Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Εμανουέλ Μακρόν: Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Όσα έδειξε το ντοκιμαντέρ [vids]

Εμανουέλ Μακρόν: Πίσω από τις κλειστές πόρτες – Όσα έδειξε το ντοκιμαντέρ [vids]

200 μέρες με τον νέο πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ένα οδοιπορικό δίπλα στον Εμανουέλ Μακρόν όταν ακόμα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν το βράδυ της 7ης Μαΐου, όταν ο 39χρονος πολιτικός κέρδισε τη Μαρίν Λε Πεν στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών και έγινε ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Γαλλίας.

Emanuel Macron: Les Coulisses d’ une Victoire (Εμανουέλ Μακρόν: Τα παρασκήνια μιας νίκης) είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (08.05.2017) από το TF1 και έχει καταγράψει λεπτό προς λεπτό τους τελευταίους οκτώ μήνες στη ζωή του 39χρονου Μακρόν, την προεκλογική του εκστρατεία και την πορεία του προς την προεδρία της Γαλλίας.

Για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ, που σκηνοθέτησε ο Γιάν Λ’ Ενορέ, ο Μακρόν δέχτηκε να είναι επί 200 ώρες “καλωδιωμένος”. Πάντα με ένα μικρόφωνο πάνω του, ό,τι έλεγε καταγράφονταν. Είτε αυτό ήταν συναντήσεις για συμμαχίες (όπως με τον Μπαΐρού) είτε ήταν μπηχτές για πρώην συνεργάτες (όπως ο Βαλς).

Η Μπριζίτ όχι μόνο ακούει τους λόγους του (όπως αυτόν της ανακοίνωσης πως θα είναι υποψήφιος) αλλά τον συμβουλεύει ακόμη και τα ρούχα που θα φορέσει

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 90 λεπτών και κάτι, ξεκινά με εικόνες από το πρωί της Κυριακής όταν ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μπριζίτ Τρονιέ βρέθηκαν στο δημαρχείο της πόλης Τουκέ, όπου μένουν, για να ψηφίσουν. Μπήκαν συγχρόνως στα παραβάν, ψήφισαν κι έφυγαν. Ακολουθούν πλάνα από την αποθέωση που γνώρισε ο Μακρόν όταν βγήκε από το εκλογικό κέντρο, με το πλήθος να φωνάζει “Μακρόν, πρόεδρος” κι εκείνος να ανεβαίνει στο αυτοκίνητο για να χαιρετίσει το πλήθος.

Στις 16:00 ο Μακρόν έφτασε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος En Marche!, εκεί όπου βρισκόταν και ο σύμμαχός του Φρανσουά Μπαϊρού (ένα από τα ονόματα που ακούγονται και για τη θέση του πρωθυπουργού).

Νωρίτερα ο Μακρόν είναι κάνει… μουτράκια στη γυναίκα του γιατί όταν εκείνη έφτασε στα γραφεία του κόμματος, χαιρετούσε τους συνεργάτες τους αλλά ένα φιλί σε εκείνον δεν έδωσε… Είναι προφανές ότι το ντοκιμαντέρ εκτός από τον πολιτικό Μακρόν, θέλει να “γνωρίσει” στους Γάλλους τον άνθρωπο, τον άνδρα Μακρόν, τη σχέση του με τη γυναίκα της ζωής του, τους φόβους και τις αγωνίες του, το χιούμορ του.

Φυσικά, έχει καταγράψει τη στιγμή που ο Μακρόν παρακολουθεί την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. Μόλις στην οθόνη της τηλεόρασης εμφανίζεται ότι η εκτίμηση είναι ότι έχει βγει πρόεδρος με ποσοστό τουλάχιστον 65% (σ.σ. 66,1% πήρε τελικά), ακούγονται οι πανηγυρισμοί, εκείνος χαμογελά και φιλά στη Μπριζίτ (η οποία σηκώθηκε όρθια για να πανηγυρίσει) που (όπως πάντα) είναι στο πλευρό του.

Είχε προηγηθεί η συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν μιλά στους συνεργάτες του για την Κορίν Ερέλ, την 50χρονη βουλευτή του Σοσιαλιστικού κόμματος, μια από τις πρώτες πολιτικούς που πίστεψαν στον 39χρονο υποψήφιο και η οποία έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή από καρδιακή ανακοπή ενώ μιλούσε σε εκδήλωση για τον Μακρόν.

Στο ντοκιμαντέρ έχει καταγραφεί και η στιγμή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, που ο Μακρόν χαρακτηρίζει τον πρώην πρωθυπουργό Εμανουέλ Βαλς “προδότη”. «Αν κάποιος υπήρξε προδότης προς τον Φρανσουά Ολάντ, αυτός ήταν ο Βαλς» λέει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Έχει καταγραφεί επίσης η συνάντησή του, σε μπιστρό του Παρισιού, με τον πρώην υπουργό και επικεφαλής του κινήματος MoDem, Φρανσουά Μπαϊρού. Ήταν Φεβρουάριος του 2017 όταν οι δυο άνδρες συναντήθηκαν και έδωσαν τα χέρια για συνεργασία. Ο Μπαϊρού του μιλά για το ρίσκο που παίρνει αλλά προσθέτει πως «είμαι εδώ για να σας βοηθήσω και τίποτα περισσότερο. Ξέρετε είναι λίγο περίεργο… Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν έχετε την ηλικία που πρέπει αλλά αυτό δεν έχει να κάνει» λέει ο Μπαϊρού. Λίγες ώρες μετά, ανακοίνωσε ότι “παγώνει” τα σχέδιά του να είναι ο ίδιος υποψήφιος ώστε να στηρίξει τον Μακρόν.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Μακρόν είναι χαμογελαστός και ήρεμος. Αποκαλεί τους συνεργάτες του “παιδιά” και έχει πάντα στο πλευρό του τη Μπριζίτ. Οι εντάσεις λείπουν και ο Μακρόν περνά (αυτός είναι ο στόχος άλλωστε) την εικόνα ενός ανθρώπου ψύχραιμου στα δύσκολα.

Φυσικά έχει καταγραφεί η αντίδρασή του στις φήμες πως έχει κρυφή ερωτική σχέση με τον διευθυντή του Europe 1.

«Ήταν καλό;» ρωτάει μετά το ένα και μοναδικό debate ανάμεσα σε εκείνον και τη Μαρίν Λε Πεν στις 03 Μαΐου, μόλις τέσσερις μέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Οι συνεργάτες του τον διαβεβαιώνουν πως τα είχε πάει μια χαρά κόντρα στην επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Οι στιγμές μετά το debate

Και η ομιλία σε συνεργάτες του

Δεν λείπουν και οι στιγμές… χαλάρωσης που προκαλούν μάλλον γέλιο. Όπως αυτή που ο Εμανουέλ Μακρόν γίνεται… ράκος γιατί η αγαπημένη του Μαρσέιγ έχει χάσει από τη Μονακό για δεύτερη φορά και η σύζυγός του δεν μπορεί να καταλάβει πως μπορεί να ασχολείται με το ποδόσφαιρο! «Σκ@τ@! Δεύτερη φορά γαμώτο!» λέει ο Μακρόν και η Μπριζίτ τον ρωτά τι έχει συμβεί. «Η Μονακό νίκησε ξανά τη Μαρσέιγ» της απαντά καθώς κοιτά το κινητό του. Εκείνη εξανίσταται, ρωτώντας τον αν είναι… τρελός κι εκείνος βάζει τα γέλια, όπως και κάποιοι από τους συνεργάτες του.

Δείτε το απόσπασμα

Σε ένα άλλο απόσπασμα, ο Εμανουέλ Μακρόν σχολιάζει την επίσκεψη της Μαρίν Λε Πεν στην Αμιέν και στο εργαστάσιο της Whilpool, όπου έγινε δεκτή εν μέσω αποθέωσης (σε αντίθεση με τον Μακρόν). Όταν εκείνος διερωτάται γιατί η αντίπαλός του έφυγε τόσο γρήγορα και ζητά εξηγήσεις από τους συνεργάτες του γιατί εκείνος δεν βρέθηκε στο εργαστάσιο, εκείνοι του απαντούν πως ήταν θέμα ασφάλειας. «Αν ακούτε τους άνδρες της ασφάλειας θα καταλήξετε σαν τον Ολάντ: μπορεί να είστε ασφαλείς, αλλά θα είναι “νεκροί”».

Δείχνει δε ότι έχει διάθεση για χιούμορ και όταν βλέπει τις εικόνες από τη στιγμή που του έριξαν… αυγά και “σκάει” στα γέλια!

Τα τελευταία λεπτά του ντοκιμαντέρ έχουν φυσικά να κάνουν με τη στιγμή που μαθαίνει πως έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μετά τη Μπριζίτ, χαιρετά και ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες του. Η κάμερα ακολουθεί την αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον νέο πρόεδρο από τα γραφεία του κόμματος στο Λούβρο.

Στις 22:00 (ώρα Γαλλίας) το βράδυ της Κυριακής ξεκινά η πορεία του Εμανουέλ Μακρόν στην Αυλή του Ναπολέοντα στο Λούβρο. Μετά από τέσσερα λεπτά υπό τους ήχους της Ωδής στη Χαρά του Μπετόβεν (ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1989), ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας εμφανίζεται στη σκηνή μπροστά από την φημισμένη Πυραμίδα του Λούβρου.

Από κάτω, χιλιάδες κόσμου, τον αποθεώνουν. Ανάμεσά τους η μητέρα του, που τον κοιτά με τα χέρια στο πρόσωπό της γεμάτη υπερηφάνεια, η γυναίκα του που τον κοιτά με θαυμασμό και χειροκροτεί, τα θετά του παιδιά και εγγόνια.

Σύμφωνα πάντως με την Parisien, το ντοκιμαντέρ δεν είχε την τηλεθέαση που θα ήθελε το TF1, αφού συγκέντρωση 4,37 εκατομμύρια τηλεθεατές, δηλαδή 18% της τηλεθέασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε