Κόσμος

Εμφανιζόταν σαν συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι και εξαπατούσε πολιτικούς των Βαλτικών χωρών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένας άνδρας που εμφανιζόταν σαν συνεργάτης του Αλεξέι Ναβάλνι κατάφερε να ξεγελάσει πολλούς βουλευτές των Βαλτικών χωρών και της Βρετανίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια επίθεση «με στόχο τη διάδοση ψευδών πληροφοριών».

Ο Λεονίντ Βολκόφ, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη Λιθουανία, είναι ο υπεύθυνος των περιφερειακών παραρτημάτων του κινήματος του Ναβάλνι κατά της διαφθοράς. Ο άνθρωπος που σφετερίστηκε την ταυτότητά του επικοινωνούσε με βιντεοκλήσεις με βουλευτές της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, καθώς και με τον Τομ Τάγκενχατ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου.

Click4More: Ρωσία: Ανεπιθύμητοι για 40 χρόνια 122 ξένοι πολίτες που μετείχαν σε «μη εγκεκριμένες» διαδηλώσεις

 

«Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν επιθέσεις παραπληροφόρησης εναντίον Εσθονών, Λιθουανών και Λετονών πολιτικών», ανέφερε το υπουργείο. «Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως στόχο τη διάδοση ψευδών πληροφοριών, τη δυσφήμιση της ρωσικής αντιπολίτευσης και την υπονόμευση της υποστήριξής της από τους πολιτικούς» των βαλτικών χωρών, συνεχίζει το υπουργείο.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς διάνοια για να μαντέψει ότι πίσω από όλο αυτό κρύβονται οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», σχολίασε ο Μάρκο Μίκελσον, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της Εσθονίας. Σύμφωνα με τον Μίκελσον, ο υποτιθέμενος Βολκόφ ήταν καλά ενημερωμένος και ήξερε, για παράδειγμα, πώς θα ψήφιζαν τα μέλη της Επιτροπής σε ένα ψήφισμα που αφορούσε τον Ναβάλνι. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να τους δώσει πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Ο πραγματικός Λεονίντ Βολκόφ υποθέτει ότι οι δράστες είναι δύο Ρώσοι, γνωστοί με τα ψευδώνυμα «Βόβαν» και «Λέξους» οι οποίοι συχνά κάνουν φάρσες σε γνωστά πρόσωπα, αλλά βάζουν κυρίως στο στόχαστρό τους αντιπάλους του Κρεμλίνου. Έγραψε μάλιστα στο Facebook ότι είναι εντυπωσιασμένος από τα προηγμένα τεχνικά μέσα που χρησιμοποίησαν για να δώσουν την εντύπωση ότι στις βιντεοκλήσεις μιλούσε εκείνος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τι αλλάζει στην προεδρία Τραμπ αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή ή τη Γερουσία – Οι έρευνες που σχεδιάζουν
Εφόσον αποκτήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί θα έχουν στη διάθεσή τους ισχυρότερα κοινοβουλευτικά εργαλεία για να ελέγξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Νετανιάχου ζητάει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στο Ισραήλ χωρίς τα αραβικά κόμματα
«Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τους εταίρους μας και με οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί μας και δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Γαλλία: Στο εδώλιο οι γονείς της 4χρονης που βρέθηκε νεκρή και ακρωτηριασμένη σε χαντάκι – Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα πριν από 39 χρόνια
Ένα τυχαίο εύρημα DNA, 31 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην ταυτοποίησή της και στη σύλληψη των γονιών της, που κινδυνεύουν με ισόβια
A France Police officer controls cars at a check point ahead of the G7 summit in Evian-les-Bains, France, Monday, June 15, 2026.