Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Εμβόλιο AstraZeneca: Διαβεβαιώνουν για την ασφάλεια του από την Οξφόρδη

εμβόλιο
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ανησυχία επικρατεί στα υγειονομικά και πολιτικά επιτελεία αρκετών χωρών της Ευρώπης, και όχι μόνο, σχετικά με το πόσο ασφαλές είναι τελικά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίο παράγεται από τη σουηδο-βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca. Μια σειρά από χώρες -όπως η Δανία, η Ολλανδία και Νορβηγία- έχουν ανακοινώσει την αναστολή της χρήσης του για προληπτικούς λόγους, ενώ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εμφανίζεται καθησυχαστικός. 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, μετά τις ανησυχίες που οδήγησαν αρκετές χώρες στην αναστολή χορήγησής του, διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού – το οποίο ανέπτυξε η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης – είναι ασφαλές.

Click4more: Εμβόλιο AstraZeneca: «Ιδιαίτερα ασυνήθιστα» συμπτώματα εμφάνισε 60χρονη που πέθανε στη Δανία

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε την Δευτέρα (15/3) στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

Click4more: Εμβόλιο AstraZeneca: Δέκα αναφορές για πιθανές παρενέργειες στην Ολλανδία

Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κορονοϊού, μιας ασθένειας που ενέχει «τεράστιους κινδύνους» για την υγεία και «εάν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του lockdown σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις