Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Εμβόλιο κορονοϊού: Η ΕΕ ετοιμάζεται να σύρει στα δικαστήρια την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις

Εμβόλιο κορονοϊού: Η ΕΕ ετοιμάζεται να σύρει στα δικαστήρια την AstraZeneca για τις καθυστερήσεις
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Οι καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορονοϊού από την AstraZeneca έχει δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετά εμβολιαστικά προγράμματα χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα μάλιστα με το Politico, η Κομισιόν ετοιμάζεται να προσφύγει νομικά εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας. 

Σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (21/4) μεταξύ Ευρωπαίων διπλωματών, όπως αναφέρει το Politico, η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ δήλωσε ότι θα στήριζε μια προσφυγή κατά της AstraZeneca για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των δόσεων του εμβολίου της κατά του κορονοϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στόχος της προσφυγής, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι η AstraZeneca να υποχρεωθεί να παραδώσει στην ΕΕ τις δόσεις του εμβολίου της που αναφέρονται στο συμβόλαιο που έχει συνάψει με το μπλοκ, εξήγησε διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η προσφυγή ενδέχεται να κατατεθεί σε βελγικό δικαστήριο. Όμως «δεν συμφωνούν όλες οι χώρες μέλη», επισήμανε διπλωματική πηγή. Ερωτηθείσα από το AFP, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε ότι προτεραιότητά της είναι να διασφαλίσει «την παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων βάσει των προηγούμενων δεσμεύσεων» της AstraZeneca. «Με τις χώρες μέλη εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να το πετύχουμε», πρόσθεσε χωρίς να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες περί δικαστικής προσφυγής.

Η Κομισιόν ενεργοποίησε στις 19 Μαρτίου μια διαδικασία διευθέτησης διαφορών με την AstraZeneca, η οποία προβλέπεται στο συμβόλαιο που έχει υπογράψει η φαρμακοβιομηχανία, το πρώτο βήμα πριν τη δικαστική προσφυγή.

Η AstraZeneca δεν παρέδωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους παρά 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ, από τις 120 εκατ. που είχε δεσμευθεί βάσει συμβολαίου να παραδώσει, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο σκοπεύει να παραδώσει 70 εκατ. δόσεις από τις 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις