Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Εμβόλιο κορονοϊού: Συμφωνία Ρωσίας – Ινδίας για 200 εκατ. δόσεις του Sputnik V

Εμβόλιο κορονοϊού: Συμφωνία Ρωσίας – Ινδίας για 200 εκατ. δόσεις του Sputnik V
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε την Παρασκευή (19/3) ότι κατέληξε σε συμφωνία με ινδική φαρμακευτική εταιρεία για την παραγωγή τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Sputnik V κατά του κορονοϊού.

To RDIF, που χρηματοδοτεί εν μέρει την ανάπτυξη του εμβολίου αυτού, επεσήμανε ότι σύναψε συμφωνία με τη Stelis, που ανήκει στον φαρμακευτικό όμιλο Strides, για την παραγωγή από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μετά «τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V, επαρκή ποσότητα για τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων ατόμων».

Το RDIF συμφώνησε τον Νοέμβριο με την ινδική εταιρεία Hetero για την παραγωγή περισσότερων από 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου αυτού ετησίως.

Το ρωσικό εμβόλιο κατά της covid-19, το οποίο έχει λάβει άδεια χρήσης σε περίπου 50 χώρες, δεν έχει εγκριθεί στην Ινδία, όπου συνεχίζονται οι κλινικές δοκιμές. Όμως η Μόσχα προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές παραγωγής του εμβολίου της, καθώς οι δικές της ικανότητες είναι περιορισμένες και η παγκόσμια ζήτηση μεγάλη.

“Ο σημαντικός όγκος εμβολίων που θα παραχθεί σε συνεργασία με τη Stelis θα συμβάλει στην αύξηση της πρόσβασης στο εμβόλιο σε παγκόσμια κλίμακα”, σχολίασε ο επικεφαλής του ταμείου Κίριλ Ντμιτρίεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις