Τρίτη, 7 Μαΐ
18oC Αθήνα

Ένα βήμα πριν το χρίσμα η Χίλαρι – Αύριο η κρίσιμη μάχη σε Καλιφόρνια και άλλες πέντε πολιτείες

Ένα βήμα πριν το χρίσμα η Χίλαρι – Αύριο η κρίσιμη μάχη σε Καλιφόρνια και άλλες πέντε πολιτείες

Η Χίλαρι Κλίντον νίκησε στον προκριματικό κύκλο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πουέρτο Ρίκο, ενισχύοντας τη θέση της έναντι του συνυποψηφίου της Μπέρνι Σάντερς ως προς τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News είχε προβλέψει τη νίκη της Κλίντον, η οποία εισέρχεται δυναμικά στη διεξαγωγή των αυριανών προκριματικών σε έξι πολιτείες, μεταξύ αυτών στην Καλιφόρνια, αλλά και το Νιου Τζέρσεϊ.

Η Κλίντον ελπίζει ότι θα συμπληρώσει με το αυριανό κλείσιμο της κάλπης στο Νιου Τζέρσεϊ τον αριθμό των 2.382 εκλεκτόρων που απαιτούνται, για να διασφαλίσει την εκλογή της για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Διαφορά 60 εκλεκτόρων

Από την άλλη πλευρά, ο Μπέρνι Σάντερς ελπίζει σε μία νίκη του στην Καλιφόρνια. Ωστόσο, κι αν ακόμη κερδίσει ο Σάντερς, η Κλίντον θα εξακολουθήσει να κερδίζει εκλέκτορες με δεδομένο τον αναλογικό χαρακτήρα του συστήματος εκλογής που εφαρμόζουν οι Δημοκρατικοί. Έτσι θεωρείται ρεαλιστικά αδύνατο να εμποδίσει κάτι πρακτικά την Κλίντον από τη συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού των εκλεκτόρων.

Πριν από τη διεξαγωγή του προκριματικού κύκλου στο Πουέρτο Ρίκο, η Κλίντον ήθελε μόλις εξήντα εκλέκτορες για να εξασφαλίσει το προεδρικό χρίσμα, μαζί με τους υπερεκλέκτορες (ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος, μέλη του Κογκρέσου, αλλά και κυβερνήτες πολιτειών).

Από την πλευρά του, ο Σάντερς έχει δηλώσει ότι δε θα εγκαταλείψει τον προεκλογικό αγώνα πριν από τη διεξαγωγή του κεντρικού συνεδρίου του κόμματος, τον επόμενο μήνα.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα στις ΗΠΑ, ανέφεραν μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων και μεγάλες γραμμές αναμονής για να ψηφίσουν στο Πουέρτο Ρίκο, ενώ λειτουργούσαν λίγο περισσότερα από 430 εκλογικά κέντρα, σε σύγκριση με τα 2000 εκλογικά κέντρα το 2008. Το νησί αντιμετωπίζει μία κατάσταση ιδιότυπης χρεοκοπίας, με σοβαρές επιπτώσεις στις βασικές κυβερνητικές λειτουργίες.

Σε απόσταση αναπνοής…

Ακόμη και στην περίπτωση που η Κλίντον χάσει την Καλιφόρνια, θα χάσει από ψηφοφόρους σαν την 24χρονη λατινικής καταγωγής Νάλελι Πέρες, που μεγάλωσε έχοντας ως είδωλο την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ για τις θέσεις στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ. Ωστόσο, όταν θα πάει να ψηφίσει στους αυριανούς προκριματικούς στην Καλιφόρνια, η Πέρες θα ψηφίσει τον Σάντερς.

“Έχει κάνει δηλώσεις για οτιδήποτε στηρίζω. Θα γίνει η φωνή μας,” είπε η σπουδάστρια στο πολιτειακό πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια (Λονγκ Μπιτς). Δηλώνει επίσης ότι θα ψηφίσει τον Σάντερς για τις υποσχέσεις του σχετικά με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση χωρίς δίδακτρα, αλλά και τη διασφάλιση παροχών υγείας για όλους.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο υποψήφιοι για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον, ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κλίντον, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, διατηρούσε ουσιαστικό προβάδισμα έναντι του Μπέρνι Σάντερς, Γερουσιαστή από το Βερμόντ.

Μία δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (University of California / Los Angeles Times) έδειξε ότι Σάντερς έχει προβάδισμα μιας ποσοστιαίας μονάδας 44% έναντι 43% από την Κλίντον. Το αποτέλεσμα αυτό δηλώνει μία ξεκάθαρη μεταστροφή της εκλογικής προτίμησης των Δημοκρατικών ψηφοφόρων, καθώς σε δημοσκόπηση του Μαρτίου, η πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων.

Καλιφόρνια: Tο εφαλτήριο

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μοναδικός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα, με το προεκλογικό επιτελείο της Κλίντον να προσβλέπει σε νίκη στο Νιου Τζέρσεϊ. Ωστόσο, μία απώλεια για την ίδια στην Καλιφόρνια θα δώσει σε πολιτικό επίπεδο αφορμή στον Ντόναλντ Τραμπ να επαναλάβει την κριτική του ότι η Κλίντον είναι μία αδύναμη υποψήφιος.

“Η Κλίντον θα ήθελε να πάει στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος με τον αέρα του νικητή και με την πεποίθηση ότι ξεσηκώνει τους Δημοκρατικούς,” δηλώνει ο Ροντέλ Μολινιό, στρατηγιστής των Δημοκρατικών στην Ουάσιγκτον. Μία νίκη του Σάντερς στην Καλιφόρνια δε θα έχει πρακτικό αποτελέσμα για την ανάδειξή του στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, εκτός κι αν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των υπερεκλεκτόρων από το στρατόπεδο της Κλίντον, εξέλιξη που θεωρείται πολιτικά μη ρεαλιστική. Έτσι, ο Σάντερς θέλει ν’ αξιοποιήσει την Καλιφόρνια ως εφαλτήριο για την κεντρική διάσκεψη των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια.

Μία νίκη του σοσιαλδημοκράτη Γερουσιαστή, θα του επιτρέψει να παραμείνει στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι τέλους, αλλά και θα ενισχύσει πολιτικά τη δυναμική του προκειμένου να έχει λόγο στις εσωτερικές εξελίξεις των Δημοκρατικών ή ακόμη και στη διαμόρφωση των πολιτικών επιλογών της Κλίντον, χωρίς ν΄αποκλείεται ένας ρόλος για τον Σάντερς και στην επιλογή των προσώπων, που θα συγκροτήσουν την κυβέρνησή της. “Το παιχνίδι που παίζει ο Σάντερς αποσκοπεί στο να κερδίσει όσο το δυνατό περισσότερους συμβιβασμούς μπορεί, τόσο από το Δημοκρατικό Κόμμα, όσο κι από το προεκλογικό επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον”.

Οι παθιασμένοι υποστηρικτές του Σάντερς

Η περιοχή του Λονγκ Μπιτς ανήκει στην 47η εκλογική περιφέρεια στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, εξελίσσεται σε περιοχή καθοριστικής σημασίας για το αποτέλεσμα των Δημοκρατικών. Ο Σάντερς την επισκέφτηκε κι έκανε προεκλογικό αγώνα πριν από μία εβδομάδα, ενώ η Κλίντον την επισκέφτηκε την Παρασκευή κι ίσως επιστρέψει και πάλι τις επόμενες ώρες.

Ο εκπρόσωπος της περιφέρειας αυτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων Άλαν Λόουενθαλ δεν έχει εκδηλώσει την πολιτική προτίμησή του για τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο. Η περιοχή εξέλεγε παλαιότερα Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, ενώ η κατάσταση αυτή άλλαξε με την εισροή λατίνων και ασιατών ψηφοφόρων, οι οποίοι συνιστούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της. Το γεγονός αυτό, μπορεί να σηματοδοτεί επικράτηση της Κλίντον, που παραδοσιακά έχει μεγάλο ποσοστό επιρροής στις ομάδες αυτές. Ωστόσο, ένας ρεπόρτερ του Reuters που έκανε έρευνα στην περιοχή, παρατήρησε υπεροχή των ψηφοφόρων του Σάντερς.

Στη γειτονιά Μπέλμοντ Σορ του Λονγκ Μπιτς, οι εθελοντές της καμπάνιας του Σάντερς Γκόρντον Ουινιέμκο και Τζον Φέλμαν έχουν στήσει ένα προεκλογικό τραπεζάκι στο πεζοδρόμιο έξω από μια καφετέρια. Είχαν μια μεγάλη συζήτηση με τον 24 σπουδαστή κινηματογραφικών σπουδών Σον Κόλεμαν, που τους είπε ότι προτιμά τον Σάντερς από την Κλίντον. “Νομίζω ότι τείνω να συμφωνήσω περισσότερο με όσα προτείνει ο Μπέρνι για το μέλλον. Νομίζω ότι είναι σωστά, ενώ η Χίλαρι δε φαίνεται να έχει αντιληφθεί την κατάσταση,” δήλωσε ο σπουδαστής.

Η Λία Ρόλνταν, μια 42χρονη διακοσμήτρια στη βιομηχανία του κινηματογράφου, που ζει στο Λονγκ Μπιτς, δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Σάντερς επειδή «διαθέτει εμπειρία στην υπεράσπιση ζητημάτων που εξυπηρετούν την εργατική τάξη». Η Ρόλνταν δηλώνει ότι παρά τη θέλησή της, θα ψηφίσει την Κλίντον στην περίπτωση που βρεθεί αντίπαλη με τον Τραμπ. «Θα ψηφίσω για αυτήν, επειδή δε θέλω να νικήσει ένας Ρεπουμπλικάνος. Δεν αισθάνομαι όμως, από την καρδιά μου, ότι θα ψήφιζα γι’ αυτήν, σε άλλη περίπτωση,» δηλώνει η ίδια.

Ο αποκλεισμός του Τραμπ από το Λευκό Οίκο ήταν το κυρίαρχο σκεπτικό στην επιλογή όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την Κλίντον. «Αγαπώ τον Μπέρνι, αλλά προφανώς θα ψηφίσω την Κλίντον, επειδή δε θέλω να νικήσει ο Τραμπ,» δήλωσε ο 42χρονος Σάμι Ριντ, διευθυντικό στέλεχος ιδιωτικής επιχείρησης.

Μέλος του Κογκρέσου, εκλεγμένος για δεύτερη φορά, ο Λόουενθαλ δήλωσε στο Reuters ότι έχει δεχτεί «ισχυρότατες πιέσεις από τους υποστηρικτές του Σάντερς» προκειμένου να τον υποστηρίξει. Ωστόσο, ο ίδιος δε θ΄ανακοινώσει ποιον από τους δύο υποψηφίους θα στηρίξει τελικά.

Σε πολιτικό επίπεδο, στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί στην Καλιφόρνια, η Κλίντον επικεντρώνει την κριτική της στον Ντόναλντ Τραμπ κι όχι στον Σάντερς, με δεδομένη την εμπειρία που διαθέτει στο χειρισμό των ζητημάτων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί την υποστήριξη των παθιασμένων υποστηρικτών του Σάντερς προκειμένου να νικήσει τον Τραμπ.

Διώχνοντας τους ισπανόφωνους

Στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων, ηγετικά στελέχη του κόμματος αποστασιοποιούνται από τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ κατά του Μεξικαοαμερικάνου δικαστή Γκονσάλο Κουρίελ, υποστηρίζοντας ότι ο επιθετικός τόνος που υιοθετεί ο Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία εξοργίζει τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, που αποτελούν δυναμικά αναπτυσσσόμενο μπλοκ ψηφοφόρων. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος έχει κατηγορήσει τον δικαστή ότι μεροληπτεί έναντίον του, καθώς ο Κουρίελ χειρίζεται τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί σε βάρος του, για την υπόθεση του λεγόμενου “Πανεπιστημίου Τραμπ.” Η πρωτοβουλία αυτή του Τραμπ σκόπευε να παρέχει γνώσεις για τις κινήσεις και τις επενδύσεις στη μεσιτική αγορά των ΗΠΑ, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αποσπώντας δίδακτρα δεκάδων χιλιάδων δολαρίων, από πιθανούς σπουδαστές. Ο Κουρίελ θέλει να εκδικάσει την υπόθεση το Νοέμβριο, δηλ το μήνα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος τον κατηγορεί ότι η μεξικανοαμερικανική καταγωγή του επηρεάζει τη δικαστική κρίση του.

Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι “δε θα μπορούσε να διαφωνήσει περισσότερο” με τα σχόλια του Τραμπ για το δικαστή. “Ανησυχώ για την ψήφο των ισπανόφωνων, καθώς η Αμερική αλλάζει. Νομίζω ότι είναι μεγάλο λάθος για το κόμμα μας, να διαγράψουμε τους Λατινοαμερικανούς. Ανησυχώ για αυτό κι ελπίζω ότι θ’ αλλάξει την κατεύθυνση που ακολουθεί,” δήλωσε ο Μακόνελ στην εκπομπή “Meet the Press.”

Η επιθετική αυτή, ρητορική του Τραμπ προκαλεί πολιτικές τριβές, μεταξύ του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχο και των κύκλων ηγεσίας του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα προεδρεύει και στο κεντρικό συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων, έχει επίσημα αναγνωρίσει την υποψηφιότητά του, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ανοιχτό το πολιτικό ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής προεδρικής υποψηφιότητας, εντός του κεντρικού συνεδρίου.

Κλίντον με δόση… Σάντερς

Η πορεία των προεκλογικών εξελίξεων στις ΗΠΑ, ενόψει των κρίσιμων προκριματικών που θα διεξαχθούν αύριο, ξεκαθαρίζει εκ των πραγμάτων τις πραγματικές προθέσεις των υποψηφίων.

Στους Δημοκρατικούς, η Χίλαρι Κλίντον θέλει να εισέλθει με ηγετικό προφίλ στο κεντρικό συνέδριο του κόμματος, εδραιώνοντας μια επιθετική πολιτική τακτική, έναντι του ψυχολογικά και πολιτικά απρόβλεπτου Ντόναλντ Τραμπ. Η πολιτική αυτή φιλοδοξία την ωθεί να είναι ανοιχτή σε συμβιβασμούς έναντι του συνυποψηφίου της, Μπέρνι Σάντερς. Έτσι, στην πραγματικότητα, εκείνο που χρειάζεται η Κλίντον από τον Σάντερς είναι η ενεργή υποστήριξη των ψηφοφόρων του, με έμφαση στους ισπανόφωνους, όπου υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό μέτωπο για τον Ντόναλντ Τραμπ, που μπορεί να του κοστίσει την προεδρική εκλογική του.

Από την πλευρά του, ο Μπέρνι Σάντερς αξιοποιεί στο μέγιστο πολιτικά, την απήχηση που έχει στους μετανάστες και στην εργατική τάξη των ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχύσει τον πολιτική ρόλο του, στη διαμόρφωση της πολιτικής πλατφόρμας των Δημοκρατικών, στον καθορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων, επιδιώκοντας ακόμη να έχει λόγο και στην επιλογή των προσώπων που θα συμμετέχουν σε μια νέα κυβέρνηση των Δημοκρατικών. Έτσι, η Κλίντον σε μια πιθανή αναμέτρησή της με τον Τραμπ, αλλά και στην άσκηση της προεδρίας της, θα έχει μία λιγότερο ή περισσότερο ισχυρή δόση Σάντερς.

Ο προεδρικός Τραμπ;

Στους Ρεπουμπλικάνους, η επιθετική ρητορική του Τραμπ έναντι των μεταναστών βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού των ηγετικών κύκλων, που μετρούν τις επιπτώσεις της, σε αριθμό ψήφων, αλλά και στο ενδεχόμενο της μη εκλογής του Τραμπ, στην προεδρία των ΗΠΑ. Έτσι, παρά την υποστήριξη του Πολ Ράιαν, οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν ένα δυναμικό κεντρικό συνέδριο και, στη διάσταση αυτή, κινούνται στην ίδια πολιτική τροχιά με τους Δημοκρατικούς. Πολλά θα κριθούν από το αν ο Τραμπ μπορεί να γίνει περισσότερο προεδρικός…

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε