Ένα βρέφος χωρίς εθνικότητα και η μάχη για το αυτονόητο στο ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε.

Την ονόμασαν Βρέφος Σ.. Είναι ένα παιδί χωρίς εθνικότητα γιατί Βουλγαρία αρνείται να του δώσει πιστοποιητικό γέννησης επειδή οι γονείς του είναι δυο ομοφυλόφιλες γυναίκες.

Το βρέφος χωρίς εθνικότητα, παιδί μιας γυναίκας από τη Βουλγαρία και μιας από το Γιβραλτάρ, που γεννήθηκε στην Ισπανία είναι στο επίκεντρο μιας νομικής υπόθεσης που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και θα δικαστεί σήμερα (09.02.2021) στο ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι η Βουλγαρία έχει εκθέσει σε κίνδυνο παρατεταμένης έλλειψης εθνικότητας την μόλις ενός έτους μικρούλα, που ονομάστηκε “Βρέφος Σ.”, έχοντας αρνηθεί να χορηγήσει πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητας λόγω διακρίσεων προς τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων της.

Η ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο θεωρείται μια σημαντική νομική υπόθεση που δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο για τις αποκαλούμενες “οικογένειες ουράνιο τόξο” στην Ευρώπη, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρεμφερή διλήμματα.

Ειδικοί σε θέματα απάτριδων λένε ότι αν το “Βρέφος Σ.” δεν μπορεί να αποκτήσει υπηκοότητα δεν θα μπορέσει ενδεχομένως και να πάει σχολείο, να έχει πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και κρατικά επιδόματα ή αργότερα στη ζωή της να προσληφθεί σε μια δουλειά.

Οι γονείς της, οι οποίες ζουν κοντά στη Βαρκελώνη, δεν έχουν ακόμη μπορέσει να γνωρίσουν την κόρη τους στις οικογένειές τους στο εξωτερικό γιατί δεν μπορούν να της εκδώσουν διαβατήριο.

Μετά τη γέννησή της, τον Δεκέμβριο του 2019, η “Βρέφος Σ.” έλαβε πιστοποιητικό γέννησης στην Ισπανία, στο οποίο αναφέρονταν και οι δύο μητέρες της.

Ωστόσο, όταν η Βουλγάρα μητέρα της, η οποία χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο “Καλίνα” ζήτησε βουλγάρικο πιστοποιητικό γέννησης για την κόρη της ώστε να μπορέσει να κάνει αίτηση για την απόκτηση βουλγάρικης υπηκοότητας, αξιωματούχοι της είπαν ότι το μωρό της δεν μπορεί να έχει δύο μητέρες, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ίδια.

Το Σύνταγμα της Βουλγαρίας χαρακτηρίζει ως γάμο της ένωση ενός άνδρα με μια γυναίκα. “Μας προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Αυτή η διάκριση φαντάζει πολύ προσωπική και μας έχει σοκάρει”, δήλωσε η Καλίνα στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

“Θέλω να πω (στο δικαστήριο) ότι εγώ είμαι η μητέρα της ανεξαρτήτως σε ποια χώρα βρίσκομαι. Είναι πολύ ατυχές ότι μπορώ να είμαι η μητέρα της στην Ισπανία…αλλά δεν μπορώ να είμαι η μητέρα της στην ίδια μου την πατρίδα”, λέει η Καλίνα.

Όμως το ζευγάρι δεν μπορεί να λάβει ισπανική υπηκοότητα για την κόρη του καθώς καμία από τις δύο μητέρες δεν είναι Ισπανίδα υπήκοος.

Το Γιβραλτάρ είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου και βρίσκεται στο νότιο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά οι βρετανικοί νόμοι ορίζουν ότι η σύζυγος της Καλίνα δεν μπορεί να της κληροδοτήσει την βρετανική της υπηκοότητα καθώς την έχει αποκτήσει από την καταγωγή της.

Η δικηγόρος της Καλίνα θα καλέσει το δικαστήριο της ΕΕ να ζητήσει από τη Βουλγαρία να δώσει στην “Βρέφος Σ.” πιστοποιητικό γέννησης και εθνικότητα.

Το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και έχει ως έργο του να διασφαλίζει ότι οι χώρες της ΕΕ συμμορφώνονται με τους νόμους του μπλοκ, εξετάζει και μια παρόμοια υπόθεση όπου η Πολωνία αρνήθηκε να εκδώσει πιστοποιητικό γέννησης για ένα παιδί γεννημένο στην Ισπανία του οποίου οι μητέρες είναι Πολωνή και Ιρλανδή.

“Αυτή η απόφαση θα είναι σημαντική για πολλούς ανθρώπους”, λέει η δικηγόρος της Καλίνα, Ντένιτσα Λιουμπένοβα. “Υπάρχουν πολλά ομόφυλα ζευγάρια στην Ευρώπη στην ίδια θέση, των οποίων τα παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν απάτριδες επειδή χώρες μέλη της ΕΕ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς των οικογενειών τους”, λέει.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει πιέσεις για την κοινή αναγνώριση των οικογενειακών σχέσεων στην ΕΕ με βάση μια νέα στρατηγική για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

“Αν είσαι γονέας σε μια χώρα, είσαι γονέας σε κάθε χώρα”, είχε δηλώσει πέρυσι στην Κομισιόν η πρόεδρός της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σεισμός στην Νέα Ζηλανδία: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλον τον Ειρηνικό μετά τις ισχυρότατες δονήσεις

Σεισμός στην Νέα Ζηλανδία: Προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλον τον Ειρηνικό μετά τις ισχυρότατες δονήσεις

Προειδοποίηση για παλιρροϊκά κύματα ύψους έως και τριών μέτρων σε όλον τον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε το PTWC, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι της Χαβάης, μετά την ... Διαβάστε περισσότερα
Τέσσερα μωρά γεννήθηκαν νεκρά στην Ιρλανδία – Ψάχνουν αν σχετίζεται η πανδημία

Τέσσερα μωρά γεννήθηκαν νεκρά στην Ιρλανδία – Ψάχνουν αν σχετίζεται η πανδημία

Οι υγειονομικές αρχές στην Ιρλανδία ξεκινούν έρευνα για τις περιπτώσεις τεσσάρων βρεφών που γεννήθηκαν νεκρά και ο θάνατός τους ενδέχεται να συνδέεται με την πανδημία ... Διαβάστε περισσότερα
Αναστασιάδης: Ζήτησα από τη Μέρκελ να μεσολαβήσει για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις

Αναστασιάδης: Ζήτησα από τη Μέρκελ να μεσολαβήσει για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις

Επικοινωνία μέσω τηλεδιάσκεψης με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις του ... Διαβάστε περισσότερα
Απερίγραπτος Μπολσονάρο μετά το ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό: Σταματήστε να κλαψουρίζετε

Απερίγραπτος Μπολσονάρο μετά το ρεκόρ θανάτων από κορονοϊό: Σταματήστε να κλαψουρίζετε

Έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες θανάτων ρεκόρ από κορονοϊό στη Βραζιλία, ο πρόεδρος Ζαϊχ Μπολσονάρο είπε σήμερα στους Βραζιλιάνους να σταματήσουν να «κλαψουρίζουν» και να ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός – Γαλλία: Πάνω από το 60% των κρουσμάτων συνδέονται με τη βρετανική παραλλαγή

Κορονοϊός – Γαλλία: Πάνω από το 60% των κρουσμάτων συνδέονται με τη βρετανική παραλλαγή

Περισσότερο από το 60% όλων των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού που καταγράφονται στη Γαλλία συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη ... Διαβάστε περισσότερα
Βέλγιο: Επαναπατρίζονται παιδιά τζιχαντιστών που κρατούνται σε καταυλισμό στη Συρία

Βέλγιο: Επαναπατρίζονται παιδιά τζιχαντιστών που κρατούνται σε καταυλισμό στη Συρία

Το Βέλγιο θα επαναπατρίσει τα παιδιά τζιχαντιστών που κρατούνται σήμερα σε έναν συριακό προσφυγικό καταυλισμό, εφαρμόζοντας μια δικαστική απόφαση του 2019, ενώ θα επιστρέψουν στη ... Διαβάστε περισσότερα