Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ένας Πορτογάλος ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων σε Καρκασόν και Τρεμπ

Ένας Πορτογάλος ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων σε Καρκασόν και Τρεμπ
Φωτογραφία Reuters

Ένας Πορτογάλος πολίτης είναι μεταξύ των τριών θυμάτων από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε σήμερα στη νότια Γαλλία ένας 25χρονος, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

“Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός Πορτογάλου πολίτη. Επιβεβαιώθηκε από τις γαλλικές αρχές στις προξενικές υπηρεσίες μας”, είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τους απόδημους Πορτογάλους, Μιγκέλ Σίλβα.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα εξέφρασε “την αλληλεγγύη και τα συλλυπητήριά του” στην οικογένεια και τους φίλους του θύματος.

Δύο νεκροί στο σουπερμάρκετ και ένας στην πόλη Καρκασόν

Δύο από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σουπερμάρκετ, στο Τρεμπ. Λίγο νωρίτερα ο δράστης, ο 26χρονος Ρεντουάν Λακντίμ, είχε σκοτώσει άλλον έναν στη γειτονική πόλη Καρκασόν, για να του κλέψει το αυτοκίνητο. Στη συνέχεια εντόπισε τέσσερις αστυνομικούς που έκαναν τζόγκινγκ στην πόλη, άνοιξε πυρ και τραυμάτισε έναν από αυτούς στον ώμο. Ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε, για να φτάσει λίγα λεπτά αργότερα στην Τρεμπ που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα.

Όταν οι αστυνομικοί εισέβαλαν στο κατάστημα, ο ένοπλος κρατούσε όμηρο μόνο έναν 45χρονο αντισυνταγματάρχη της χωροφυλακής, τον Αρνό Μπελτράμ, ο οποίος δίνει πλέον μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ο Μπελτράμ του είχε προτείνει να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους και να κρατήσει μόνο εκείνον. Φρόντισε μάλιστα να αφήσει ανοιχτό το τηλέφωνό του πάνω σε έναν πάγκο για να ακούν οι συνάδελφοί του τι συνέβαινε μέσα στο σουπερμάρκετ.

Δήλωσε πίστη στον ISIS

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φώναξε «θα σας σκοτώσω όλους! Ο Αλλάχ είναι μεγάλος» πριν πάρει ομήρους όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σούπερ μάρκετ. Ο δράστης δήλωσε πίστη στον ISIS.

Το πρακτορείο Reuters και το γαλλικό δίκτυο BFM μετέδωσαν ότι ο δράστης ζήτησε την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντελσλάμ, του μοναδικού βομβιστή που επέζησε από την τρομοκρατική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι.

Άλλες πληροφορίες ανέφεραν πως ο δράστης είχε υποστηρίξει ότι η επίθεση έγινε ως εκδίκηση για όσα γίνονται στη Συρία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις