Δευτέρα, 6 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Μάχη στήθος με στήθος για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Μάχη στήθος με στήθος για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς
ΦΩΤΟ REUTERS

Με το άνοιγμα της κάλπης άρχισε να φαίνεται ότι η μάχη στις ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ, θα είναι σκληρή. Μια μάχη που θα καθορίσει αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα παραμείνει πολιτικά κυρίαρχος…

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν σε πολλές πολιτείες η μάχη της κάλπης είναι αμφίρροπη για Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, με τις κάλπες να έχουν κλείσει και στην τελευταία πολιτεία, την Αλάσκα.

Για τη Γερουσία οι Δημοκρατικοί με τους Ρεπουμπλικανούς είναι «στήθος με στήθος» για τις συνολικά 100 έδρες.

ΦΩΤΟ REUTERS

Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων των 435 εδρών, οι Ρεπουμπλικανοί προηγούνται με 190 έδρες και βρίσκονται πιο κοντά στην πλειοψηφία των 218 εδρών, και ακολουθούν οι Δημοκρατικοί με 167.

Σύμφωνα με τις πρώτες από τις στατιστικές προβολές του ινστιτούτου Edison Research και του τηλεοπτικού δικτύου Fox News για τα αποτελέσματα σε κάποιες από τις 35 μάχες:

  • Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα.
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα.
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι.
  • Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ. Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια

Οι Αμερικανοί ψήφισαν χθες Τρίτη στις ενδιάμεσες εκλογές που κρίνουν, μεταξύ άλλων, αν οι Δημοκρατικοί —η παράταξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν— θα διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας. Κρίνονται οι 35 από τις 100 έδρες του σώματος αυτού του αμερικανικού ομοσπονδιακού Κογκρέσου.

Οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική άνω Βουλή ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται να κερδίσουν μόλις μια έδρα και να διατηρήσουν αυτές που κατείχαν ήδη για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

 

 

 

 

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις