Δευτέρα, 29 Απρ.
20oC Αθήνα

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ για γερά νεύρα – Οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται στο «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικάνων

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Θρίλερ για γερά νεύρα – Οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται στο «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικάνων

Οι ενδιάμεσες εκλογές είναι ακόμη μια απόδειξη ότι οι ΗΠΑ είναι, ειδικά μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι Δημοκρατικοί μπορεί να «πληγώθηκαν» αλλά την ίδια στιγμή οι Ρεπουμπλικάνοι είδαν τις ελπίδες τους για το «κόκκινο κύμα» να μην ανταποκρίνονται στις επιθυμίες τους.

Ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, πολλές κρίσιμες έδρες τόσο στη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στη Γερουσία ήταν πολύ κοντά για να κριθούν είτε υπέρ των Ρεπουμπλικάνων είτε υπέρ των Δημοκρατικών. Αλλά εκείνο που φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα καθώς περνούν οι ώρες είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι απέτυχαν να… σαρώσουν και να πάρουν δια περιπάτου τον έλεγχο τουλάχιστον του ενός εκ των δυο Σωμάτων του Κογκρέσου.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το CNN, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι είναι… ισόπαλοι με 48 έδρες έκαστος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεμπουμπλικάνοι έχουν κερδίσει τις 198 από τις 218 έδρες στη Γερουσία, με τους Δημοκρατικούς να είναι στις 178. 

Επτά σημαντικές έδρες στη Γερουσία δεν έχουν κριθεί και κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουν. Μεγάλο παράδειγμα είναι η Τζόρτζια, όπου η μάχη ανάμεσα στους υποψηφίους των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών θα κριθεί στο νήμα. Αμφίρροπες είναι επίσης οι αναμετρήσεις σε Αριζόνα, Νεβάδα, Γουισκόνσιν.

Νίκη για τους Δημοκρατικούς θεωρείται και η ήττα του Μεχμέτ Οζ, του τηλεγιατρού που είναι εκλεκτός του Τραμπ και του Ερντογάν. Έχασε την Πενσιλβάνια από τον Τζον Φέτερμαν, ο οποίος αναρρώνει ακόμα από εγκεφαλικό που υπέστη κατά την προεκλογική εκστρατεία! Η νίκη του Φέτερμαν σημαίνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να πάρουν δυο από τις Αριζόνα, Νεβάδα και Τζόρτζια για να επικρατήσουν των Δημοκρατικών.

Επανεκλέχθηκαν στο Κογκρέσο οι ομογενείς Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κώστας Μπιλιράκης, Τζον Σαρμπάνης και Κρις Πάππας

Παράλληλα, οι Δημοκρατικοί κέρδισαν κι άλλες κρίσιμες έδρες, όπως αυτή της Γερουσίας στο Νιού Χάμσαϊρ αλλά και έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε πολιτείες στα ανατολικά.

«Σίγουρα, αυτό δεν είναι Ρεπουμπλικανικό κύμα», σχολίασε στο NBC ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Κύμα θα ήταν αν είχαμε κερδίσει το Νιου Χαμσάιρ και το Κολοράντο», πρόσθεσε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι βουλευτές και οι υποψήφιοι των Δημοκρατικών ξεπέρασαν τις προσδοκίες με τις επιδόσεις τους» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, σε δήλωσή της.

Βέβαια, οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν ακόμη να κερδίσουν τον έλεγχο και στα δυο Σώματα του Κογκρέσου. Αλλά το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν, δεν εστάλη… ξεκάθαρα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις