Κόσμος

Ένοπλη οργάνωση απελευθέρωσε τον γιο του Καντάφι

Μια ένοπλη λιβυκή οργάνωση ανακοίνωσε το Σάββατο (10.06.2017) στη σελίδα της στο Facebook πως απελευθέρωσε τον νεότερο γιο του έκπτωτου λίβυου δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι, τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ, που έχει καταδικαστεί σε θάνατο στη Λιβύη και εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (CPI).

Η “Ταξιαρχία Αμπού Μπακρ αλ-Σαντίκ”, μία από τις ένοπλες οργανώσεις που ελέγχουν την πόλη Ζέντεν (170 χλμ. νοτιοδυτικά της Τρίπολης), δήλωσε πως ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ απελευθερώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, “που αντιστοιχεί στη 14η του μήνα του ραμαζανιού”, εφαρμόζοντας έναν νόμο περί αμνηστείας που ενέκρινε το κοινοβούλιο που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

“Αποφασίσαμε να απελευθερώσουμε τον Σαΐφ αλ-Ισλάμ Μουάμαρ Καντάφι. Στο εξής είναι ελεύθερος και εγκατέλειψε την πόλη Ζέντεν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ταξιαρχία. Εναντίον του γιου του πρώην δικτάτορα της Λιβύης έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του CPI που τον καταζητεί σε σχέση με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη διάρκεια των οκτώ μηνών της εξέγερσης που οδήγησε στην πτώση και στον θάνατο του πατέρα του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Οι αρχές της Λιβύης και το CPI, που εδρεύει στη Χάγη, διεκδικούν το δικαίωμα να τον δικάσουν. Καταδικάστηκε σε θάνατο τον Ιούλιο του 2015 από δικαστήριο στην Τρίπολη για τον ρόλο του στη φονική καταστολή της εξέγερσης του 2011.

Η ίδια ταξιαρχία της πόλης Ζέντεν είχε κάνει μια παρόμοια ανακοίνωση για την απελευθέρωσή του τον Ιούλιο του 2016, η οποία όμως στη συνέχεια διαψεύστηκε από τις αρχές της πόλης. Η Λιβύη έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Καντάφι και δύο αντίπαλες αρχές διεκδικούν την εξουσία, υποστηριζόμενες από συμμαχίες διαφόρων πολιτοφυλακών των οποίων η πίστη μπορεί να κυμαίνεται: η κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, και μια αρχή η οποία έχει την έδρα της στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Κίεβο δικαιολογεί τις επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν: «Η Τεχεράνη υπήρξε συνεργός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία»
«Τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατά των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο ιρανικό καθεστώς» αναφέρει το ουκρανικό ΥΠΕΞ
Καπνός υψώνεται μετά την ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με το Ιράν, στην αποθήκη πετρελαίου Sharan στην Τεχεράνη
Δορυφορικές εικόνες από το χτύπημα των ΗΠΑ στην υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν στο Φορντό
Οι εικόνες υψηλής ανάλυσης της «Maxar Technologies» δείχνουν έξι νέους κρατήρες, καθώς και γκρίζα σκόνη και συντρίμμια μετά την αμερικανική επίθεση στα πυρηνικά του Ιράν στο Φορντό
Δορυφορικές εικόνες πάνω από το υπόγειο πυρηνικό συγκρότημα Fordow του Ιράν, πριν και μετά το χτύπημα των ΗΠΑ
Skynews: Πως θα αντεπιτεθεί το Ιράν μετά την επίθεση των ΗΠΑ – Ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας
Η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα θεωρούνται από τους δυτικούς συμμάχους ως ένας νέος άξονας αυταρχικών δυνάμεων, οι οποίες ευθυγραμμίζονται και υποστηρίζουν η μία την άλλη
Καπνός υψώνεται μετά από ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη 15