Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Έντονες αντιδράσεις για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Έντονες αντιδράσεις για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
Φωτογραφία Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ πέταξε την “βόμβα” του – που είχε υποσχεθεί εδώ και μέρες – αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Με μία μόνο του φράση κατάφερε να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και να πυροδοτήσει το ήδη τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή.

Οι χώρες που αντέδρασαν ήταν πολλές. ανάμεσα τους φυσικά και η Παλαιστίνη, με την Χαμάς να αναφέρει ότι με την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα στο Ισραήλ… “άνοιξαν οι πύλες της Κολάσεως για τις ΗΠΑ”.

“Ιστορική ημέρα για το Ισραήλ”

Το Ισραήλ χαιρέτισε την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του από τον Τραμπ, την ίδια ώρα που οι Παλαιστίνιοι καταδίκαζαν την απόφαση, προειδοποιώντας ότι καταργεί τον ρόλο της Ουάσινγκτον στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο πρωθυπουργός του Ιρασήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του μίλησε για μια “ιστορική ημέρα” και “ένα σημαντικό βήμα προς την ειρήνη”. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστίνιους θα πρέπει να περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην πόλη αυτήν.

Ο Νετανιάχου σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πρόσβαση των πιστών στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ. “Το Ισραήλ πάντα θα διασφαλίζει την ελευθερία της λατρείας για τους εβραίους, τους χριστιανούς και τους μουσουλμάνους εξίσου”, τόνισε.

Η “απάντηση” της Παλαιστίνης

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι η ενέργεια του Τραμπ ισοδυναμεί με παραίτηση των ΗΠΑ από το ρόλο τους ως διαμεσολαβητή για την ειρήνη και χαρακτήρισε την Ιερουσαλήμ “αιώνια πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης”.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967. Αργότερα την προσάρτησε και ανακήρυξε όλη την πόλη πρωτεύουσά του, μια ενέργεια που δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.

“Με την ανακοίνωση αυτή η αμερικανική διοίκηση αποφάσισε να παραβιάσει όλες τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες και τα ψηφίσματα και αποφάσισε να παραβιάσει τη διεθνή ομοφωνία”, συνέχισε ο Αμπάς. Προειδοποίησε εξάλλου ότι η ενέργεια αυτή “θα εξυπηρετήσει τις εξτρεμιστικές ομάδες που επιδιώκουν να μετατρέψουν τη σύγκρουση στην περιοχή μας σε θρησκευτικό πόλεμο που θα σύρει την περιοχή (…) σε διεθνείς συρράξεις και ατέρμονους πολέμους”.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων παραμένουν παγωμένες από το 2014. Ένα από τα βασικά εμπόδια για την επανέναρξή τους είναι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Η οργάνωση Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτήρισε την απόφαση του Τραμπ “κατάφωρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού” και κάλεσε τους Άραβες και τους μουσουλμάνους “να υπονομεύσουν τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή” και “να αποκλείσουν το Ισραήλ”.

Γερμανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε σήμερα ότι η κυβέρνησή της δεν στηρίζει την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Η γερμανική κυβέρνηση “δεν στηρίζει αυτήν τη θέση γιατί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας λύσης των δύο κρατών” τόνισε η καγκελάριος, σύμφωνα με μια ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε την “ανεύθυνη” ενέργεια των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και κάλεσε την Ουάσιγκτον να επανεξετάσει την ενέργεια αυτή.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε ένας εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters που βρίσκεται στο σημείο. Η διαμαρτυρία ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνική, αν και ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν νομίσματα και άλλα αντικείμενα εναντίον του προξενείου.

Τραμπ: Το είπε και το έκανε! «Αναγνωρίζουμε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ»

«Καταδικάζουμε την ανεύθυνη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση… το να δηλώνει ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και ότι θα μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ» επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

«Καλούμε την αμερικανική διοίκηση να επανεξετάσει αυτή την εσφαλμένη απόφαση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ αρνητικά αποτελέσματα και να αποφύγει ενέργειες των οποίων δεν έχει υπολογίσει τις συνέπειες και οι οποίες θα πλήξουν την πολυπολιτισμική ταυτότητα και το ιστορικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ».

«Αυτή η απόφαση αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ» τονίζει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Γαλλία

Το Συμβούλιο των Γαλλικών Εβραϊκών Θεσμών (Crif) κάλεσε με ανακοίνωσή του τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, κατά το παράδειγμα του Αμερικανού ομολόγου του, Ντόναλντ Τραμπ.

“Το Crif χαιρετίζει την ιστορική απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ και να μεταφέρει προσεχώς την πρεσβεία των ΗΠΑ” αναφέρει στην ανακοίνωσή της η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα της Ευρώπης. Το Εβραϊκό Συμβούλιιο καλεί επίσης τον πρόεδρο Μακρόν να ακολουθήσει “την ίδια θαρραλέα πορεία” ώστε “να επανεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος για να καταλήξουμε μέσω της διαπραγμάτευσης σε μια βιώσιμη ειρήνη” μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Αίγυπτος

Η Αίγυπτος απέρριψε την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το διάγγελμα του Ντόναλντ Τραμπ.

ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε σήμερα ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική παρά μόνο η λύση των δύο κρατών για το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ και του οριστικού καθεστώτος της θα πρέπει να επιλυθεί μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων.

“Έχω μιλήσει με συνέπεια κατά των μονομερών μέτρων που θα έθεταν σε κίνδυνο την προοπτική της ειρήνης για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους”, είπε ο Γκουτέρες, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

“Σε αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανησυχίας, θέλω να το ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει εναλλακτική πέραν της λύσης των δύο κρατών. Δεν υπάρχει Σχέδιο Β. Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να επιστρέψουν στη διαπραγμάτευση”, τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Κατάρ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ χαρακτήρισε “θανατική καταδίκη” για όλους όσους επιδιώκουν την ειρήνη, την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, χαρακτήρισε την απόφαση της Ουάσινγκτον “επικίνδυνη κλιμάκωση”, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα.

Νωρίτερα, με μήνυμά του στο Twitter, ο υπουργός ανέφερε ότι ο εμίρης Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα είχε αυτή η απόφαση.

Ιορδανία

Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν απόψε σε συνοικίες του Αμάν όπου κατοικούν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, πολλοί νέοι κατέβηκαν στους δρόμους του Αμάν, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Στον προσφυγικό καταυλισμό Μπακάα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, εκατοντάδες νέοι συγκεντρώθηκαν για να καταγγείλουν τον Τραμπ.

Μεταξύ άλλων ζητούσαν από την κυβέρνηση της Ιορδανίας “να σκίσει” την ειρηνευτική συμφωνία του 1994 με το Ισραήλ. “Κάτω η Αμερική… Η Αμερική είναι η μητέρα του τρόμου”, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Η χασεμιτική δυναστεία του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας είναι ο θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ.

Πολλοί κάτοικοι της Ιορδανίας είναι απόγονοι των Παλαιστίνιων προσφύγων, οι οικογένειες των οποίων έφυγαν μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ αλ Μομάνι, δήλωσε στο πρακτορείο Petra ότι η απόφαση του προέδρου Τραμπ παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που όριζαν ότι δεν θα αναγνωριστεί η κατοχή του ανατολικού τομέα της Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ. Το βασίλειο θεωρεί εξάλλου “άκυρες όλες τις μονομερείς ενέργειες επιδίωξη των οποίων είναι να δημιουργηθούν νέα δεδομένα επί του πεδίου”.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον εμίρη του Κατάρ Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, τόνισε ότι η απόφαση του Τραμπ μπορεί να έχει “επικίνδυνες συνέπειες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και για τις προσπάθειες να επιτευχθεί ειρήνη”.

Λίβανος

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν χαρακτήρισε σήμερα “επικίνδυνη” την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι απειλεί την αξιοπιστία της Ουάσινγκτον ως εγγυήτριας της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή έφερε την ειρηνευτική διαδικασία πολλές δεκαετίες πίσω και απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα, ενδεχομένως και την παγκόσμια σταθερότητα, υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Αούν.

Συρία

Ο αγώνας των Παλαιστινίων θα παραμείνει ζωντανός μεταξύ των Αράβων έως την εγκαθίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, επισήμανε το γραφείο του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ σήμερα, αντιδρώντας στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου σχετικά με το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

“Το μέλλον της Ιερουσαλήμ δεν καθορίζεται από ένα κράτος ή έναν πρόεδρο, αλλά καθορίζεται από την ιστορία του και τη βούληση και αποφασιστικότητα (που επιδεικνύουμε) στον αγώνα των Παλαιστινίων” τονίζεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σαουδική Αραβία

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συζήτησε τις “πολύ σημαντικές εξελίξεις” στην περιοχή της Μέσης Ανατολής σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Το πρακτορείο ειδήσεων δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάλεξη ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ιράν

Το Ιράν κατήγγειλε την απόφαση του Τραμπ, προειδοποιώντας ότι η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει μια “νέα Ιντιφάντα”, δηλαδή μια νέα παλαιστινιακή εξέγερση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, σε ανακοίνωσή του, έκανε λόγο για “πρόκληση και για μια παράλογη απόφαση εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών (…) που θα προκαλέσει μια νέα Ιντιφάντα και θα ωθήσει προς πιο ριζοσπαστικές συμπεριφορές και περισσότερη οργή και βία”.

Η απόφαση του Τραμπ συνιστά μια “σαφή παραβίαση των διεθνών ψηφισμάτων”, προσθέτει το υπουργείο, εκτιμώντας ότι η Ιερουσαλήμ συνιστά “αναπόσπαστο τμήμα της Παλαιστίνης”.

“Το Ιράν καταδικάζει με δριμύτητα αυτήν την ενέργεια και καλεί τη διεθνή κοινότητα, τις χώρες που ασκούν επιρροή και ιδίως τις μουσουλμανικές χώρες νε εμποδίσουν την εφαρμογή αυτής της απόφασης των ΗΠΑ που δεν ωφελεί παρά μόνο το σιωνιστικό καθεστώς, ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της περιοχής”, συνεχίζει το υπουργείο.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2000, μια αμφιλεγόμενη επίσκεψη του ηγέτη της ισραηλινής δεξιάς Αριέλ Σαρόν στην Πλατεία των Τεμενών, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, οδήγησε στο ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα κατά την ισραηλινής κατοχής. Η πρώτη Ιντιφάντα είχε ξεσπάσει τον Δεκέμβριο του 1987.

Μεξικό

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, παρά την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν τη δική τους στην Ιερουσαλήμ.

Το Μεξικό θα παραμείνει προσηλωμένο στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, πρόσθεσε.

“Το Μεξικό θα διατηρήσει τη στενή και φιλική διμερή σχέση του με το κράτος του Ισραήλ, όπως αποδείχτηκε και με την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού (του Ισραήλ) Μπενιαμίν Νετανιάχου στη χώρα μας και θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τις ιστορικές διεκδικήσεις του παλαιστινιακού λαού”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά διαμήνυσε ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να επιλυθεί “μόνο στο πλαίσιο μιας γενικής διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης”.

Μεγάλη Βρετανία

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαφωνεί με την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, επειδή είναι απίθανο κάτι τέτοιο να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ειρήνευση στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

“Διαφωνούμε με την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προτού να συμφωνηθεί το τελικό καθεστώς της”, είπε ο εκπρόσωπος. “Πιστεύουμε ότι δεν εξυπηρετεί, όσον αφορά την προοπτική για την ειρήνευση στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις