Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Εντουάρντ Χιλ: Το Τρο λο λο, η άγνωστη οικογένειά του και το εγκεφαλικό

Εντουάρντ Χιλ

Με doodle τιμά σήμερα η Google, τον “μίστερ Τρο λο λο”, Εντουάρντ Χιλ. Διαβάστε άγνωστες πτυχές της ζωής του καλλιτέχνη.

Αφιερωμένο στον Εντουάρντ Χιλ είναι σήμερα το doodle της Google. O “κύριος Τρο λο λο”, που λάτρεψε ο κόσμος, θα γινόταν σήμερα 83 χρονών.

Το “Τρο λο λο” και η παγκόσμια φήμη

Σαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου το έτος 1934 γεννήθηκε ο Εντουάρντ Χιλ στην πόλη Σμολένσκ. Ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές της Σοβιετικής Ένωσης. Διάσημος σε όλον τον κόσμο έγινε όμως μέσα από το τραγούδι του, “Τρο λο λο”, αλλιώς, “Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί επιστρέφω επιτέλους στο σπίτι μου”.

Χάρη στην απουσία λέξεων στο τραγούδι, ο Εντουάρντ Χιλ μπορούσε να το εκτελεί σε όλες τις «γλώσσες».  Η μελωδία με φωνήεντα (vocalise) ανήκε στον Αρκάντι Οστρόφσκι. Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία και τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο το έφερε και πάλι στο προσκήνιο.

Ο Εντουάρντ Χιλ  το 2010 οργάνωσε διεθνή διαγωνισμό καλύτερων στίχων για το μοναδικό του χιτ «Τρο-λο-λο».  Η vocalise έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τη δεκαετία του 1970. Δεν το εκτελούσε μόνο ο ίδιος, αλλά και άλλοι αστέρες, όπως ο Βαλέρι Ομποτζίνσκι, ο Μουσλίμ Μαγκομάεφ και ο Ούγγρος τραγουδιστής Γιάνος Κόος.

Ο παθιασμένος έρωτάς του με την Zoya Pravdina και το επίθετο Khil

Το έτος 1958, γνώρισε την μπαλαρίνα Zoya Pravdina, την οποία και ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε. Έκαναν μαζί περιοδεία και συχνά εμφανίζονταν μαζί στην ίδια παράσταση. Απέκτησαν έναν γιο, τον Dmitri, και από αυτόν έναν εγγονό, τον Eduard.

Το επίθετο “Khil” δεν προήλθε από τον όρο “Hill” (λόφος στα αγγλικά), όπως γράφουν πολλά δημοσιεύματα. Ο ίδιος το είχε διαψεύσει και είχε δηλώσει ότι το επίθετο του είναι από έναν πρόγονό του Ισπανό, ο οποίος είχε το ψευδώνυμο Gil, το οποίο στα Ισπανικά προφέρεται όπως το “Hill”.

Το τέλος του καλλιτέχνη

Στα 40 του χρόνια έγινε καλλιτέχνης των Λαών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και εκεί που όλοι τον είχαν ξεχάσει, χάρη στα social media και το “Τρο λο λο”, κατάφερε να αποκτήσει και πάλι παγκόσμια φήμη.

Ο Εντουάρντ Χιλ πέθανε στην Αγία Πετρούπολη στις 4 Ιουνίου 2012 από εγκεφαλικό, σε ηλικία 77 ετών.

Τo doodle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις