Κόσμος

Έως 6 δισ. δολάρια μπορεί να χάσει η Ουκρανία επειδή σταμάτησαν οι εξαγωγές σιτηρών

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Ουκρανία ενδέχεται να απολέσει έσοδα ύψους έως και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς, λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της από τις ρωσικές δυνάμεις, αδυνατεί να πουλήσει εκατομμύρια τόνους σιταριού και καλαμποκιού, οι οποίοι επρόκειτο να εξαχθούν μέχρι τον Ιούνιο, όπως ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της βιομηχανίας αυτής σήμερα.

Οι χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού, όπως είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Υεμένη, θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, έχουν προειδοποιήσει πολλές οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ουκρανία, ένας σημαντικός παραγωγός σταριού και σπορελαίων, εξάγει το 98% των σιτηρών της μέσω των λιμανιών της και μόνο ένα πολύ μικρό μέρος μέσω του σιδηροδρόμου, όπου το κόστος είναι υψηλότερο. Η χώρα αυτή ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο κατά το οικονομικό έτος 2020-21, ενώ η Ρωσία βρισκόταν στην τρίτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών. Οι δύο χώρες μαζί αντιπροσώπευαν το 22% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Όμως, με τα ρωσικά πολεμικά πλοία στα ανοιχτά της νότιας Ουκρανίας να εμποδίζουν τα φορτηγά πλοία να αποπλεύσουν από τα λιμάνια, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Οδησσού, οι εξαγωγές σιτηρών έχουν σχεδόν σταματήσει ολοκληρωτικά από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με Ουκρανούς λιμενικούς, λόγω των μαχών περίπου 100 πλοία υπό ξένη σημαία έχουν μπλοκαριστεί στα λιμάνια. Σήμερα το υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι όλα τα λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική παραμένουν «προσωρινά κλειστά» για όλα τα πλοία που θέλουν να ελλιμενιστούν ή να αποπλεύσουν.

«Αντιμετωπίζουμε μια πιθανή απώλεια 6 δισεκ. δολαρίων», είπε ο Μικόλα Γκορμπατσόφ, ο πρόεδρος της Ουκρανικής Ένωσης Σιτηρών, στο πρακτορείο Reuters. Όπως είπε, η χώρα διέθετε ακόμη περίπου 20 εκατομμύρια τόνους σταριού και καλαμποκιού από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, οι οποίοι προορίζονταν για εξαγωγή, με μέση τιμή τα 300 δολάρια ανά τόνο. Σύμφωνα με τον Γκορμπατσόφ, δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί μια τόσο μεγάλη ποσότητα με τρένα, με τα οποία θα μπορούσαν να εξαχθούν μόνο 600.000 τόνοι τον μήνα, δηλαδή το ένα δέκατο της ποσότητας που διακινούσαν τα λιμάνια πριν από τον πόλεμο.

Χασούρα…

Οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία έφτασαν πέρσι τα 27 δισεκ. δολάρια, αντιπροσώπευαν δηλαδή περίπου τα μισά έσοδα από τις συνολικές εξαγωγές. «Τώρα, απλώς χάνουμε αυτόν τον τομέα», είπε ο Γκορμπατσόφ.

Οι Ουκρανοί που δεν έχουν αποκλειστεί σε πολιορκημένες πόλεις, όπως είναι η Μαριούπολη ή το Χάρκοβο, δεν αντιμετωπίζουν άμεσα ελλείψεις σε τρόφιμα, όμως ο πόλεμος θα μπορούσε να διαταράξει τη γεωργική παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Ουκρανοί αγρότες μπορεί να διστάσουν να σπείρουν φέτος, από τη μία επειδή φοβούνται για την ασφάλειά τους και από την άλλη επειδή η παραγωγή τους μπορεί να μείνει απούλητη, αν συνεχιστεί ο πόλεμος, εξήγησε ο Γκορμπατσόφ. Ουκρανοί αγρότες λένε ότι δεν διαθέτουν λιπάσματα αλλά δεν υπάρχουν και αρκετά καύσιμα για τα γεωργικά μηχανήματά τους. Στο μεταξύ όμως μέσα στον επόμενο μήνα θα πρέπει να ξεκινήσει η σπορά κριθαριού και καλαμποκιού, γιατί διαφορετικά θα είναι πολύ αργά, πρόσθεσε.

Το Σαββατοκύριακο, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Όλεχ Ουστένκο είπε εάν συνεχιστεί ο πόλεμος η παραγωγή νέων αγροτικών προϊόντων μπορεί να μην επαρκεί για εξαγωγές. «Η Ουκρανία έχει αρκετά σιτηρά και αποθέματα τροφίμων για να επιβιώσει για έναν χρόνο αλλά αν συνεχιστεί ο πόλεμος (…) δεν θα μπορέσει να κάνει εξαγωγές σιταριού στον κόσμο και θα υπάρξουν προβλήματα», υποστήριξε.

Οι αγρότες έχουν αρχίσει να σπέρνουν ανοιξιάτικα σιτηρά σε ορισμένες περιοχές αλλά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η εκστρατεία μαζικής σποράς, δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συνελήφθη ο καπετάνιος του σκάφους που ανετράπη στη Νέα Υόρκη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια μητέρα και το μωρό της
Ο 46χρονος από το Ελ Σαλβαδόρ είχε εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ, δεν είχε άδεια ενώ το σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, καθώς υπήρχαν 14 επιβαίνοντες αντί για 10 που ήταν το επιτρεπόμενο όριο
Ο καπετάνιος Μανουέλ Χερνάντες αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατο δύο ατόμων σε ατύχημα στο λιμάνι της Νέας Υόρκης
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Η 42χρονη είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί για απαγωγή και στο παρελθόν - Οι αρχές την εντόπισαν μέσα σε βανάκι μαζί με τα παιδιά τα οποία επέστρεψαν στην μητέρα τους
ΗΠΑ: Παρίστανε την μπέιμπι σίτερ στο Facebook και απήγαγε δύο ανήλικα κορίτσια – Το συγκλονιστικό βίντεο από την σύλληψή της
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ αγόρασε γοτθικό κάστρο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Meta στην Ιρλανδία
Πρόκειται για κάστρο σε οικόπεδο 400 στρεμμάτων δίπλα στο ποτάμι - Ο Ζάκερμπεργκ και η Τσαν αναμένεται να συνεχίσουν να ζουν στις ΗΠΑ και να χρησιμοποιούν το κάστρο όταν επισκέπτονται την Ιρλανδία
Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τους Ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη με την Βιβλική εντολή «Ου κλέψεις»
Οι Ισραηλινοί έποικοι άρχισαν να περικυκλώνουν σπίτια στην Κούσρα στις 9 Αυγούστου, ως προσπάθεια κατάσχεσης ιδιωτικής παλαιστινιακής γης, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δυτική Όχθη