Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Έπαθαν… Μέρκελ οι Γερμανοί – Προτιμούν εκλογές από κυβέρνηση μειοψηφίας

Μέρκελ εκλογές κυβέρνηση

Η Άνγκελα Μέρκελ το είπε ξεκάθαρα: προτιμά τις εκλογές από μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Το ίδιο, όπως δείχνει δημοσκόπηση, θέλουν και οι περισσότεροι Γερμανοί.

Η κατάρρευση των συνομιλιών για τον συνασπισμό “Τζαμάικα” προκαλεί… νευρική κρίση στη Γερμανία. Η Μέρκελ θέλει εκλογές, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Στάινμαγερ και τον πρόεδρο της Βουλής Σόιμπλε. Δημοσκόπηση δείχνει πως με την άποψη της καγκελαρίου συμφωνούν οι περισσότεροι πολίτες.

Το 45% δήλωσε ότι θέλει ξανά εκλογές στη Γερμανία σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε από τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα RTL και n-tv. Αντίθετα, το 27% υπέρ τάσσεται ενός νέου μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών και το 24% υπέρ κυβέρνησης μειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών.

Κι αν γίνονταν εκλογές; Τι δείχνει η δημοσκόπηση

Εάν γίνονταν νέες εκλογές τα αποτελέσματα δεν θα διέφεραν, ουσιαστικά, από εκείνα των εκλογών του Σεπτεμβρίου: Οι μεγάλοι κερδισμένοι θα ήταν οι Πράσινοι (Die Gruenen), οι οποίοι θα λάμβαναν 12% (στις τελευταίες εκλογές έλαβαν 8,9%). Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU) θα έπεφτε στο 31% από το 32,9%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα σημείωναν μικρή αύξηση και θα λάμβαναν 21% (20,5%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) επίσης μικρή μείωση 10% (10,7%), η Αριστερά (Die Linke) θα ελάμβανε περίπου το ίδιο ποσοστό 9% (9,2%). Το δε ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) 12% (12,6% στις περασμένες εκλογές).

Δεν… καταλαβαίνουν τους Φιλελεύθερους, θέλουν Μέρκελ

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς, το 53%, δεν έχουν κατανόηση για την απόφαση των Φιλελευθέρων να διακόψουν τις διερευνητικές συζητήσεις για την συγκρότηση συνασπισμού τύπου «Τζαμάικα».

Τέλος, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της Μέρκελ ως υποψήφιας καγκελαρίου των Χριστιανοδημοκρατών. Μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματός της (CDU) το ποσοστό είναι 85%, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του βαυαρικού βραχίονά του, του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), 69%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις