Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Έπεισε τον Τζόνσον να πάρει μέτρα για τον κορονοϊο και μπήκε σε καραντίνα!

Μπόρις Τζόνσον

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Ο άνθρωπος που κατάφερε να πείσει τον Μπόρις Τζόνσον πως η κατάσταση με τον κορονοϊό είναι σοβαρή και απαιτούνται μέτρα, εμφάνισε συμπτώματα κορονοϊού!

Ο Νιλ Φέργκιουσον, ο κορυφαίος επιδημιολόγος στο Imperial College London, είναι εκείνος που κατάφερε να πείσει τον Βρετανό πρωθυπουργό πως η κυβέρνηση πρέπει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας που προκαλεί ο κορονοϊός.

Click4more Πώς η καραντίνα έσωσε τη Σανγκάη από τον κορονοϊό! Η μαρτυρία ενός Έλληνα – “Πάρτε το σοβαρά!”

Το έκανε με την έκθεσή του, η οποία προβλέπει καταστροφικές επιπτώσεις της επιδημίας, με εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους και ένα εθνικό σύστημα υγείας στα όρια της κατάρρευσης. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από την εξέλιξη της επιδημίας στην Ιταλία. Συγκρίνοντας τις εν δυνάμει επιπτώσεις της επιδημίας Covid-19 με την επιδημία της γρίπης το 1918, η ομάδα του Φέργκιουσον προέβλεψε ότι χωρίς περιοριστικά μέτρα, η έκρηξη της επιδημίας θα προκαλέσει περισσότερους από 500.000 θανάτους στη Βρετανία και 2,2 εκατομμύρια στις ΗΠΑ!

Μόνο που αφού κατάφερε να κάνει τον Μπόρις Τζόνσον να πάρει μέτρα (με την υποχρεωτική απομόνωση των ηλικιωμένων, άνω των 70 ετών), ο Νιλ Φέργκιουσον εμφάνισε πυρετό και επίμονο βήχα. Και αποφάσισε να μπει οικειοθελώς σε καραντίνα.

Click4more Η μελέτη που τρόμαξε τον Τζόνσον κι άλλαξε τακτική για τον κορονοϊό

«Εμφάνισα λίγο ξηρό, αλλά επίμονο βήχα χθες και μπήκα σε καραντίνα, αν και ένιωθα καλά», έγραψε στο Twitter ο Φέργκιουσον. «Αργότερα, σήμερα στις 4 τα ξημερώματα, ανέβασα υψηλό πυρετό. Υπάρχει πολλή covid-19 στο Ουέστμινστερ», πρόσθεσε.

Βρήκε… λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο «φάντασμα»

Βρετανικό κρουαζιερόπλοιο το οποίο αναζητεί λιμάνι στην Καραϊβική εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, αφού επιβεβαιώθηκαν αρκετά κρούσματα του νέου κορονοϊού μεταξύ των επιβατών, τελικά θα προσδέσει σήμερα στην Κούβα, όπου και θα αποβιβαστούν οι επιβάτες πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σ ην Κούβα που πρόσφερε ασφαλές λιμάνι στο Braemar, με περισσότερους από 1.000 επιβαίνοντες, στην πλειονότητά τους Βρετανοί τουρίστες, αφού αρκετά λιμάνια στην Καραϊβική αρνήθηκαν να του επιτρέψουν να δέσει.

Click4more Μένουμε Σπίτι: Διάσημοι μουσικοί κάνουν συναυλίες μέσω social και δέχονται παραγγελιές

Οι επιβάτες θα επιστρέψουν στη Βρετανία από το διεθνές αεροδρόμιο της Αβάνα με τέσσερις ειδικά ναυλωμένες πτήσεις, εκ των οποίων η μία θα είναι αποκλειστικά για όσους επιβάτες έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό SARS-CoV-2 ή έχουν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης.Όποιοι δεν είναι αρκετά καλά για να ταξιδέψουν θα λάβουν ιατρική βοήθεια στην Κούβα.

Στο κρουαζιερόπλοιο υπάρχουν 28 επιβάτες που έχουν συμπτώματα του νέου κορονοϊού, ανάμεσά τους και δύο που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό στο τελευταίο λιμάνι που έδεσε το πλοίο στο Κουρασάο, στις 10 Μαρτίου. Από τότε το Braemar έχει αποπειραθεί χωρίς επιτυχία να βρει λιμάνι στα νησιά Μπαρμπέιντος και τις Μπαχάμες, τα οποία ανήκουν στη βρετανική κοινοπολιτεία.

Μέχρι στιγμής στην Κούβα έχουν επιβεβαιωθεί επτά κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως το καλοκαίρι

Μάλλον… απαισιόδοξος για το μέλλον ο πρωθυπουργός Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που δεν απέκλεισε η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού να διαρκέσει ως το καλοκαίρι και να έχει «μεγάλες και διαρκείς» συνέπειες για την οικονομία.

Όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, οι πολιτιστικοί χώροι, καθώς και οι παμπ, θα παραμείνουν εκτός λειτουργίας ως τις 29 Μαρτίου, για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2. Αλλά «αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης πιθανόν θα παραταθεί. Μπορεί να κρατήσει μήνες, μέχρι το καλοκαίρι», είπε ο Βαράντκαρ σε διάγγελμά του τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου, που φέτος «δεν ήταν σαν καμία άλλη»: όλες οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Click4more Κορονοϊός: Κάτι εκατοντάδες… δισεκατομμυριάκια ενισχύσεις – 60 ζητά η Boeing, 250 οι ξενοδόχοι!

Αναφερόμενος στον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιρλανδίας εκτίμησε πως «οι ζημίες θα είναι μεγάλες και διαρκείς»: «Ο λογαριασμός θα είναι τεράστιος και ίσως χρειαστούν χρόνια για να πληρωθεί», προεξόφλησε, δηλώνοντας πάντως πεπεισμένος ότι «η οικονομία μας θα κάνει νέο ξεκίνημα».

Στην Ιρλανδία καταγράφονταν μέχρι χθες 292 κρούσματα της ασθένειας COVID-19 και δύο θάνατοι, όμως ο Βαράντκαρ εξέφρασε την ανησυχία πως «θα φθάσουμε τα 15.000 κρούσματα ή ακόμα περισσότερα ως το τέλος του μήνα» και ότι «ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν».

Η κυβέρνηση ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να δώσει εντολή στους ηλικιωμένους και σε ανθρώπους με υποκείμενες παθήσεις να μείνουν σε απομόνωση κατ’ οίκον για να σωθούν ζωές, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Βαράντκαρ ζήτησε να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού και να τονίσει πως απαιτείται αλληλεγγύη σε μια στιγμή θυσίας. «Επικρατεί νηνεμία πριν από την καταιγίδα, πριν από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, (…) όταν έρθει, και θα έρθει, δεν θα έχουν ζητήσει ποτέ τόσο πολλοί τόσα πολλά από τόσο λίγους. Πολλοί από εσάς το μόνο που θέλετε να μάθετε είναι πότε θα τελειώσει αυτό. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε», παραδέχθηκε.

Ο Βαράντκαρ, γιατρός στο επάγγελμα, παρότρυνε τους νέους να βοηθούν τους γονείς τους, να διαβάζουν για να μην μείνουν πίσω στο σχολείο και να μιλούν στο τηλέφωνο ή μέσω βιντεοσύνδεσης με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.

«Αυτή είναι μια γιορτή του Αγίου Πατρικίου που δεν είναι σαν καμία άλλη, που κανένας μας δεν πρόκειται να ξεχάσει ποτέ. Τα σημερινά παιδιά θα μιλούν γι’ αυτή στα δικά τους παιδιά και στα εγγόνια τους για τη γιορτή του 2020, όταν δεν έγιναν συγκεντρώσεις, δεν έγιναν παρελάσεις, που όλοι έμειναν στα σπίτια τους για να προφυλάξει ο ένας τον άλλο.

Τα χρόνια που θα έρθουν, ας λένε για εμάς πως όταν η κατάσταση ήταν η χειρότερη δυνατή, βγάλαμε τον καλύτερό μας εαυτό», κατέληξε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις