Site icon NewsIT
22:33 Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026

Επεισόδια στη Γαλλία: Μεγάλη φωτιά στο δημαρχείο της Λιμόζ – Κατέρρευσε το ιστορικό καμπαναριό

Οι διαδηλωτές στη Λιμόζ πυρπόλησαν και περιπολικό - Πεδίο μάχης το Παρίσι, η Λυών και το Λιλ - Εκατοντάδες συλλήψεις, λεηλασίες και τραυματισμοί

φωτιά στη Λιμόζ

Φωτιά στο δημαρχείο της Λιμόζ / X

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σήμερα Σάββατο 17 Οκτωβρίου στο ιστορικό δημαρχείο της Λιμόζ, στην κεντρική Γαλλία, έπειτα από βίαιη επίθεση ομάδας κουκουλοφόρων διαδηλωτών.

Οι δράστες, αφού πρώτα πυρπόλησαν ένα περιπολικό όχημα στον εξωτερικό χώρο, έσπασαν τα παράθυρα του δημαρχείου της Λιμόζ, εισέβαλαν στο εσωτερικό και έβαλαν φωτιά χρησιμοποιώντας βόμβες μολότοφ.

Η φωτιά επεκτάθηκε με ταχύτητα σε ολόκληρη πτέρυγα του κτιρίου και έφτασε μέχρι την οροφή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το ιστορικό καμπαναριό.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες, καθώς οι ξύλινες δοκοί της σκεπής αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.

Το εμβληματικό κτίριο, που μετρά 143 χρόνια ιστορίας καθώς εγκαινιάστηκε το 1883, είναι εμπνευσμένο αρχιτεκτονικά από το δημαρχείο του Παρισιού.

Τα σοβαρά επεισόδια στη Λιμόζ σημειώθηκαν στο περιθώριο μαζικών πανεθνικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται στη Γαλλία, με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών, ενάντια στο αυξανόμενο κόστος διαβίωσης και την κατάσταση στην παιδεία.

Παρόμοιες σφοδρές συγκρούσεις και εισβολές σε δημόσια κτίρια έχουν αναφερθεί επίσης στο Παρίσι, τη Λιλ και τη Μασσαλία.

Χάος στο Παρίσι με λεηλασίες, εμπρησμούς και βίαιες συγκρούσεις – Εισβολές σε δημαρχεία και τραυματισμοί διαδηλωτών

Σε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μετατράπηκε το κέντρο του Παρισιού, καθώς οι διαδηλώσεις κατά της ακρίβειας και της υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου κλιμακώθηκαν, με επεισόδια, εμπρησμούς και λεηλασίες.

Οι γαλλικές αρχές είχαν θέσει σε εφαρμογή αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ωστόσο η ένταση εξαπλώθηκε από τη γαλλική πρωτεύουσα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην περιοχή γύρω από την πλατεία Δημοκρατίας (Place de la République), μια συγκέντρωση που είχε ξεκινήσει ειρηνικά εξελίχθηκε σε βίαιη αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Άτομα ντυμένα στα μαύρα και με καλυμμένα πρόσωπα πέταξαν πέτρες και πυροτεχνήματα, ενώ επιτέθηκαν σε τραπεζικό κατάστημα και λεηλάτησαν κατάστημα αθλητικών ειδών.

Παράλληλα, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, έριξαν πυροτεχνήματα στο εσωτερικό τους και ανέτρεψαν κάδους ανακύκλωσης, χρησιμοποιώντας τα μπουκάλια που βρίσκονταν μέσα ως αυτοσχέδια βλήματα. Ένα φορτηγό τυλίχθηκε στις φλόγες, οι οποίες επεκτάθηκαν σε γειτονικό κτίριο.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, με πυκνά σύννεφα καπνού να καλύπτουν τους γύρω δρόμους. Κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, καθώς οι αναθυμιάσεις έφταναν μέχρι τις στέγες των κτιρίων.

Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ δεν αποκλείονται νέες επιχειρήσεις για τον εντοπισμό όσων συμμετείχαν στα επεισόδια.

Εισβολές και καταστροφές σε δημαρχεία στη Μασσαλία και τη Λιλ

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι εικόνες από τη Μασσαλία, όπου νεαροί εισέβαλαν στο δημαρχείο και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές. Ανάμεσα στις εικόνες που ξεχώρισαν ήταν εκείνη της προτομής της Μαριάν, του συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας, η οποία βρέθηκε σπασμένη στο έδαφος. Λίγο αργότερα, ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε και στο δημαρχείο της Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, προκαλώντας ζημιές στην είσοδο και στους εσωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι διαδηλωτές αποχώρησαν λίγο αργότερα, ενώ η αστυνομία αντιμετώπισης ταραχών επιβεβαίωσε ότι το κτίριο είχε εκκενωθεί από αυτούς.Παράλληλα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε κτίριο στη Γκρενόμπλ, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι ένοικοι για λόγους ασφαλείας.

REUTERS / Jack Taylor

Διαδηλωτής έχασε το χέρι του από χειροβομβίδαΣοβαρό περιστατικό σημειώθηκε και στο Σεντ Ετιέν, όπου διαδηλωτής έχασε το χέρι του κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.Πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη περίπτωση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων στη Γαλλία. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, φοιτητής στην πόλη Λενς, στη βορειοανατολική Γαλλία, έχασε επίσης το χέρι του, αφού, σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, σήκωσε χειροβομβίδα.

REUTERS / Jack Taylor

Το περιστατικό εκείνο είχε οδηγήσει στην προσωρινή αναστολή της χρήσης συγκεκριμένου τύπου χειροβομβίδας κρότου-λάμψης από την αστυνομία, εντείνοντας τη συζήτηση για τα μέσα που χρησιμοποιούνται κατά την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.Στους δρόμους ξανά τα «Κίτρινα Γιλέκα»Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει ένα ευρύ και ανομοιογενές κοινωνικό μέτωπο, στο οποίο περιλαμβάνονται μαθητές, φοιτητές, αγρότες, νοσηλευτές, πυροσβέστες, εργάτες και εργαζόμενοι με προσωρινές συμβάσεις.

REUTERS / Stephanie Lecocq 

Το «παρών» δίνουν επίσης στελέχη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων», το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στη Γαλλία το 2018.Παρά τις διαφορετικές επαγγελματικές και κοινωνικές αφετηρίες τους, οι διαδηλωτές συνδέονται από την ανησυχία για τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η ενίσχυση των εισοδημάτων και η λήψη άμεσων μέτρων από την κυβέρνηση.

REUTERS/Jack Taylor

Οι διαδηλωτές ζητούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των νοικοκυριών, υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις δεν μπορούν να αναβάλλονται έως τις επόμενες εκλογές, την άνοιξη.Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα σε σχολεία φτωχότερων βόρειων προαστίων του Παρισιού, με αφορμή τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και την κακή κατάσταση των σχολικών εγκαταστάσεων, διευρύνθηκαν σταδιακά.

Τα αρχικά αιτήματα εξελίχθηκαν σε ευρύτερη διαμαρτυρία κατά των κοινωνικών ανισοτήτων, των ανεπαρκών δημόσιων δαπανών και της υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου.

Μακρόν: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας»

Την έντονη αντίδραση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προκάλεσαν τα επεισόδια στο Παρίσι και στις υπόλοιπες πόλεις.«Η βία δεν έχει καμία θέση στη δημοκρατία μας», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι όσοι προχώρησαν σε καταστροφές, επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα και δημαρχεία, καθώς και σε λεηλασίες εμπορικών καταστημάτων, θα διωχθούν και θα τιμωρηθούν.

Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξή του στις αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες χαρακτήρισε εγγυήτριες του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν.Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αντιταχθεί σε όσους επιδιώκουν να προκαλέσουν χάος και να επιτεθούν στους δημοκρατικούς θεσμούς, επισημαίνοντας ότι οι βίαιες ενέργειες εμποδίζουν και όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν ειρηνικά στις κινητοποιήσεις.

Πολιτική αντιπαράθεση για τα επεισόδια

Διαφορετική προσέγγιση υιοθέτησε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο οποίος απέδωσε μέρος της ευθύνης για την ένταση στις αστυνομικές αρχές. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους διαδηλωτές να μην εμπλέκονται σε βανδαλισμούς και λεηλασίες. Η τοποθέτησή του προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνί, ο οποίος τον κάλεσε να επιδείξει υπευθυνότητα.

Όπως υποστήριξε, η απόδοση ευθυνών στην αστυνομία χωρίς σαφή τεκμηρίωση συνιστά προσπάθεια μετατόπισης της ευθύνης. Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε, τέλος, τον Μελανσόν να κατονομάσει όσους συμμετέχουν στις καταστροφές και στις λεηλασίες.Η αντιπαράθεση αποτυπώνει το πολιτικό ρήγμα που διαμορφώνεται γύρω από τις κινητοποιήσεις, καθώς η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αποκατάσταση της τάξης, ενώ η αντιπολίτευση αναδεικνύει τις κοινωνικές αιτίες της αναταραχής και τον ρόλο της αστυνομικής διαχείρισης.

Τα επεισόδια, οι καταστροφές σε δημόσια κτίρια και οι σοβαροί τραυματισμοί εντείνουν την ανησυχία για την πορεία των κινητοποιήσεων. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η κοινωνική δυσαρέσκεια θα οδηγήσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις ή εάν η κλιμάκωση της βίας θα μετατοπίσει το επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης από τα οικονομικά αιτήματα στην ασφάλεια και την προστασία των θεσμών.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version