Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Επεισόδια στην Κίνα: Δεν υπάρχει δικαιολογία για να ξυλοκοπούνται δημοσιογράφοι λέει η Βρετανία

Επεισόδια στην Κίνα: Δεν υπάρχει δικαιολογία για να ξυλοκοπούνται δημοσιογράφοι λέει η Βρετανία

Πρωτοφανείς είναι οι διαδηλώσεις, που βλέπουν οι αρχές της Κίνας, να διοργανώνονται σε πολλές πόλεις της χώρας, καθώς οι πολίτες φαίνεται πως αντιδρούν στα συνεχιζόμενα σκληρά μέτρα κατά του κορονοϊού. Το BBC μάλιστα κατήγγειλε τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου του από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. 

Από την πλευρά της, η Κίνα υποστήριξε πως ο δημοσιογράφος του BBC, που χτυπήθηκε και συνελήφθη από τους αστυνομικούς στις διαδηλώσεις, δεν είχε δηλώσει την επαγγελματική του ιδιότητα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαο Λιτζιάν σημείωσε ότι η ανακοίνωση του βρετανικού δικτύου για το περιστατικό δεν αντανακλά αυτό που συνέβη.

Για το περιστατικό με τον δημοσιογράφο του BBC τοποθετήθηκε και ο υπουργός Επιχειρήσεων της Βρετανίας Γκραντ Σαπς, μιλώντας στο Sky News. «Δεν μπορεί να υπάρξει απολύτως καμία δικαιολογία για να ξυλοκοπούνται από την αστυνομία δημοσιογράφοι που καλύπτουν απλώς τις διαμαρτυρίες. Ξέρω πως αυτό αποτελεί σημαντική ανησυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια ώρα, οι αρχές στην Κίνα φαίνεται ότι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να περιοριστεί το κίνημα οργής πρωτοφανών διαστάσεων που ξέσπασε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά των υγειονομικών περιορισμών για τον κορονοϊό. Έχουν επιστρατευτεί τα πάντα, ενώ αυξημένη είναι η παρουσία της αστυνομίας στους δρόμους και η λογοκρισία στο διαδίκτυο. 

«Όχι τεστ covid, πεινάμε!»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Κυριακή (27.11.2022) , πλήθος διαδηλωτών βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Γουχάν. Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της λαϊκής οργής η οποία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdown και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.

Η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, αποτέλεσε καταλύτη για πολλούς Κινέζους, με αρκετούς να καταγγέλλουν ότι λόγω των υγειονομικών περιορισμών εμποδίστηκε το έργο των διασωστών. Όμως στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και συνθήματα που είχαν ως αίτημα περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, ή ακόμη για την παραίτηση του Σι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ανανεώθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά.

Η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε σήμερα (28.11.2022) ένα άρθρο με το οποίο προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο «παράλυσης» και «κούρασης» εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής covid», χωρίς ωστόσο να ζητεί αυτή να αλλάξει.

Σημειώνεται επίσης ότι οι διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν σήμερα το πρωί με πτώση.

Δείτε βίντεο: 

«Χτίζουν» οδοφράγματα για να «κρύψουν» τις διαδηλώσεις

Το πρωί της Δευτέρας (28.11.2022) αστυνομικοί ήταν ανεπτυγμένοι στο Πεκίνο και τη Σανγκάη κοντά στα σημεία όπου είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις τις προηγούμενες ημέρες. Στη Σανγκάη δύο άνθρωποι συνελήφθησαν κοντά στην οδό Ουρούμτσι, όπου χθες είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, με αστυνομικό να εξηγεί ότι ένας εξ αυτών «δεν υπάκουσε στις εντολές μας». Οι αστυνομικοί επίσης απομάκρυναν από το σημείο άλλους που έφταναν εκεί και τους ζητούσαν να σβήσουν από τα κινητά τους τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει.

Χθες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν λουλούδια ή λευκές κόλλες χαρτί, σύμβολα της διαμαρτυρίας κατά της λογοκρισίας. Πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι λόγω του αυστηρού ελέγχου των πληροφοριών από τις κινεζικές αρχές και των περιορισμών στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών.

Δείτε βίντεο:

Διαγράφουν αναρτήσεις από τα social media

Η λογοκρισία πάντως έχει ξεκινήσει: στα κινεζικά social media κάθε πληροφορία που αφορούσε τις μεγάλες κινητοποιήσεις στο Πεκίνο το πρωί της Δευτέρας (28.11.2022) είχε «εξαφανιστεί». Στο Weibo οι αναζητήσεις με τις λέξεις- κλειδί «ποταμός Λιανγκμά» και «οδός Ουρούμτσι» δεν παρουσίαζαν κανένα αποτέλεσμα.

Κοντά στον ποταμό Λιανγκμά στο Πεκίνο, όπου περισσότεροι από 400 νέοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Κυριακής επί πολλές ώρες φωνάζοντας μεταξύ άλλων «Είμαστε όλοι κάτοικοι της Σιντζιάνγκ», ήταν σταθμευμένα αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ μέλη των δυνάμεων της τάξης έκαναν περιπολία κατά μήκος του ποταμού. «Αυτή η διαδήλωση ήταν καλή», δήλωσε μια γυναίκα περίπου 20 ετών, λέγοντας ότι την παρακολούθησε από τα social media. «Έστειλε το μήνυμα ότι οι άνθρωποι κουράστηκαν από αυτούς τους υπερβολικούς περιορισμούς», πρόσθεσε η νεαρή που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά της. «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα και θα χαλαρώσει την πολιτική της για να καταφέρει να αντεπεξέλθει», εκτίμησε η ίδια.

«Έχει υποτιμηθεί η οργή του λαού»

Τέτοιου είδους κινητοποιήσεις είναι ιδιαίτερα σπάνιες στην Κίνα εξαιτίας της καταστολής οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης. «Οι άνθρωποι έχουν πλέον φτάσει στο σημείο βρασμού διότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη κατεύθυνση στον δρόμο προς το τέλος της πολιτικής μηδενικής covid», εξήγησε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν ειδικός στην κινεζική πολιτική στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. «Το κόμμα υποτίμησε την οργή του λαού», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις