Κόσμος

Επιφυλακτικό το Ιράν για τις δεσμεύσεις της Ε.Ε για το πυρηνικό πρόγραμμα

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι αναμένει συγκεκριμένα μέτρα από τους Ευρωπαίους για να αποφασίσει αν η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να διασωθεί, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στην Τεχεράνη του Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.

Ο Κανέτε είναι ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος που γίνεται δεκτός στην ιρανική πρωτεύουσα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων, και να επιβάλουν εκ νέου οικονομικές κυρώσεις που αφορούν επίσης τις ξένες εταιρίες, κυρίως ευρωπαϊκές.

Η αποχώρηση αυτή και οι απειλές των κυρώσεων εγκυμονούν σοβαρούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ήθελαν να επενδύσουν στο Ιράν, ενώ κινδυνεύουν να επιφέρουν βαριές συνέπειες στην ιρανική οικονομία.

H EE είχε τονίσει αυτή την εβδομάδα ότι αναζητεί “πρακτικές λύσεις για να επιτραπεί στο Ιράν να συνεχίσει τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, να συνεχίσει τις τραπεζικές του συναλλαγές, να διατηρήσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις”.

Το ευρώ θα γίνει το νόμισμα για τις συναλλαγές που αφορούν το ιρανικό πετρέλαιο, οι οποίες θα διευθετούνται με μεταφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας του Ιράν. Εγγυήσεις θα προσυπογράφονται στις ευρωπαϊκές εισαγωγικές χώρες για τα φορτία, όπως αυτό γίνεται στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ιταλία, εξήγησε ο Κανέτε στο τέλος συνάντησής του με τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγανέχ.

Ο ιρανός υπουργός κατέγραψε τις προτάσεις αυτές και δήλωσε ότι το Ιράν “δεν είχε πρόθεση να αλλάξει το σημερινό επίπεδο των εξαγωγών του”, εκ των οποίων το 20% προς την ΕΕ και το 70% προς την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας. “Κάθε νέα απόφαση στον ΟΠΕΚ απαιτεί ομοφωνία. Πιστεύω ότι η βοήθεια της ΕΕ μάς βοηθά … το επίπεδο των εξαγωγών του πετρελαίου μας δεν θα αλλάξει”, δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Το Ιράν παράγει σήμερα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού και συμπυκνωμάτων αερίου.

Ο υπουργός Πετρελαίου πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είχε επίσης “διαπραγματευτεί” με τους πελάτες της στην Ασία, κυρίως την Κίνα και την Ινδία, και δεν είχε λάβει κάποια “αρνητική” ένδειξη εκ μέρους τους, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έλον Μασκ: Αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες από τη γαλλική Δικαιοσύνη για Χ και Grok
H κλήση δεν έχει στην παρούσα φάση υποχρεωτικό χαρακτήρα, ωστόσο η γαλλική Δικαιoσύνη θα μπορούσε στη συνέχεια να κλιμακώσει τις πιέσεις της φθάνοντας ως και την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης
Ο Έλον Μασκ
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ: «Αναχωρήστε αμέσως αν είστε εκεί»
«Μην επιχειρήσετε να προσεγγίσετε την Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη ή το Γενικό Προξενείο στο Ερμπίλ λόγω σοβαρών κινδύνων ασφαλείας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση
U.S. Embassy is seen across the Tigris River in Baghdad, Tuesday, March 17, 2026. (AP Photo/Hadi Mizban)
Μετρό: Νωρίτερα θα κλείνουν οι σταθμοί από αύριο, στο τμήμα «Αττική-Πανεπιστήμιο» - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αναλυτικά οι ώρες που θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί, πριν το κλείσιμο των σταθμών - Ο ΟΑΣΑ δρομολογεί για τις ημέρες των εργασιών την προσωρινή λεωφορειακή Γραμμή Χ18 «ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΣΤ. ΜΕΤΡΟ ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ»
ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.  Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2025  (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ