Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Επικοινωνία Ερντογάν – Φον Ντερ Λάιεν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Επικοινωνία Ερντογάν – Φον Ντερ Λάιεν εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Η Φον Ντερ Λάιεν αναφέρει σε ανάρτησή της στο τουίτερ: «Καλή συνομιλία με τον Πρόεδρο Eρντογάν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Πέμπτη».

«Συζητήσαμε την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, την COVID19, το εμπόριο και την τελωνειακή ένωση, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μετανάστευση και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν» σημειώνει.

Κοινή γραμμή Μέρκελ – Ντράγκι για το μεταναστευτικό

Στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθεί εκτενώς η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό, όπως τόνισαν σε κοινές δηλώσεις τους η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Ντράγκι. 

«Πρέπει να ανοίξουμε μια προοπτική, σχετικά με το πώς θα συνεχίσουμε», δήλωσε η Μέρκελ και σημείωσε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και γι αυτό «δικαιούται για αυτό να συνεχίσει να στηρίζεται από εμάς».

Αναφερόμενη και στον συνομιλητή της, η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι «είμαστε και οι δυο της άποψης ότι χωρίς συνεργασία με την Τουρκία δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», με τον κ. Ντράγκι να σπεύδει να συμφωνήσει.

Ερωτηθείσα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι παρά την πτώση του αριθμού των κρουσμάτων, απαιτείται μεγάλη προσοχή, κυρίως λόγω των παραλλαγών του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού. «Η κατάσταση είναι βελτιωμένη, αλλά η πρόοδός μας παραμένει εύθραυστη», προειδοποίησε και επισήμανε ότι «η ανοσία της αγέλης δεν είναι τόσο κοντά». Παρέπεμψε μάλιστα στα παραδείγματα της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

Ο Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του ανέδειξε τη στενή συνεργασία της χώρας του με την Γερμανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο πλαίσιο της οποίας πολλοί Ιταλοί νοσηλεύτηκαν σε γερμανικά νοσοκομεία.

Ερωτηθείς, πάντως, εάν η Ιταλία συμφωνεί να διεξαχθεί ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στην Βρετανία, όπου διαπιστώνεται έξαρση της παραλλαγής «Δέλτα», δήλωσε ότι δεν θα ήθελε «ο τελικός να διεξαχθεί σε μια χώρα όπου ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μεγάλος».

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, έχει μάλιστα προτείνει ο τελικός να διεξαχθεί στο Μόναχο αντί του Λονδίνου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις