Κόσμος

Επιμένει ο Άσαντ! “Οι ΗΠΑ έριξαν τα χημικά για να μας επιτεθούν” [vid]

Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ υποστήριξε, σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε χθες (12.04.2017) στο Γαλλικό Πρακτορείο στη Δαμασκό, πως η χημική επίθεση που πραγματοποιήθηκε σε πόλη της Συρίας που ελέγχεται από τους αντάρτες είναι εντελώς κατασκευασμένη και χρησίμευσε ως «πρόσχημα» για να δικαιολογήσει τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον του συριακού στρατού. 

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Για μας, είναι 100% κατασκευασμένη (…) Η εντύπωσή μας είναι πως οι ΗΠΑ είναι συνεργός των τρομοκρατών και πως εξύφαναν όλη αυτή την ιστορία για να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για την επίθεση» που πραγματοποίησαν οι Αμερικανοί στις 7 Απριλίου εναντίον συριακής αεροπορικής βάσης, υποστήριξε ο Άσαντ στην πρώτη συνέντευξή του μετά τη «χημική επίθεση» του Χαν Σεϊχούν και τα αμερικανικά αντίποινα.

Ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε επίσης στη συνέντευξη ότι το καθεστώς του δεν διαθέτει πλέον χημικά όπλα. «Δεν διαθέτουμε χημικά όπλα (…) Πάνε μερικά χρόνια, το 2013, εγκαταλείψαμε όλο το οπλοστάσιό μας (…) Και ακόμη κι αν είχαμε στην κατοχή μας τέτοια όπλα, δεν θα τα είχαμε χρησιμοποιήσει ποτέ», δήλωσε.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ τόνισε ότι δεν θα δεχθεί παρά μόνο μια «αμερόληπτη» έρευνα σχετικά με την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν. «Θα εργασθούμε (μαζί με τους Ρώσους) για να διεξαχθεί μια διεθνής έρευνα. Όμως πρέπει να είναι αμερόληπτη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια έρευνα παρά μόνο εφόσον αυτή είναι αμερόληπτη και εφόσον εξασφαλίζεται ότι αμερόληπτες χώρες θα πάρουν μέρος σ’ αυτή ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς», δήλωσε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης πως η δύναμη πυρός του στρατού του δεν επηρεάσθηκε από τα αμερικανικά πλήγματα κατά της αεροπορικής βάσης. «Η δύναμη πυρός μας, η ικανότητά μας να επιτιθέμεθα στους τρομοκράτες, δεν επηρεάσθηκε απ’ αυτό το πλήγμα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση για το πρώτο αμερικανικό πλήγμα με στόχο το καθεστώς του από την αρχή της συριακής σύγκρουσης.

Ο Άσαντ υποστήριξε επίσης πως οι ΗΠΑ δεν αναζητούν «στα σοβαρά» πολιτική λύση στη Συρία και τις κατηγόρησε ότι χρησιμοποιούν την πολιτική διαδικασία της Γενεύης για να σπεύσουν σε βοήθεια των ανταρτών που χάνουν έδαφος έναντι του καθεστώτος.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναζητούν στα σοβαρά μια οποιαδήποτε πολιτική λύση. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν την πολιτική διαδικασία σαν μια ομπρέλα για τους τρομοκράτες», δήλωσε στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο χθες στη Δαμασκό.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυροβολισμοί σε σχολείο στη Βαυαρία, αναφορές για αρκετούς τραυματίες - Συνελήφθη ο δράστης
Σύμφωνα με τη Bild, τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τους πυροβολισμούς στο Welfen-Gymnasium, ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί και αρκετά ελικόπτερα πετούν για να περιπολούν το σημείο
Αιματηρό περιστατικό στη Γερμανία
Εικόνες από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Το δώρο – στυλό του Ερντογάν, τα λευκά sneakers του Ράμα και το δολοφονικό βλέμμα της Μελόνι στον Τραμπ
Τα «παρασκήνια» της οικογενειακής φωτογραφίας με τις θέσεις των ηγετών να έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό, και τα καρέ που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Σύνοδος ΝΑΤΟ
Ο Χέγκσεθ ακύρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου για τα F-35 στην Τουρκία
Αρχικά το Reuters είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ισραηλινές πηγές, ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα συναντούσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό για την ενδεχόμενη πώληση αμερικανικών F-35 στην Τουρκία
Ο Πιτ Χέγκσεθ
Μαρίν Λε Πεν: Καταδικασμένη αλλά αποφασισμένη για το Ελιζέ, ξεκίνησε δυναμικά την προεκλογική εκστρατεία
Η Μαρίν Λε Πεν αιφνιδίασε αρκετούς χθες το βράδυ (07.07.2026), ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία το 2027 - Με τον Μπαρντελά επισκέφθηκαν σήμερα μια αγορά στη Λα Φλες
Μαρίν Λε Πεν και Ζορντάν Μπαρντελά αγορά στη Λα Φλες, βορειοδυτικά του Παρισιού