Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Επίθεση… αγάπης από τον γαμπρό του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Επίθεση… αγάπης από τον γαμπρό του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

Ό,τι μπορεί για να… ανεβάσει λίγο την τουρκική λίρα που κατρακυλά συνεχώς κάνει ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο διορισμός του στο υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας προκάλεσε ανησυχία στις αγορές. Και ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο άνθρωπος στον οποίο ο Ερντογάν εμπιστεύτηκε την τύχη της (κλυδωνιζόμενης) τουρκικής οικονομίας εξαπέλυσε σήμερα (12.07.2018) επίθεση… αγάπης στην κεντρική τράπεζα της χώρας σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις των αγορών.

Για να καθησυχάσει τις αγορές που δεν έκρυψαν την ανησυχία τους για τον διορισμό τους, ο Αλμπαϊράκ υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. «Είναι απαράδεκτο η ανεξαρτησία και οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας να αποτελούν αντικείμενο κερδοσκοπίας», δήλωσε ο νέος υπουργός Οικκονομικών της Τουρκίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, υποσχόμενος ότι αυτή θα γίνει «πιο αποτελεσματική από ποτέ».

Ο Ερντογάν και η κεντρική τράπεζα

Μια από τις κύριες ανησυχίες των αγορών είναι η ανεξαρτησία της κεντρικής τουρκικής τράπεζας, την οποία ο Ερντογάν δεν σταματά να καλεί να μειώσει τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 15,39% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, επίπεδο ρεκόρ από το 2003, και οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια για να μειωθεί ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές του τουρκικού τύπου χθες, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι θα υπάρξει «μια μείωση των επιτοκίων», εκτιμώντας ότι τα αυξημένα επιτόκια μπορεί να πλήξουν την απασχόληση. Οι δηλώσει αυτές οδήγησαν σε νέα πτώση την τουρκική λίρα, που έχασε χθες σχεδόν 5% της αξίας της.

Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η πολιτική πρέπει να καθοδηγείται από την επιδίωξη μιας «σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης», που να στηρίζεται κυρίως στη «δημοσιονομική πειθαρχία, (στην επιστροφή) σε μονοψήφιο πληθωρισμό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Φαίνεται ότι αυτό που ήθελε ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ το πέτυχε. Μετά τις δηλώσεις του, η λίρα ανέκτησε μέρος των απωλειών της.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις