Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Επίθεση στο Βερολίνο: Video με τον δράστη του μακελειού

Επίθεση στο Βερολίνο: Video με τον δράστη του μακελειού

– Video με τον Ανίς Αμρί στο Βερολίνο φέρνουν στη δημοσιότητα τα γερμανικά ΜΜΕ
– Ο καταζητούμενος Τυνήσιος εμφανίζεται μόνος σε ένα κανάλι της γερμανικής πρωτεύουσας
– Σύμφωνα με πληροφορίες, το video έχει τραβηχτεί στις 26 Σεπτεμβρίου, μόλις 8 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου έκανε την επίθεση το βράδυ της περασμένης Δευτέρας
– Ο 24χρονος δεν μιλάει, μόνο κοιτάει την κάμερα
– Φέρεται να είχε επικοινωνία με τζιχαντιστές και να είχε προσφέρει τον εαυτό του ως βομβιστή αυτοκτονίας
ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Ένα video λίγων δευτερολέπτων που είδε την Πέμπτη (22.12.2016) το φως της δημοσιότητας είναι το πρώτο με τον καταζητούμενο ως δράστη της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο. Πληροφορίες αναφέρουν πως έχει τραβηχτεί στις 26 Σεπτεμβρίου, σε ένα από τα κανάλια της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο δράστης δεν μιλάει, μόνο κοιτάει την κάμερα και καταγράφει τον εαυτό του. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η περιοχή όπου βρίσκεται στη στιγμή που τραβάει το video είναι η Friedrichshain-Kreuzberg, που απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Το video ήρθε στη δημοσιότητα λίγη ώρα αφού τα γερμανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως τα δακτυλικά αποτυπώματα του Ανίς Άμρι, του Τυνήσιου που καταζητείται ως δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά Μπράιτσαϊντ, βρέθηκαν στη πόρτα της νταλίκας που με 65 χιλιόμετρα έπεσε πάνω στο πλήθος παρασύροντας στο θάνατο 12 ανθρώπους. Ωστόσο, τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία όμως δεν αναφέρουν την πηγή της πληροφόρησής τους και προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Το γερμανικό δίκτυο rbb μετέδωσε ότι ο δράστης της επίθεσης έχασε τόσο το πορτοφόλι όσο και το κινητό του τηλέφωνο στην προσπάθειά του να διαφύγει.

Την ίδια στιγμή, το Spiegel αποκαλύπτει πως από την παρακολούθηση τηλεφώνων του Άμρι κι άλλων υπόπτων προκύπτει πως ο νεαρός Τυνήσιος είχε προσφερθεί στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας! Στα μέσα του 2016, ο ύποπτος είχε έρθει σε επαφή με δύο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και οι τυνησιακές αρχές είχαν υποκλέψει τις συνομιλίες τους και στη συνέχεια ενημέρωσαν τις γερμανικές αρχές. Εξάλλου, σύμφωνα με την Bild, ο Άμρι είχε δηλώσει εθελοντής βομβιστής αυτοκτονίας σε γνωστές ισλαμιστικές ιστοσελίδες.

Και το δημοσίευμα αυτό ήρθε λίγη ώρα μετά από εκείνο των New York Times, που έρχονται να αποκαλύψουν ότι ο Άμρι ήταν γνωστό πως αναζητούσε online πληροφορίες για εκρηκτικά!

Επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τυνήσιος καταζητούμενος είχε αναζητήσει στο internet πληροφορίες για το πως θα φτιάξει εκρηκτικούς μηχανισμούς και είχε επικοινωνήσει τουλάχιστον μια φορά με το Ισλαμικό Κράτος μέσω της υπηρεσίας μηνυμάτων Telegram Messenger! Δεν είναι σαφές όμως πότε έγιναν οι αναζητήσεις για τα εκρηκτικά και η επικοινωνία με τους τζιχαντιστές του ISIS.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο 24χρονος ήταν στη λίστα των ΗΠΑ με τα πρόσωπα που απαγορεύεται να μπουν στη χώρα.

Συλλήψεις στο Ντόρτμουντ

Η αστυνομία στο Ντόρτμουντ συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους που είχαν έρθει σε επικοινωνία με τον Τυνήσιος ύποπτο ως δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, την ώρα που είναι σε εξέλιξη ένα πραγματικό ανθρωποκυνηγητό τόσο απ’ άκρη σ’ άκρη της Γερμανίας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας διέψευσε τις πληροφορίες και δήλωσε ότι δεν θα ανακοινώσει λεπτομέρειες της επιχείρησης για να μην την θέσει σε κίνδυνο.

Τα λάθη των Γερμανών

Από τη στιγμή που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο 23χρονος Πακιστανός που συνέλαβε το βράδυ της Δευτέρας, λίγη ώρα αφού η νταλίκα έπεσε στον κόσμο που βρισκόταν στη χριστουγεννιάτικη αγορά Μπράιτσαϊντ του Βερολίνου, η γερμανική αστυνομία βρίσκεται στο στόχαστρο επικρίσεων για τα λάθη της. Λάθη που θυμίζουν εκείνα που έγιναν στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Και κυρίως γιατί οι γερμανικές αρχές έχασαν κατά τη διάρκεια του έτους πλήθος ευκαιριών για να συλλάβουν τον Ανίς Αμρί, τον κύριο ύποπτο της επίθεσης.

Επειδή έχουν ήδη… “καεί”, οι γερμανικές αρχές διαρρέουν ότι ο Άμρι είναι απλώς ένας ύποπτος και όχι απαραίτητα ο οδηγός του φορτηγού

Η αστυνομία καθυστέρησε να επικεντρώσει την έρευνα στον 24χρονο Τυνήσιο, ο οποίος καταζητείται πλέον σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει επικηρυχθεί με 100.000€. Τις ώρες που ακολούθησαν την επίθεση η έρευνα στράφηκε εσφαλμένα κατά ενός Πακιστανού, ο οποίος, όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν είχε σχέση με την υπόθεση. Οι αρχές ανακάλυψαν μέσα στη νταλίκα που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση την ταυτότητα ενός Τυνήσιου το πρωί της Τρίτης. Μόνο τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, δηλαδή 30 ολόκληρες ώρες μετά την επίθεση, εκδόθηκε μη δημόσιο ένταλμα έρευνας που απευθύνθηκε προς τις αστυνομικές διευθύνσεις της Γερμανίας και των ευρωπαϊκών χωρών.

Γνωστός ισλαμιστής

Ο Άνις Άμρι έφθασε στη Γερμανία τον Ιούλιο 2015 και εντοπίσθηκε σχετικά σύντομα από τις αρχές ως εν δυνάμει επικίνδυνος. Κατά την περιπλάνησή του στη χώρα με διάφορες ταυτότητες, ήλθε σε επαφή με σαλαφιστικούς και ισλαμιστικούς κύκλους, ιδιαίτερα της δυτικής Γερμανίας και ειδικότερα με τον ιρακινό ιεροκήρυκα Αχμαντ Αμπντουλαζίζ Αμπντάλα Α. ή Αμπού Ουάλαα, με κέντρο δραστηριοτήτων το τέμενος του Χίντελσάιμ, στη βόρεια Γερμανία, γνωστό ως κέντρο ισλαμιστικών δραστηριοτήτων. Ο Ιρακινός συνελήφθη τον Νοέμβριο με τέσσερις συνεργούς του για τη σύσταση δικτύου στρατολόγησης για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Ύποπτος για προετοιμασία επίθεσης

Οι αρχές θεωρούσαν τον Τυνήσιο επί μήνες ύποπτο για σχεδιασμό επίθεσης. Η δικαιοσύνη της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όπου ο ύποπτος διέμενε σε ξενώνα αιτούντων άσυλο, είχε ξεκινήσει έρευνα εναντίον του. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, οι υπηρεσίες Πληροφοριών είχαν εντοπίσει μέσω τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ότι ο Άνις Άμρι είχε προσφέρει τις υπηρεσίες του για την πραγματοποίηση επίθεσης αυτοκτονίας. Όμως τα στοιχεία θεωρήθηκαν από τις υπηρεσίες πολύ αόριστα.

Τον Μάρτιο, η έρευνα μεταφέρθηκε στην εισαγγελία του Βερολίνου, πόλη την οποία ο Τυνήσιος επέλεξε τελικά ως τόπο κατοικίας του. Επί πολλούς μήνες βρισκόταν υπό παρακολούθηση διότι υπήρχαν υποψίες ότι θα οργάνωνε ένοπλη ληστεία για να αγοράσει όπλα εν όψει μίας τρομοκρατικής επίθεσης. Η αστυνομία του Βερολίνου έκλεισε την έρευνα τον Σεπτέμβριο, θεωρώντας ότι δεν βρέθηκε κάτι ενδιαφέρον.

Άσυλο: απόρριψη, όμως όχι και απέλαση

Ο ύποπτος επωφελήθηκε από μία διοικητική εμπλοκή. Η αίτηση χορήγησης ασύλου στη Γερμανία, η οποία κατατέθηκε στις αρχές του έτους, απορρίφθηκε τον Ιούνιο από τις αρχές της Ρηνανίας, οι οποίες ανακάλυψαν ότι είχε καταγραφεί στη χώρα υπό ποικίλες ταυτότητες και εθνικότητες. Όμως η Τυνησία αρνήθηκε να τον δεχθεί αρνούμενη ότι είναι Τυνήσιος. Κατά τραγική ειρωνεία, δεν τον δέχθηκε παρά την Τετάρτη, την ημέρα που εκδόθηκε το ευρωπαϊκό ένταλμα έρευνας κατά του Άνις Άμρι. Επί μήνες ο Τυνήσιος κυκλοφορούσε ελεύθερα στη Γερμανία.

Ήδη καταδικασμένος στην Ιταλία;

Ο άνθρωπος αυτός δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει πάρει άδεια εισόδου στη Γερμανία. Διότι, σύμφωνα με τον γερμανικό και τον ιταλικό Τύπο, αφού αναχώρησε από την Τυνησία του 2011, πέρασε πρώτα τέσσερα χρόνια στην Ιταλία, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρονικού διαστήματος στη φυλακή για βίαιες πράξεις και εμπρησμό. Μόλις αποφυλακίσθηκε, έφυγε για την Γερμανία.

Σύμφωνα με το Spiegel, η Ιταλία δεν τον καταχώρησε στον κατάλογο των προσώπων στα οποία πρέπει να απαγορευθεί η διαμονή στη ζώνη Σένγκεν παρά το 2016 και θεωρητικά από τότε θα έπρεπε να χρονολογείται η απαγόρευση διαμονής στη Γερμανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε