Κόσμος

Έρευνα Levada: 6 στους 10 Ρώσους θεωρεί την Γερμανία «εχθρική χώρα»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση που διατηρεί το Βερολίνο απέναντι στη Ρωσία, υπό το φόντο των ευρωπαϊκών κυρώσεων, φαίνεται πως έχει επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι Ρώσοι βλέπουν την Γερμανία.

Μέσα σε διάστημα λίγων ετών, η κοινή γνώμη στη Ρωσία βλέπει με «κακό μάτι» την Γερμανία σε σημείο που την χαρακτηρίζει «εχθρική» για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

«Η Γερμανία ήταν δημοφιλής στη Ρωσία. Αλλά λόγω της υποστήριξής της στην Ουκρανία, η πλειοψηφία των Ρώσων βλέπει τώρα τη Γερμανία ως εχθρική χώρα. Το αποφασιστικό σημείο ήταν η αρχή του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος κοινωνιολόγος Λεβ Γκούντκοφ, επικεφαλής του κέντρου ερευνών γνώμης «Levada».

Ο Ρώσος επιστήμονας παρουσίασε σήμερα (09.10.2024) στο Βερολίνο έρευνα που διενήργησε στην Ρωσία τον περασμένο Μάιο, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν ότι το 62% των Ρώσων εκφέρει «κακή» ή «μάλλον κακή» γνώμη για τη Γερμανία, ενώ το 2019 η εικόνα ήταν εντελώς αντεστραμμένη, με το 61% να εκφράζεται θετικά.

Επιπλέον, σήμερα το 64% των Ρώσων αποδοκιμάζει την κριτική της Γερμανίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την υποστήριξή της στη χώρα, ενώ μόνο το 11% εκφράζει κατανόηση για τη γερμανική στάση. «Η αυξημένη αντιγερμανική προπαγάνδα είναι προφανές ότι φέρνει αποτέλεσμα στη Ρωσία», σχολίασε ο κ. Γκούντκοφ.

Το κέντρο «Levada», σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, λειτουργεί ακόμη ανεξάρτητα, αλλά υπό την πίεση των ρωσικών αρχών, ενώ το 2016, η ρωσική δικαιοσύνη το είχε χαρακτηρίσει «ξένο πράκτορα».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ώρα μηδέν» για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή: ΗΠΑ και Ιράν ξεκινούν τις συνομιλίες στην Ελβετία με φόντο τις συγκρούσεις στον Λίβανο
Ισραήλ και Χεζμπολάχ συνεχίζουν τον πόλεμο στον Λίβανο, παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός - «Διπλωματικό θρίλερ» στα Στενά του Ορμούζ λίγο πριν την τελευταία συμφωνία ΗΠΑ με Ιράν
Τζέι Ντι Βανς
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Τα «αγκάθια» των συνομιλιών στην Ελβετία
Στην Ελβετία θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζει Ντι Βανς και την ιρανική αντιπροσωπεία να προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή για την μόνιμη εκεχειρία
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo