Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Έρευνα: Αυτά είναι τα αυτοκίνητα που διαλέγουν οι ηλικιωμένοι οδηγοί

Έρευνα: Αυτά είναι τα αυτοκίνητα που διαλέγουν οι ηλικιωμένοι οδηγοί
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Ποια αυτοκίνητα διαλέγουν συνήθως οι ηλικιωμένοι οδηγοί; Ποια είναι τα κριτήρια τους στις δυνατότητες τεχνολογίας στην οδήγηση και την ασφάλεια; Πώς αξιολογούν την άνεση στα οχήματα τους; Σε όλα τα παραπάνω απαντά έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την American Automobile Association. 

Γενικά ένας οδηγός μερικές φορές πρέπει να λαμβάνει από οκτώ έως δώδεκα αποφάσεις ανά χιλιόμετρο, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνει και να εκτελεί αποφάσεις πολύ γρήγορα. Επομένως, οποιοσδήποτε περιορισμός της όρασης, της ακοής ή της ικανότητας συγκέντρωσης ασκεί ουσιαστική επίδραση στην ορθότητα της επιλογής.

Έχουν γίνει πολλές δοκιμές και προσομοιώσεις σε ηλικιωμένους οδηγούς, που έδειξαν ότι το 50% των ατυχημάτων που πραγματοποιήθηκαν σε διασταυρώσεις αφορούσαν τους ίδιους, με τους οδηγούς μέσης ηλικίας να εμπλέκονται σε παρόμοιες καταστάσεις σε ποσοστό 21%. Προκύπτει ότι -ενδεχομένως- οι ηλικιωμένοι να έχουν προβλήματα με την ικανότητα διαχωρισμού της προσοχής και της γρήγορης αξιολόγησης μίας δυναμικής κατάστασης, ενώ η κακή όραση παίζει σημαντικό ρόλο. Αυτοί είναι λόγοι που αναγκάζουν μόνο έναν στους δέκα ηλικιωμένους, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την American Automobile Association, να είναι πρόθυμος να αγοράσει αυτοκίνητο με έξυπνες λειτουργίες, ενώ το υπόλοιπο μεγάλο ποσοστό επιλέγει αυτοκίνητα με τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με αυξημένα συστήματα παθητικής ασφάλειας, προσαρμοσμένες στις ατομικές απαιτήσεις των ηλικιωμένων, έχοντας παράλληλα, στο μέτρο του δυνατού, τη βοήθεια όλων των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού.’

Οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν, ωστόσο, καλές αποφάσεις και εκτιμούν καλύτερα μία κατάσταση που διαδραματίζεται στους δρόμους, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Έτσι, οι περιορισμοί που σχετίζονται με την ηλικία αντισταθμίζονται με τη μείωση της ταχύτητας οδήγησης και τους λιγότερους ελιγμούς. Αρκετοί σταματούν την οδήγηση τη νύχτα και επιλέγουν διαδρομές που είναι ευκολότερες και έχουν λιγότερους κόμβους. Δεν οδηγούν μεθυσμένοι και πάντα φροντίζουν να φορούν ζώνες ασφαλείας, ενώ επιλέγουν τον κατάλληλο εξοπλισμό που συμβάλλει στην αύξηση της ασφάλειά τους. Έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σχετικά με την άνεση, καθώς συχνά υποφέρουν από πόνους και προβλήματα κινητικότητας. Έτσι, οποιαδήποτε δυσφορία ή δυσάρεστη θέση μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο πίεσης κατά τη διάρκεια της οδήγησης και να μειώσει την ικανότητα συγκέντρωσης. Επομένως, μία σημαντική πτυχή είναι να επιλέξουν ένα αυτοκίνητο με καλύτερο εξοπλισμό, γεγονός που καθιστά την καθημερινή οδήγηση ευκολότερη.

Ένα βασικό στοιχείο ενός αυτοκινήτου για ηλικιωμένους είναι το άνετο κάθισμα με δυνατότητα πολυεπίπεδης προσαρμογής στον σωματότυπο του οδηγού, ακόμη και με ένα μόνο πάτημα ενός κουμπιού. Επίσης, μία εξαιρετική λύση είναι το καλό στήριγμα κεφαλής, το οποίο θα παρέχει σταθερή υποστήριξη για το κεφάλι και το σταθεροποιεί σε περίπτωση σύγκρουσης. Τέλος, η αύξηση της ορατότητας του μπροστινού παρμπρίζ παίζει σημαντικό ρόλο. Φυσικά, σε αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να προσθέσουμε όλα τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού που υπάρχουν σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα και λειτουργούν ενισχυτικά δίνοντας λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις