Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Έρευνα σοκ! Τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως από το αλκοόλ!

Έρευνα σοκ! Τρία εκατομμύρια θάνατοι ετησίως από το αλκοόλ!
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ EPA

Το αλκοόλ είναι υπεύθυνο για τον θάνατο τριών εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ένας στους 20 θανάτους προέρχεται από κατανάλωση αλκοόλ αναφέρει η έρευνα της Π.Ο.Υ που τονίζει πως το αλκοόλ σκοτώνει περισσότερο κόσμο, απ’ ότι το AIDS, η φυματίωση και η βία μαζι!

Λοιμώδεις νόσοι, τροχαία δυστυχήματα, τραυματισμοί, ανθρωποκτονίες, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης ή αλλιώς το 5,3% των θανάτων στον κόσμο, συνδέονται με το αλκοόλ, ενώ στους νέους 20-29 ετών το ποσοστό φτάνει το 13,5%.

Συνολικά η κατανάλωση αλκοόλ σκότωσε τρία εκατομμύρια ανθρώπους το 2016 έναντι 3,3 εκατομμυρίων το 2012, οπότε είχε συνταχτεί η προηγούμενη έκθεση του Π.Ο.Υ ,κάτι που θεωρείται θετικό αν και το ποσοστό παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.

Όμως, εξηγούν οι ειδικοί, «το συνολικό βάρος των ασθενειών και των τραυματισμών, που προκαλούνται από τη νοσηρή κατανάλωση αλκοόλ, είναι απαράδεκτο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στην περιφέρεια της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Περισσότερες από 200 ασθένειες συνδέονται με αυτό. Από τα 3 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να αποδοθούν στο αλκοόλ, 28% συνδέονται με τροχαία δυστυχήματα, βιαιότητες, αυτοκτονίες και άλλες βίαιες πράξεις, 21% με πεπτικές διαταραχές και 19% με καρδιαγγειακές ασθένειες. Οι άλλοι θάνατοι αποδίδονται σε λοιμώδεις νόσους, καρκίνους, ψυχικές διαταραχές και άλλα προβλήματα υγείας”.

Περισσότεροι από τον μισό πληθυσμό της αμερικανικής ηπείρου, της Ευρώπης και της περιφέρειας του δυτικού Ειρηνικού είναι “γερά ποτήρια”, ενώ το νούμερο ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη η κατανάλωση ανά κάτοικο είναι η υψηλότερη στον κόσμο, αν και από το 2010 έχει μειωθεί περισσότερο από 10%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  προβλέπει αύξηση της συνολικής κατανάλωσης στον κόσμο τα δέκα επόμενα χρόνια, ειδικά στις περιφέρειες της νοτιοανατολικής Ασίας, του δυτικού Ειρηνικού και στην αμερικανική ήπειρο.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση των ανθρώπων που πίνουν αλκοόλ αντιστοιχεί σε 33 γραμμάρια καθαρού οινοπνεύματος, δηλαδή το αντίστοιχο 2 ποτηριών κρασιού (των 150 ml έκαστο) ή μιας φιάλης μπύρας (750 ml) ή δύο «σφηνάκια» οινοπνευματώδους (των 40 ml έκαστο).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις