Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Έριξε τη βόμβα ο Τραμπ! Αποχωρούν οι ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

πυρηνικά Τραμπ Ιράν

– Το ‘πε και το ‘κανε και μάλιστα με “βαριές” κουβέντες! Δείτε ολόκληρο το διάγγελμά του
– Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ αποχωρούν απ’ την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
– Για ιρανικό καθεστώς που τρομοκρατεί τον κόσμο έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας του, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση!
– “Δεν θα γίνουμε όμηροι, δεν θα επιτρέψουμε ένα καθεστώς που λέει “θάνατο στην Αμερική” να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”
– Αποκάλυψε πως ο Μάικ Πομπέο βρίσκεται καθ’ οδόν για την Βόρεια Κορέα, ώστε να κανονίσει την συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν!
– Η υφήλιος παίρνει… φωτιά και οι διεθνείς αγορές βρίσκονται ήδη σε αμόκ!
– Ο πρόεδρος του Ιράν θα απαντήσει άμεσα με δικό του διάγγελμα

Εδώ και μήνες φρόντιζε να προσδίδει… μυστήριο σχετικά με την απόφασή του. Είχε απειλήσει πολλάκις πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ωστόσο δεν το έλεγε με σιγουριά. Κάτι που έγινε απόψε, Τρίτη 08.05.2018. Ο λόγος για τον Ντόναλντ Τραμπ, που… πάτησε το κουμπί και πλέον όλα είναι ανοιχτά.

Δείτε όσα είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μεταδόθηκαν ζωντανά (σ.σ. το διάγγελμα ξεκινά μετά το 17.15)

Trump is about to axe the Iran nuclear deal. Watch LIVE!Full story: https://dailym.ai/2KKDwjb

Gepostet von Daily Mail am Dienstag, 8. Mai 2018

“Φωτιά” από τον Τραμπ!

Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε το διάγγελμά του με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ιράν. Το “καθεστώς του Ιράν” όπως το χαρακτήρισε πολλάκις, κάνοντας λόγο συνεχώς για τρομοκρατία και πυρηνική απειλή.

“Η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν υποτίθεται πως θα προστάτευε τις ΗΠΑ απο την πυρηυνική απειλή, όμως επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Για την ακρίβεια βοήθηκε το Ιράν να εξαπλώσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο”, τόνισε.

Για να συνεχίσει: “Αυτή η καταστροφική συμφωνία έδωσε σε αυτό το καθεστώς πολλά δισ. δολάρια, πολλά από αυτά σε μετρητά. Για μένα είναι ντροπή”.

“Έχουμε αποδείξεις πως η ιρανική υπόσχεση ήταν ένα ψέμα”, συνέχισε, παραθέτοντας μάλιστα τα στοιχεία που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

“Αν δεν κάνουμε κάτι, ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει”, τόνισε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να συμπληρώσει: “Τους επόμενους μήνες θα υπογράψω νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οποιοδήποτε έθνος βοηθά το Ιράν, θα υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Δεν θα γίνουμε όμηροι, δεν θα επιτρέψουμε ένα καθεστώς που λέει “θάνατο στην Αμερική” να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όταν κάνω υποσχέσεις τις κρατάω“.

Κανονίζει το ραντεβού με τον Κιμ Γιονγκ Ουν!

Στην συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος προέβη σε μια μεγάλη αποκάλυψη. Μια ακόμη απόψε που τάραξε τα νερά της διεθνούς γεωπολιτικής σκακιέρας. Συγκεκριμένα τόνισε: “Αυτή την ώρα που μιλάμε, ο Μάικ Πομπέο (σ.σ. υπουργός Εξωτερικών) πηγαίνει στην Βόρεια Κορέα για να προετοιμάσει την επρχόμενη συνάντησή μου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν“.

Μια φράση που θα φάνταζε… απόσπασμα επιστημονικής φαντασίας πριν μόλις μερικές εβδομάδες, πλέον φαίνεται πως είναι πραγματικότητα.

“Ανακοινώνω την αποχώρησή μας”

«Ανακοινώνω σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη πυρηνική συμφωνία του Ιράν», τόνισε αμέσως μετά ο Τραμπ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Σε λίγα λεπτά, θα υπογράψω ένα προεδρικό υπόμνημα για την έναρξη της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Θα επιβάλλουμε το ύψιστο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων».

Πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν όταν είναι έτοιμο.Τόνισε ότι θέλει μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν.

Κλείνοντας το μήνυμά του, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε: “Υπήρξε πολύς πόνος, θάνατος και καταστροφή. Ας τελειώσει τώρα“.

Και αμέσως μετά υπέγραψε το προεδρικό υπόμνημα

πυρηνικά Τραμπ Ιράν

Το… ήξεραν όλοι!

Πριν το ανακοινώσει… επίσημα ο Τραμπ, ο κόσμος το ‘χε τούμπανο! Πλήθος δημοσιευμάτων έκαναν την εμφάνισή τους και έκαναν λόγο για την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησαν νωρίτερα με κορυφαία μέλη του Κογκρέσου τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά δεν πρόκειται να επιβάλει εκ νέου τις κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης έως τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με βοηθητικά στελέχη του Κογκρέσου.

Ο Τραμπ δεν θα επαναφέρει τις κυρώσεις για 90 μέρες, με επιλογή για περαιτέρω 90 μέρες , τόνισε ένα στέλεχος, καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν τα μέλη του Κογκρέσου για να τους ενημερώσουν για την απόφαση του προέδρου λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις.

Οι New York Times το είχαν προαναγγείλει

Εδώ να σημειωθεί πως η αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν είχε προαναγγελθεί από τους New York Times. Ήδη από το απόγευμα, είχε γίνει γνωστό πως ο αμερικανός πρόεδρος θα είχε συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Click4more: Η αναμονή για την απόφαση του πλανητάρχη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «τρέλανε» το Χρηματιστήριο

Οι δύο άνδρες μίλησαν, το Ελιζέ δεν αποκάλυψε τι ειπώθηκε, αλλά η αμερικανική εφημερίδα… είχε τις πληροφορίες. Λίγο μετά το τηλεφώνημα έγραψε πως ο πλανητάρχης είπε στον Μακρόν πως οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την συμφωνία.

Σύμφωνα με την πηγή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονταν να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα.

Λίγο πιο μετά κι ένας αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο στο Γαλλικό Πρακτορείο και τόνιζε: «Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσυρθεί από την JCPOA».

Τα δημοσιεύματα, ωστόσο, για την απόφαση του Τραμπ ήταν αντικρουόμενα. Κι αυτό διότι ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διέψευσε το δημοσίευμα των New York Times, με το Ελιζέ επίσης να το διαψεύδει.

Τι προβλέπει η συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων. Δηλαδή ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τεχεράνη δέχθηκε να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως το 2025.

Το Ιράν κάνει λόγο για λάθος!

Εδώ να σημειωθεί επίσης πως πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο Τραμπ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωνε ότι ΗΠΑ θα διαπράξουν ένα «σφάλμα» αν αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν ο Τραμπ κάνει αυτό το λάθος και σκίσει την JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ) ως ένα διεθνές επίτευγμα, θα πρέπει έπειτα να δεχτεί τα δικαιώματα των Ιρανών κάτω από μια χειρότερη κατάσταση», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε ποια δικαιώματα αναφερόταν…

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις