Κόσμος

Ερντογάν: H Σουηδία έχει κάνει θετικά βήματα για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά το PKK συνεχίζει το έργο του στη χώρα

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκρινε την Τετάρτη (05.07.2023) πως η Σουηδία έχει κάνει «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ενταχθεί στον ΝΑΤΟ, αλλά θεωρεί ταυτόχρονα πως οι διαδηλώσεις υπέρ των κούρδων αυτονομιστών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα τα «υπονομεύουν», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

Κατά το δελτίο Τύπου της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε την τοποθέτηση αυτή χτες, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες πως η Τουρκία θα άρει το βέτο της έγκαιρα ώστε η Σουηδία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία πριν από τη σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, την επόμενη εβδομάδα (Τρίτη 11η-Τετάρτη 12η Ιουλίου).

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αιτήσεις για να ενταχθούν στον στρατιωτικό συνασπισμό την περασμένη χρονιά, αντιστρέφοντας την πολιτική τους επί δεκαετίες, που ήταν να παραμένουν τυπικά αδέσμευτες, εξαιτίας της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Φινλανδία είναι πλέον εντός.

Η Σουηδία, για την εισδοχή της οποίας απαιτείται πράσινο φως από όλα τα μέλη, περιμένει ακόμη την έγκριση δυο κρατών, της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η τουρκική κυβέρνηση, που έχουν σχηματίσει το ισλαμοδημοκρατικό κόμμα του κ. Ερντογάν και ακροδεξιά εθνικιστική παράταξη, επιμένει πως η Στοκχόλμη πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον των υποστηρικτών του ένοπλου κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που η Άγκυρα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση, καθώς και «δικτύου» εξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα, που η Άγκυρα θεωρεί επίσης «τρομοκρατικό», καθώς τού προσάπτει πως βρισκόταν πίσω από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κατέγραψε ότι η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τροποποιώντας την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της», σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπηρεσιών του.

«Όμως υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης (του PKK) συνεχίζουν να οργανώνουν ελεύθερα διαδηλώσεις στις οποίες εξυμνούν την τρομοκρατία, κάτι που εκμηδενίζει τα μέτρα που λήφθηκαν» από τη Στοκχόλμη, πρόσθεσε, πάντα κατά το κείμενο της τουρκικής προεδρίας.

Τους τελευταίους μήνες έγιναν διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη στις οποίες συμμετέχοντες ανέμιζαν σημαίες του PKK.

Η Στοκχόλμη υπογραμμίζει πως εφάρμοσε όλα όσα της αναλογούσαν δυνάμει συμφωνίας με την Άγκυρα που κλείστηκε στη Μαδρίτη πέρυσι και είχε σκοπό να καθησυχαστούν οι τουρκικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Independent: Βρετανία και Ισραήλ σε διπλωματική διαμάχη – Ο λόγος που οι άλλοτε ιστορικοί σύμμαχοι «τα έσπασαν» για τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης
Πώς από τον καθοριστικό ρόλο της Βρετανίας στην δημιουργία του Ισραήλ, το Λονδίνο πήρε την απόφαση να επιβάλει κυρώσεις στο σχέδιο επέκτασης του Τελ Αβίβ στην Δυτική Όχθη
Το βρετανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ που έκλεινε ως αντίδραση στις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε η Βρετανία κατά των ισραηλινών οικισμών στην Δυτική Όχθη
Άγρια επεισόδια στην Αλβανία: Συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εισόδους του κοινοβουλίου και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό
REUTERS
Φρίκη στη Βρετανία: Στη φυλακή Νιγηριανός για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 19χρονης – «Χόρτασες αρκετά, κάποιος όμορφος σε βίασε»
Μιλώντας στην Daily Mail, η νεαρή κοπέλα εξήγησε την φρίκη που βίωσε στα χέρια του 24χρονου Γκιφτ Ολαντέλε, ο οποίος αφού την βίασε την απείλησε «ότι θα την βρει» αν μιλούσε στην αστυνομία
istock