Πέμπτη, 25 Ιουλ.
32oC Αθήνα

Ερντογάν – εκλογές: “Έχασε” την Άγκυρα και στρέφεται στην διάσωση της παραπαίουσας οικονομίας!

εκλογές - Κωνσταντινούπολη
φωτογραφία Reuters

Αποδυναμωμένος εξέρχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία.
Ο “Σουλτάνος” απώλεσε – για πρώτη φορά – τον έλεγχο της πρωτεύουσας, Άγκυρας.
Βέβαια, φαίνεται να κερδίζει, έστω και δύσκολα, τον υπέρτερο αριθμητικά δήμο, αυτόν της Κωνσταντινούπολης.
Έτσι, ακόμη και… τραυματισμένος μπορεί να αισθάνεται ότι παραμένει κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της γείτονος.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι το κόμμα του, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έχασε κάποιους δήμους στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 2019 στην Τουρκία, τονίζοντας πως στο εξής η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή μιας ισχυρής οικονομικής πολιτικής.

Reuters

Η κρίση φαίνεται να κόστισε στον Τούρκο πρόεδρο σε ψήφους, κυρίως στην ιστορικής σημασίας απώλεια του δήμου της Άγκυρας, και παραλίγο και της Κωνσταντινούπολης, όπου, μέχρι στιγμής, πάντως, επικρατεί οριακά!

Reuters

Click4more: Τουρκία: “Εγώ είμαι ο νικητής της Κωνσταντινούπολης” δηλώνει ο Ιμάμογλου!

Τουρκία: Το θρίλερ, η ήττα – έκπληξη του Ερντογάν και η… συνήθης

Το θρίλερ για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης συνεχίζεται. Στο 98,8% των ψήφων η διαφορά είναι μικρότερη από 4.500 ψήφους υπέρ του τελευταίου πρωθυπουργού της χώρας, του Μπιναλί Γιλντιρίμ, δεξιού χεριού του Τούρκου προέδρου.

Ο Γιλντιρίμ ανακοίνωσε μπροστά στις κάμερες τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές και ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία, λέγοντας ότι στο εκλογικό του κέντρο έχουν λάβει το σύνολο της καταμέτρησης.

Την ίδια σχεδόν στιγμή ο αντίπαλός του και υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου σε δηλώσεις του τον κατηγόρησε για χειραγώγηση του κοινού και κάλεσε το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο και τις τοπικές εκλογικές επιτροπές να κάνουν την δουλειά τους σωστά, ενώ κατηγόρησε το πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού ότι μεταδίδει τα αποτελέσματα επιλεκτικά.

Ξέρω να δίνω συγχαρητήρια αλλά θέλω και να μου δίνουν. Η ενσωμάτωση δεν έχει ολοκληρωθεί, να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα πρόσθεσε ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στην Άγκυρα με καταμετρημένο το 85% των ψήφων κόβει το νήμα ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Μανσούρ Γιαβάς με 50,3 έναντι 47,45 του Μεχμέτ Οζχασεκί του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Σμύρνη είναι η μόνη μεγαλούπολη όπου το αποτέλεσμα ξεκαθάρισε αρκετά νωρίς. Νέος δήμαρχος θα είναι ο Μουσταφά Τουντς Σογιέρ με 58% έναντι 38% του Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, σε μία περιοχή όπου, παραδοσιακά, όλοι οι εκλεκτοί του Ερντογάν χάνουν από τα… αποδυτήρια!

Reuters

Click4more: Τουρκία: Με αίμα βάφτηκαν οι κάλπες – Ο τραγικός απολογισμός και η σύγκριση με το 2014!

Τουρκία: Ο χάρτης των εκλογών

Με τα μέχρι στιγμής ανεπίσημα αποτελέσματα το κυβερνών κόμμα παίρνει 16 μητροπολιτικούς και 25 Δήμους πόλεων, ενώ το Ρεπουμπλικανικό 10 μητροπολιτικούς και 10 πόλεων συνολικά.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται στις δημοτικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο, με περισσότερες από τις μισές ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, μεταδίδει το Anadolu.

Με καταμετρημένο το 50,3% των ψήφων το AKP εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 46,8%, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ το σημαντικότερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό (CHP), κερδίζει το 31,3%.

Όπως επισημαίνει το Anadolu, η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ανέρχεται στο 83%.

Reuters

Ερντογάν: Στροφή στην ανόρθωση της οικονομίας

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν σε περίπου 4,5 χρόνια, τον Ιούνιο του 2023, και ότι η Τουρκία σκοπεύει στο διάστημα αυτό να εφαρμόσει προσεκτικά ένα “ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα”, χωρίς να δεσμεύεται από τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς.

Από την μεριά της, η αντιπολίτευση φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει τον δήμο της τουρκικής πρωτεύουσας, για πρώτη φορά αφότου ανήλθε στην εξουσία ο Ερντογάν, πριν από 16 χρόνια.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις