Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ερντογάν: Έτοιμος για (οικονομικό) πόλεμο! Εμπάργκο σε ισραηλινά προϊόντα

Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η Τουρκία πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές κάποιων ισραηλινών προϊόντων λόγω της δολοφονίας παλαιστίνιων διαδηλωτών από τις ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα της Γάζας, αναφέρουν σήμερα μέσα ενημέρωσης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος πραγματοποιεί εκστρατεία για τις εκλογές του Ιουνίου, υποδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη τους ηγέτες του μουσουλμανικού κόσμου κατά την έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), οι οποίοι καταδίκασαν τα γεγονότα στη Γάζα και την μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Κυριακή κατά την επιστροφή του από τη Βοσνία, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο 57μελής Οργανισμός πρότεινε το μποϊκοτάζ ισραηλινών αγαθών.

“Ελπίζω οι χώρες μέλη του OIC να εφαρμόσουν την απόφαση για μποϊκοτάζ σύμφωνα με την πρόταση. Ως εκ τούτου κανένα προϊόν δεν θα πρέπει να εισάγεται πλέον από εκεί. Φυσικά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση κατά τον ίδιο τρόπο”, ανέφερε η Hurriyet ότι δήλωσε ο Ερντογάν.

Την Παρασκευή ο Οργανισμός εξέδωσε κοινή διακήρυξη η οποία επαναλαμβάνει την έκκληση προς τις χώρες να απαγορεύσουν “την είσοδο στις αγορές τους προϊόντων προερχόμενων από τους παράνομους ισραηλινούς οικισμούς”. Μια αναφορά στα προϊόντα που παράγονται στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Δεν ζητούσε την απαγόρευση στην εισαγωγή όλων των ισραηλινών αγαθών.

Η διακήρυξη ζήτησε ακόμη την επιβολή “οικονομικών περιορισμών σε χώρες, αξιωματούχους, κοινοβούλια, εταιρείες ή ιδιώτες” που ακολούθησαν τις ΗΠΑ και μετέφεραν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Η κίνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία ανέτρεψε δεκαετίες εξωτερικής πολιτικής. Και φυσικά προκάλεσε την οργή του αραβικού κόσμου και των δυτικών συμμάχων.

Ερντογάν εναντίον Τραμπ

Ο Ερντογάν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η κίνηση του Τραμπ ενθάρρυνε το Ισραήλ να καταστείλει τις διαδηλώσεις στα σύνορα με τη Γάζα με τη χρήση υπερβολικής βίας και σύγκρινε τις ενέργειες των ισραηλινών δυνάμεων με την μεταχείριση των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο όταν εκατομμύρια άνθρωποι εξοντώθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Η έκρηξη βίας στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 60 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στις 14 Μαΐου, οδήγησε την Τουρκία και το Ισραήλ σε απελάσεις ανώτερων διπλωματών. Ο Ερντογάν, μάλιστα, αντάλλαξε στο Twitter αιχμές με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ ήταν η δέκατη μεγαλύτερη αγορά για τις τουρκικές εξαγωγές το 2017. Με αγορές αγαθών αξίας 3,4 δισ δολαρίων, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του ΔΝΤ.

Η Τουρκία εισάγει πλαστικές ύλες και ορυκτέλαια από το Ισραήλ. Όπως είπε ο Ερντογάν, η χώρα του θα αναθεωρήσει τους δεσμούς με το Ισραήλ.

“Θα θέσουμε επί τάπητος το ζήτημα των σχέσεών μας, ειδικά των οικονομικών και εμπορικών δεσμών μας. Έχουμε εκλογές μπροστά μας. Μετά τις εκλογές, θα λάβουμε τις σχετικές αποφάσεις”, είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις