Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Ερντογάν για Ουκρανία: ΗΠΑ και Δύση δεν έχουν κάνει τίποτα – Συνεργασία με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Ερντογάν για Ουκρανία: ΗΠΑ και Δύση δεν έχουν κάνει τίποτα – Συνεργασία με το Ισραήλ για το φυσικό αέριο

Πυρά προς τις ΗΠΑ και τις χώρες της Δύσης εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ παράλληλα δήλωσε εκ νέου πως η Τουρκία πρέπει να είναι ο βασικός «παίκτης» στην ευρύτερη περιοχή σε ότι αφορά τη διανομή του αερίου.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και χώρες της Δύσης δεν βοήθησαν να επιλυθεί η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ότι δεν υπάρχουν Ευρωπαίοι ηγέτες που να είναι κατάλληλοι για να την επιλύσουν, όπως ανέφεραν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα σχόλια έγιναν αφού ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο χθες, Πέμπτη, και επανάλαβε την προσφορά της Τουρκίας να μεσολαβήσει στην κρίση με τη Μόσχα, κάτι που χαιρέτισε το Κίεβο. Ο Ερντογάν προσφέρθηκε επίσης να φιλοξενήσει συνάντηση των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του, ο Ερντογάν φέρεται να δήλωσε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Τουρκία.

«Η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να μεταφέρουν το φυσικό αέριο»

Ο Ερντογάν φέρεται επίσης να δήλωσε ότι η Τουρκία και το Ισραήλ μπορούν να εργαστούν από κοινού για να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη και οι δύο χώρες θα συζητήσουν την συνεργασία στο θέμα της ενέργειας κατά τη διάρκεια συνομιλιών τον επόμενο μήνα, οι σχέσεις των οποίων αναθερμαίνονται. 

Η Τουρκία προσπαθεί να βελτιώσει τις τεταμένες σχέσεις της με το Ισραήλ και άλλες χώρες στο πλαίσιο μια προσπάθειας που ξεκίνησε το 2020. Σε μια προφανή κίνηση αποκλιμάκωσης ύστερα από χρόνια εχθρότητας, ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ θα επισκεφθεί την Τουρκία στα μέσα Μαρτίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του από το Κίεβο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η ενεργειακή συνεργασία θα είναι στην ατζέντα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Χέρτσογκ και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα βρίσκεσται επίσης σε συνομιλίες για την υπογραφή συμφωνίας παροχής φυσικού αερίου με το Ιράκ, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις