Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Ερντογάν για πληθωρισμό: «Αν το θέλει ο Θεός, θα πέσει» – Νέα βουτιά ρεκόρ για την τουρκική λίρα

Τουρκία

Νέα βουτιά κατέγραψε σήμερα η τουρκική λίρα, που απώλεσε ακόμη 6% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο. Από την αρχή του έτους το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει χάσει το 57% της αξίας του έναντι του δολαρίου, με τους πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τα «ρίχνει» στον Θεό για την πτώση του πληθωρισμού

Η τουρκική λίρα έπεσε στις 17,5 ανά δολάριο. Συγκεκριμένα διαπραγματευόταν με πτώση 6,2% στα 17,44 ανά δολάριο στις 9:58 π.μ. τοπική ώρα, ενώ απέναντι στο ευρώ ξεπέρασε οριακά το φράγμα των 20 (ένα ευρώ=20 λίρες Τουρκίας)! Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η αστάθεια που παρουσιάζει η λίρα πρέπει να θεωρηθεί ως επίθεση στην οικονομία της χώρας. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας πιέζει κάθε μήνα την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια παρά τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 21% σε ετήσια βάση και – όπως αναφέρουν οικονομικοί αναλυτές – πιθανόν να φθάσει το 30% τους προσεχείς μήνες. 

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δήλωση που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, επικαλέσθηκε τις αρχές του ισλάμ, που απαγορεύει τον τοκισμό, για να δικαιολογήσει την πολιτική του. «Ως μουσουλμάνος, θα κάνω ό,τι η θρησκεία μας με προστάζει να κάνω. Αν το θέλει ο Θεός, ο πληθωρισμός θα μειωθεί όταν γίνει δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε μέσω των δηλώσεων αυτών στην έκκληση που απηύθυνε η οργάνωση των επιχειρηματιών της Τουρκίας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, καλώντας τον πρόεδρο της χώρας να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οι πολιτικές επιλογές που εφαρμόζονται δεν δημιούργησαν μόνο νέες δυσκολίες για τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά επίσης και για τους συμπολίτες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Tusia, της τουρκικής εργοδοτικής οργάνωσης που αντιπροσωπεύει το 85% περίπου των επιχειρηματιών και βασικών εξαγωγέων της Τουρκίας.

«Κατά συνέπεια, είναι επείγον να αποτιμηθούν οι ζημίες που έχουν προκληθεί στην οικονομία και να επιστρέψουμε στις οικονομικές αρχές που διέπουν την οικονομία της αγοράς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Tusia που εκδόθηκε από το γραφείο της στην Ουάσινγκτον.

Απαντώντας στην έκκληση αυτή, ο Ερντογάν βιντεοσκόπησε τις δηλώσεις που μεταδόθηκαν το βράδυ της Κυριακής: «Παραπονούνται για την μείωση των επιτοκίων. Αλλά από μένα μην περιμένετε τίποτε άλλο».

Σε απόγνωση οι Τούρκοι

Την ίδια ώρα, οι πολίτες κάνουν δραματικές εκκλήσεις λέγοντας πως δεν έχουν χρήματα ούτε για τα βασικά αγαθά.  Από τον Ιανουάριο, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 57% της αξίας της έναντι του δολαρίου και για τους Τούρκους η κατάρρευση αυτή μεταφράζεται σε μη διαχειρίσιμη εκτίναξη των τιμών. Οι τιμές βασικών προϊόντων όπως το ηλιέλαιο έχουν εκτιναχθεί κατά 50% σε διάστημα ενός έτους.

Σοκαριστική είναι η περιγραφή και μιας 13χρονης, η οποία καταθέτει πως για να χορτάσει αναγκάζεται να πίνει νερό. Ενώ ο πατέρας της, παραδέχεται πως δεν έχει καθόλου χρήματα και στέλνει το παιδί του στο σχολείο με… άδειες τις τσέπες: «Τι μπορώ να πω… καταρρέω όταν βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση. Μου ζητάει η κόρη μου κάτι απλό και δεν μπορώ να το πάρω. Κάποιες φορές στο σχολείο πηγαίνει δίχως καθόλου να έχει χρήματα. Δυσκόλεψαν τα πράγματα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ και ahvalnews.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις