Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Ερντογάν για πραξικόπημα: Δικαιολογημένες οι μαζικές συλλήψεις και… θα συνεχιστούν!

Ερντογάν για πραξικόπημα: Δικαιολογημένες οι μαζικές συλλήψεις και… θα συνεχιστούν!
Φωτογραφία Reuters

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 είναι δικαιολογημένες και ενδέχεται να συνεχιστούν.

«Μιλώντας για καταστολή, κάνετε ένα λάθος. Σήμερα στη Γαλλία βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σωστά; Γιατί η Γαλλία το εφάρμοσε; Έγινε κάποια απόπειρα πραξικοπήματος; Όχι, έχουν συμβεί 5, 10, 15, 20 τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά στην Τουρκία συνέβη μια απόπειρα πραξικοπήματος…Έχουμε καταδικάσει όσους ανθρώπους ήταν αναγκαίο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Πρόσθεσε πως οι υποστηρικτές του πραξικοπήματος βρίσκονταν σε όλους τους κυβερνητικούς θεσμούς της χώρας και ο αριθμός τους ήταν «παραδόξως μεγάλος».

«Αλλά αυτό δεν είναι το τέλος, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός υποστηρικών τρομοκρατικών οργανώσεων στον κυβερνητικό μηχανισμό», σημείωσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα προχώρησε σε πρωτοφανείς μαζικές εκκαθαρίσεις συλλαμβάνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών επικριτών της εξουσίας, δημοσιογράφων και ακτιβιστών που αγωνίζονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις μαζικές συλλήψεις υπάρχουν φερόμενοι υποστηρικτές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος, παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη το έχει αρνηθεί. Οι διώξεις έχουν επίσης στόχο επικριτικά προς την κυβέρνηση μμε και φιλοκουρδικούς κύκλους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις