Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Αν θέλει ο Θεός θα συνεννοούμαστε μέσω Καλίν – Σουρανή

Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη: Αν θέλει ο Θεός θα συνεννοούμαστε μέσω Καλίν – Σουρανή

Όπως σε κάθε του ταξίδι στο εξωτερικό, έτσι και τώρα που επέστρεφε από το Αζερμπαϊτζάν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν για όλα τα θέματα. Και αυτή τη φορά η ατζέντα του προέδρου της Τουρκίας ήταν πιο… γεμάτη από άλλες φορές.

Στις αρχές της εβδομάδας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντησε τόσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Και γι’ αυτές τις συναντήσεις μίλησε επιστρέφοντας στην Τουρκία από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Τουρκία Μανώλη Κωστίδη, επανέλαβε ότι η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (η πρώτη μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο) ήταν καλή. Και για άλλη μια φορά, όπως και στις δηλώσεις του μετά το τετ α τετ, επέμεινε πόσο σημαντικό είναι να μιλούν οι δυο ηγέτες απευθείας και χωρίς… τρίτους.

Και αυτό, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, ήταν το σημαντικότερο απ’ όσα συμφώνησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό: να συνεννοούνται απευθείας μέσω των συνεργατών τους Ιμπραΐμ Καλίν και Ελένης Σουρανής και χωρίς τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Άλλωστε, κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, την τελευταία στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να είναι παρών ο Ιμπραΐμ Καλίν και όχι διερμηνέας (σ.σ. μετέφραζε ο Καλίν) και έτσι παρούσα ήταν και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου δείχνουν ότι στόχος είναι να μείνουν «εκτός» τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών και οι δύο πρωθυπουργοί να συνομιλούν απευθείας μέσω των συμβούλων τους.

«Αγρίεψε» ξαφνικά ο Ερντογάν: «Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν υποχωρώ για τους S-400»

«Συναντηθήκαμε με τον Μητσοτάκη. Του είπα “όπως και σήμερα ας μη βάλουμε μεταξύ μας τρίτα πρόσωπα, οργανισμούς και κράτη. Αν θα κάνουμε κάτι, να το κάνουμε μαζί. Ο δικός σου ειδικός απεσταλμένος με τον δικό μου ειδικό απεσταλμένο ας συναντηθούν και ας μας ενημερώσουν. Και μετά να συναντηθούμε εμείς. Και να κάνουμε τα ανάλογα βήματα”.

Το σημαντικότερο θέμα που συμφωνήσαμε ήταν αυτό. Αν θέλει ο Θεός με την Ελλάδα θα συνεννοούμαστε όχι μέσω άλλων κρατών, οργανισμών αλλά μέσω του ειδικού απεσταλμένου μου Ιμπραΐμ Καλίν, και την ειδική απεσταλμένη του κυρία Ελένη (Σουρανή) και θα κάνουμε τα βήματα μας. Η συνάντηση μας με τον Μητσοτάκη, γι’ αυτούς ήταν ευχάριστο γεγονός. Είναι σημαντικό. Καλό ήταν, καλή συνάντηση. Εύχομαι κι από εδώ και πέρα να πάει καλά», είπε ο Ερντογάν.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις