Κόσμος

Ερντογάν: Γκιουλενιστές, Κούρδοι και Ισλαμικό Κράτος είναι το ίδιο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέρριψε ευθύνες στους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, κατηγορώντας τους ότι έπαιξαν κάποιον ρόλο στις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στην ανατολική Τουρκία.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με “κοινές επιθέσεις” από διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις που “δρουν από κοινού”.

Υπογράμμισε ότι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν ήταν συνένοχοι στις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), από τις οποίες σκοτώθηκαν επτά άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και τραυματίστηκαν άλλοι 224 άνθρωποι. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους, του PKK και της “τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκιουλενιστών”.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όταν μέρος του στρατού επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Ο Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999, αρνείται κάθε κατηγορία.

Από ιδεολογική σκοπιά, ο Γκιουλέν, που είναι ισλαμιστής ιεροκήρυκας, δεν έχει σχεδόν τίποτα κοινό με το αριστερών τάσεων PKK που τάσσεται υπέρ του κοσμικού κράτους και επιδιώκει την αυτονομία των περιοχών της νοτιοανατολικής Τουρκίας που κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Το PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχεται τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο – Στο επίκεντρο η ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός ηγέτης αναμένεται ότι θα πιέσει τον Τραμπ ζητώντας του να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για την απόκτηση drones και πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι
«Άνευ προηγουμένου» πυρκαγιές σε Ισπανία και Γαλλία: Νέες εκκενώσεις – «Είμαστε σε πόλεμο» λέει ο δήμαρχος του Μαρσεπρίμ
Μακρόν και Σάντσεθ προειδοποιούν για επιδείνωση της πυρκαγιάς - Φόβοι λόγω αύξησης της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες - Δεκάδες τραυματίες, πάνω από 360.000 οι εκκενώσεις
Φωτιά