Σάββατο, 24 Φεβ.
17oC Αθήνα

Ερντογάν: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους

Ερντογάν: Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους
Φωτογραφία Reuters

Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει την ευκαιρία να επιτίθεται στην Ελλάδα, αυτή τη φορά απαντώντας στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης. 

“Οφείλει να απαντήσει για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης που κάποτε ήταν ακμάζουσα και αριθμούσε πάνω από 100.000 ανθρώπους και σήμερα είναι μόλις 5.000 άνθρωποι”, είπε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με τον Τούρκο πρόεδρο να… σηκώνει το γάντι.  

Σε συνάντηση του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χαρακτηριστικά: “Ο κ. Πρωθυπουργός δεν γνωρίζει την κατάσταση στην Τουρκία. Δεν υπήρξαμε κυβέρνηση που να ενθαρρύνει τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Όταν επισκεπτόμουν τη Τένεδο, την Ίμβρο, πάντα ρωτούσα τους ελάχιστους Έλληνες πολίτες που ζούσαν εκεί: “Πού είναι τα παιδιά σου;”, “Στην Αμερική” μου απαντούσαν. Είπα: “Φέρτε τους να ζήσουν εδώ”. “Δεν μπορώ να φέρω το παιδί μου από την Αμερική”, μου έλεγαν. Τι δείχνει αυτό; Ότι δεν επιθυμούν να ζήσουν στην Τουρκία. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή. Εμείς θα δίναμε υπηκοότητα σε αυτό το παιδί, αν δεν είχε υπηκοότητα… Η Σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: ‘’Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας, άρα ολοκληρώσατε τη Σύνοδο’’. Την ολοκλήρωσαν έτσι. Αλλά φυσικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν γνωρίζει τίποτα από όλα αυτά. Ζουν στον κόσμο τους. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή, δίνουμε και υπηκοότητα. Δεν διώξαμε κανέναν Έλληνα από τη χώρα μας στην εποχή μας. Όμως, οι διώξεις τους κατά των πολιτών και των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη είναι αμέτρητες. Πρόσφατα, μάλιστα, θέλουν να διορίσουν οι ίδιοι τους κληρικούς μας εκεί”.

“Μάθημα ανθρωπισμού” η ομιλία στον ΟΗΕ

Σε ερώτηση σχετικά με την ομιλία του στον ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν δίστασε να δείξει φωτογραφίες νεκρών προσφυγόπουλων, κατηγόρωντας την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: “Προετοιμαζόμαστε καλά για κάθε συνάντηση, κάθε ομιλία… Είμαστε καλά διαβασμένοι και με αυτόν τον τρόπο στεκόμαστε μπροστά στους ηγέτες. Χρησιμοποιήσαμε και χρησιμοποιούμε οπτικά και γραπτά ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν όσα λέμε εδώ. Η συμπερίληψη των φωτογραφιών εμπλούτισε και την ομιλία μας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μία από τις φωτογραφίες που έδειξα ήταν τα άψυχα σώματα του μωρού Asım, που ήταν 9 μηνών, και του Abdülvahap, 4, που έχασαν τη ζωή τους, όταν η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τα σκάφη, στα οποία επέβαιναν. Θέλαμε να δώσουμε στον κόσμο ένα μάθημα ανθρωπσμού δείχνοντας τη φωτογραφία με τα άψυχα σώματα αυτών των μωρών, και πιστεύω ότι έχουμε διδάξει αυτό το μάθημα. Φυσικά, είναι αδύνατο να μην συγκλονιστείτε, βλέποντας εκείνη την οδυνηρή φωτογραφία των μωρών Asım και του Abdülvahap”. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις