«Ο κύριος Μητσοτάκης δε θα έπρεπε να πέσει σε τέτοιο λάθος…» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, για την αναφορά του Έλληνα Πρωθυπουργού στο casus belli. «Για τα αμυντικά συστήματα που αγόρασε, εμείς δεν κάναμε κανένα σχόλιο κι όμως είναι ο γείτονάς μας. Μπορεί να αγοράσει και να πουλήσει ό,τι θέλει. Η Τουρκία από την άλλη, τα παράγει αυτά τα συστήματα και έχει δικαίωμα να τα αγοράσει» τόνισε μεταξύ άλλον ο Ταγίπ Ερντογάν, στη συνέντευξη τύπου, μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Για τα F35, συμπλήρωσε σε άλλο σημείο, ο Ταγίπ Ερντογάν: «Ο Ντόναλντ Τραμπ στην πραγματικότητα έχει μια πολύ θετική προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία. Εύχομαι τα F35 να παραδοθούν κάποια στιγμή στην Τουρκία και όλη η υφήλιος να πει ότι η Αμερική κράτησε το λόγο της».
Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ταγίπ Ερντογάν, σχολίασε: «Με τον κύριο Μητσοτάκη, τα προβλήματα του Αιγαίου, είναι ένα θέμα που συμφωνούμε ότι θέλουμε να επιλύσουμε. Η επίλυση τέτοιων ζητημάτων είναι πρωτίστως θέμα ηγετών. Πράγμα για το οποίο συμφωνεί και ο ίδιος».
Casus belli: «Ας καθίσουμε να συζητήσουμε»
Απαντώντας σε ερώτηση, για το εάν ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων θα αποτελούσε αιτία πολέμου για την Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο λαός του δεν γνωρίζει τί σημαίνει casus belli και κάλεσε να μην τροφοδοτεί κανείς την ένταση με τέτοιες διατυπώσεις.
«Το “casus belli” είναι κάτι που σχεδόν κανείς από τον λαό μου δεν γνωρίζει· αν ρωτήσεις τι είναι, δεν θα ξέρουν. Επομένως, κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να απασχολούμε τον λαό μας με αυτά τα θέματα, και εμείς ήδη λέμε στους Έλληνες φίλους μας: “Ας μην απασχολούμε ούτε τους Έλληνες πολίτες ούτε τους δικούς μας πολίτες με αυτά. Ας καθίσουμε, ας συζητήσουμε και ας τελειώσουμε την υπόθεση”. Αυτή είναι η στάση μας και κάθε φορά που το θέμα αυτό έρχεται στο τραπέζι, τους το λέμε και έτσι συνεχίζουμε».
«Γαλάζια Πατρίδα»
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με τον νέο νόμο που ετοιμάζει η τουρκική κυβέρνηση για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το πότε αναμένεται να κατατεθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα, αλλά υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη έννοια παραμένει βασικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής.
«Όσον αφορά το θέμα της “Γαλάζιας Πατρίδας”, το θέμα αυτό είναι επίσης πολύ, πολύ σημαντικό για εμάς. Δεν θα το χρησιμοποιούμε μόνο στις θάλασσες, αλλά, όταν χρειαστεί, θα το χρησιμοποιούμε ως ονομασία ειδικά στο εσωτερικό μας και στα χωρικά μας ύδατα».
«Μακάρι όλοι μαζί να κάνουμε ό,τι χρειάζεται υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, να επικεντρωθούμε για την επίτευξη της ειρήνης» είπε για τη Μέση Ανατολή…
«Από τη μία ελπίδα για ειρήνη και από την άλλη πλευρά οι επιθέσεις εναντίον του Λιβάνου. Είναι προκλήσεις για την ανθρωπότητα. Στα εδάφη του Λιβάνου συντελείται μια μεγάλη καταστροφή. 73.000 αθώοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα και εκεί η αθλιότητα συνεχίζεται» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
«Δεν πρέπει να δειλιάζουμε, η περιοχή μας δεν αντέχει άλλη ένταση ούτε άλλη σύρραξη. Όλοι μας έχουμε ανάγκη από ειρήνη και σταθερότητα όπως έχουμε ανάγκη τον αέρα που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Με τον κύριο Τραμπ και όλους τους ηγέτες είχαμε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Στο γεύμα εργασίας θα συναντηθούμε και με τους Ευρωπαίους ηγέτες… Είναι η 75η επέτειος της ίδρυσης της συμμαχίας και το ότι η Άγκυρα φιλοξενεί τη σύνοδο φέρνει μεγάλη ικανοποίηση. Για άλλη μια φορά δείξαμε την τρομερή φιλοξενείς που προσφέρει η Τουρκία στην υφήλιο. Εύχομαι να το επαναλάβουμε στις 29/10/2030 θα φιλοξενήσουμε μία σύνοδο αρχηγών χωρών».
