Παρασκευή, 29 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ερντογάν: Οι εκλογές θα γίνουν τον Νοέμβριο – Βλέπει αύριο Μπαχτσελί

Ερντογάν Τουρκία εκλογές

Ο “Γκρίζος Λύκος” Ντεβλέτ Μπαχτσελί έπαιξε το ρόλο του… “λαγού”. Ο άνθρωπος που έχει δώσει τα χέρια με τον Ερντογάν για πολιτική συνεργασία από την εποχή του περιβόητου δημοψηφίσματος, δεν έκανε τυχαία τη δήλωση περί πρόωρων εκλογών.

Μόνο που εκλογές θα γίνουν όπως όλα στην Τουρκία: όταν θελήσει ο «σουλτάνος». Μετά τη δήλωση Μπαχτσελί, ο Ερντογάν «μέτρησε» αντιδράσεις. Ειδικά όσον αφορά στις αγορές. Και αφού πρώτα… έστειλε τον αντιπρόεδρο να αφήσει τα πάντα ανοιχτά, μετά βρήκε εκείνος και ανακοίνωσε πως αύριο (18.04.2018) θα δει τον Μπατσελί.

Όσο για τις εκλογές; Εμμέσως, είπε ότι δεν θα γίνουν τώρα. Όπως και να έχει, όποτε και να γίνουν οι εκλογές, το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν θα συνεργαστεί με τους ακραίους εθνικιστές του Μπαχτσελί.

Ερντογάν: Θα δω τον Μπαχτσελί

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγο μετά τη δήλωση – πρόταση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να γίνουν οι εκλογές στη χώρα τον Αύγουστο, ανακοίνωσε ότι αύριο Τετάρτη (18.04.2018) θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του κόμματος των “Γκρίζων Λύκων”.

Εμμέσως ο Ερντογάν φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Είπε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) θα σχηματίσουν εκλογική συμμαχία στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι αναμενόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα θα εφαρμοστούν πλήρως με τις προεδρικές του Νοεμβρίου.

Γιατί… ζητάει εκλογές

Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε “οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας” και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να “αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες” έως τον Νοέμβριο 2019.

Απαντώντας στην πρόταση του Μπαχτσελί, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι οι επίσημοι θεσμοί της χώρας θα εξετάσουν το αίτημα του MHP.

“Οι επίσημοι θεσμοί του κόμματος θα το εξετάσουν και στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση”, είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα 4,1103 δολάρια στις 0941 GMT, από τα 4,0865 όπου βρισκόταν πριν από τα σχόλια του Μπαχτσελί. Ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (BIST 100) κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές στις 3 Νοεμβρίου 2019, ενώ τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου προβλέπεται η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις