Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Ερντογάν: Οι ταραχές στο πάρκο Γκεζί το 2013 ήταν προβοκάτσια των “δυτικών” [vid]

Συρία

“Δυτικές δυνάμεις” βλέπει ο Ερντογάν πίσω από τις τεράστιες διαδηλώσεις τον Μάιο του 2013 στην Τουρκία. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος 5 χρόνια μετά τα γεγονότα που συγκλόνισαν την γειτονική χώρα, όπου 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σε ομιλία του, ο Ερντογάν… “αποκάλυψε” το σχέδιο των δυτικών χωρών να προκαλέσουν ταραχές στην χώρα προκειμένου να διατηρήσουν τα ψηλά τους επιτόκια στην Τουρκία.

Το πάρκο Γκεζί είναι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και είναι μάλιστα ένα από τα πιο μικρά της Πόλης! Πλεον όμως έχει μεγάλη ιστορία.

Έγινε ευρύτατα γνωστό μετά την απόφαση του Ερντογάν να το καταστρέψει για να κατασκευαστεί σε έκταση 35.000 τετραγωνικών μέτρων μια ρέπλικα των παλαιών οθωμανικών στρατώνων που οι αρχές άφησαν να καταρρεύσουν το 1940.

Αρχικά αυτοί που ανέδρασαν ήταν μια ομάδα οικολόγων, με την αστυνομία να ασκεί βία εναντίον τους. Αυτό “πυροδότησε” μεγάλες διαδηλώσεις σε όλη την χώρα κατά της καταστολής.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους διαδηλωτές είχαν προκαλέσει 5 νεκρούς (επίσημα) νεκρούς και περισσότερους από 7.500 τραυματίες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις