Κόσμος

Ερσίν Τατάρ: Η ύπαρξη της ΤΔΒΚ χάλασε το όνειρο της «Μεγάλης Ελλάδας» – 5 λεπτά για να έρθουν τουρκικά F16

Τη στρατιωτική ετοιμότητα της Τουρκίας και την αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση της αυτοαποκαλούμενης  Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, υπογράμμισε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του την Παρασκευή (11.10.2024).

Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, ο επικεφαλής του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «χρειάζονται 5 λεπτά για να φτάσουν τα τουρκικά F-16 από τα Άδανα».

«Αν υπάρχει ανάγκη, η Τουρκία μπορεί να δημιουργήσει βάσεις. Θα προβούμε αμέσως στις απαραίτητες διαδικασίες», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του στο κανάλι της τουρκικής «Sabah» στο YouTube, δεν δίστασε να αναφερθεί και στα Βαρώσια, σημειώνοντας πως «η ύπαρξη της ΤΔΒΚ χάλασε το όνειρο της ”Μεγάλης Ελλάδας”».

Μιλώντας για την επέτειο του ανοίγματος της κλειστής πόλης, ανέφερε ότι «ο Ραούφ Ντενκτάς είχε ένα παράπονο: Δεν μας αφήνουν να ανοίξουμε αυτή την κλειστή πόλη των Βαρωσίων. Εξήγησα αυτή την κατάσταση στον Πρόεδρο Ερντογάν, και εκείνος είπε: Θα το αξιολογήσουμε. Τελικά, την ανοίξαμε στις 8 Οκτωβρίου».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Τατάρ εξέφρασε τις ανησυχίες του για την παρουσία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ιδίως με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να εκτραχύνεται.

«Το νησί της Κύπρου είναι πολύ κοντά στη Γάζα και τον Λίβανο. Αυτό που μας ενοχλεί περισσότερο είναι η δημιουργία κέντρου εφοδιασμού από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου. Ως εκ τούτου, η Κύπρος μπορεί να γίνει στόχος».

Η «ΤΔΒΚ» και η «γαλάζια πατρίδα»

Αναφερόμενος στη στρατηγική έννοια της «γαλάζιας πατρίδας», ο Ερσίν Τατάρ υπερασπίστηκε τη σημασία της παρουσίας του ψευδοκράτους στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η ”γαλάζια πατρίδα” ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και ενισχύεται με την ”ΤΔΒΚ”. Η ”ΤΔΒΚ” προσθέτει στη ”γαλάζια πατρίδα” μία περιοχή 4 φορές το μέγεθος του δικού της εδάφους».

Τέλος, ο Ερσίν Τατάρ ξεκαθάρισε και για τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις, λέγοντας: «Θέλουν να μας φέρουν στο τραπέζι των συνομιλιών με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου. Εγώ λέω, ας έρθουν και οι μητέρες πατρίδες. Ας είναι η Τουρκία στο τραπέζι, ας είναι ισορροπημένο το τραπέζι. Εμείς δεν είμαστε στο τραπέζι χωρίς την Τουρκία», διαμήνυσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξεκινά ξανά η ψηφοφορία των Καρδιναλίων για την εκλογή του νέου Πάπα - Αυξάνονται οι πιθανότητες να βγει λευκός καπνός
Μέσα στην ημέρα έχουν προγραμματιστεί 4 ψηφοφορίες, στις 10:30, 12:00, 18:30 και 20:00 το απόγευμα - Ποιες οι διαδικασίες στην περίπτωση που εκλεχθεί ο νέος Πάπας
Καμινάδα
Το Πακιστάν απειλεί με εκδίκηση την Ινδία για την επίθεση με πυραύλους – Φόβοι για κλιμάκωση των εχθροπραξιών
«Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων», διεμήνυσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το έθνος
Κατεστραμένο τζαμί μετά την επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν 2
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία περιμένει το «Habemus Papam» - Συνεδριάζουν ξανά οι Καρδινάλιοι, τέσσερις ψηφοφορίες σήμερα
Οι 133 Καρδινάλιοι αναμένεται να ψηφίσουν για πρώτη φορά (σήμερα) στις 10:30 το πρωί - Αυξάνονται οι πιθανότητες για την ανάδειξη του νέου Αγίου Πατέρα - Τι διαδικασία ακολουθείται με το που βγει λευκός καπνός
Κόσμος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου 6
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία Ερζεγοβίνη: «Η πιο σοβαρή κρίση εδώ και δεκαετίες»
Η ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας ενέκρινε νόμους που υπονομεύουν κρατικούς θεσμούς και πρότεινε σχέδιο Συντάγματος, αφήνοντας να εννοηθεί πρόθεση για de facto απόσχιση
Βοσνία