Κόσμος

Ερυθρά Θάλασσα: Γερμανική φρεγάτα απέκρουσε, για πρώτη φορά, επίθεση των Χούθι

Επίθεση των ανταρτών Χούθι ανοιχτά της Υεμένης απέκρουσε – για πρώτη φορά – γερμανική φρεγάτα Hessen η οποία αναπτύχθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ναυτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Πηγές των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, ανέφεραν πως το σκάφος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού κατέστρεψε δυο στόχους την Τρίτη (27.2.2024) το απόγευμα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν χρήση του οπλισμού τους στο πλαίσιο της αποστολής αυτής, που άρχισε την Παρασκευή και θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες που έχουν αναλάβει εδώ και δεκαετίες.

Οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν και ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη, εξαπολύουν από τη 19η Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ιδίως όσων κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Η αποστολή Ασπίδες εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Προβλέπει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και εναέριων συστημάτων προειδοποίησης και ελέγχου στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην αποστολή έχουν διαταγές να ανοίγουν πυρ εναντίον στοιχείων των ανταρτών μόνο αν δεχθούν πυρά ή αν απειλούνται εμπορικά ή πολεμικά πλοία στην περιοχή από drones ή πυραύλους. Το κέντρο διοίκησης και ελέγχου της αποστολής βρίσκεται στη Λάρισα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: «Προσευχόμαστε υπέρ ενός ποντίφικα που θα μπορέσει να αφυπνίσει τις συνειδήσεις», λέει ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα
Ο καρδινάλιος συμβούλεψε τους εκλέκτορες καρδιναλίους να ψηφίσουν αντικειμενικά, έχοντας στο μυαλό και την καρδιά τους τον Θεό και το καλό της εκκλησίας
Τζοβάνι Μπατίστα
Βραβείο Πούλιτζερ στον Παλαιστίνιο Μοσάμπ Αμπού Τόχα: Έγραψε για τη σωματική και συναισθηματική σφαγή στην Γάζα
Ο Παλαιστίνιος έγραψε για τα βασανιστήρια που έζησε από τον ισραηλινό στρατό, τον χαμό της οικογένειάς του αλλά και τον αγώνα του να βρει φαγητό σε μία Γάζα που θυμίζει νεκροταφείο
Ο Παλαιστίνιος και ένας από τους νικητές των βραβείων Πούλιτζερ