Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Έστειλαν τα αποδεικτικά στοιχεία για να δικαστούν οι “Μπιτλς” του Ισλαμικού Κράτους!

Μπιτλς

Το Ηνωμένο Βασίλειο απέστειλε σήμερα τα στοιχεία που ζητούσαν οι αμερικανικές αρχές για τους δύο τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που ανήκαν στην αποκαλούμενη ομάδα των «Μπιτλς», καθώς οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να τους δικάσουν.

Ο Αλεξάντα Κότεϊ και ο Ελ Σάφι ελ Σεΐχ μετείχαν σε μια τετραμελή ομάδα, οι όμηροι της οποίας της είχαν δώσει το παρατσούκλι «Μπιτλς» λόγω της βρετανικής προφοράς των μελών της. Ορισμένοι από τους ομήρους βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν, όπως ο Βρετανός Ντέιβιντ Χέινς και ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τζέιμς Φόλεϊ, που εκτελέστηκε το 2014. Το Λονδίνο αποφάσισε να τους στερήσει τη βρετανική υπηκοότητα.

Οι δύο τζιχαντιστές συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία. Λόγω των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία, τον Οκτώβριο του 2019 παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ.

Η μητέρα του Ελ Σάφι ελ-Σεΐχ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο στο Λονδίνο αμφισβητώντας την απόφαση που έλαβε τον Αύγουστο το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των δικαστικών αμερικανικών αρχών. Σήμερα ωστόσο η προσφυγή της απορρίφθηκε. Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, με ανάρτησή της στο Twitter εξέφρασε την ικανοποίησή της που τα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία ζητήθηκαν από την Ουάσινγκτον «θα χορηγηθούν τελικά στις ΗΠΑ».

«Ελπίζω ειλικρινά ότι τώρα θα αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα και τις οικογένειές τους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαιρέτισε την απόφαση και το γεγονός ότι το Λονδίνο «επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί» με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ουάσινγκτον ώστε να διωχθούν ποινικά «οι δύο τρομοκράτες του ΙΚ».

Οι ΗΠΑ ζητούσαν τη δικαστική συνδρομή του Λονδίνου από το 2015. Η συνεργασία των δύο χωρών όμως διακόπηκε τον Ιούλιο του 2018, με τη βρετανική κυβέρνηση να δέχεται σφοδρή κριτική επειδή δεν είχε ζητήσει να μην καταδικαστούν σε θάνατο οι δύο κατηγορούμενοι. Στα τέλη Αυγούστου οι ΗΠΑ, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, διαβεβαίωσαν ότι δεν θα ζητήσουν την επιβολή της θανατικής ποινής.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις