Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Ετοιμάζουν ανατροπή της κυβέρνησης στο Ιράν οι ΗΠΑ; Ο Πομπέο θολώνει τα νερά

Τραμπ
Φωτογραφία Reuters

Επιστροφή στο Ιράν… πριν το ’79 και την Ισλαμική Επανάσταση ονειρεύονται οι ΗΠΑ; Και φτάνουν έως το σημείο να σχεδιάζουν την ανατροπή της κυβέρνησης του Ιράν; Αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μάλλον τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ήδη, η Γαλλία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην το… παρακάνουν με το Ιράν. Αλλά ο Μακρόν είχε ζητήσει από τον Τραμπ να μην αποχωρήσει και από τη συμφωνία για τα πυρηνικά της Τεχεράνης και απέτυχε παταγωδώς.

Ο Πομπέο “ταΐζει” τα σενάρια ανατροπής στο Ιράν

Οι Ιρανοί καλούνται «να επιλέξουν τι είδους ηγέτες θέλουν»: με αυτή τη σύντομη φράση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έδωσε νέα τροφή στη σεναριολογία για την επιθυμία της Ουάσινγκτον να προωθήσει αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφερε αυτή την κρίση παρουσιάζοντας τις απαιτήσεις που εγείρει η Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης, μαζί με την απειλή της επιβολής κυρώσεων που θα είναι «οι πιο σθεναρές στην ιστορία» και της άσκησης «οικονομικής πίεσης χωρίς προηγούμενο στο ιρανικό καθεστώς». Την Τρίτη, λοιπόν, δήλωσε: «Οι Ιρανοί πρέπει να επιλέξουν τι είδους κυβέρνηση θέλουν», επέμεινε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός του Ιράν, αν δει έναν άλλο δρόμο μέσω του οποίου η χώρα του θα πάψει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, θα επιλέξει αυτόν τον δρόμο», σημείωσε ο Πομπέο.

Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως ήδη χαράσσεται στρατηγική με στόχο την πτώση του καθεστώτος που γέννησε η Ισλαμική Επανάσταση του 1979, μετά την οποία οι αμερικανοϊρανικές σχέσεις διακόπηκαν.

Την ιδέα υποστηρίζουν οι νεοσυντηρητικοί. Αλλά πολλοί, ενθυμούμενοι την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003 και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, αντιδρούν. Ανάμεσα σε εκείνους που έχουν καταδικάσει την απόφαση Μπους να ρίξει τον Σαντάμ και ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Εμείς δεν, αλλά…

Όταν ρωτήθηκε, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ αρνήθηκε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται ανοικτά για να προωθήσει αλλαγή καθεστώτος. Δεν έκρυψε πάντως πως η Ουάσινγκτον δεν θα έβλεπε μια τέτοια εξέλιξη με κακό μάτι.

«Η πολιτική μας δεν είναι η αλλαγή καθεστώτος. Αλλά αν οι Ιρανοί αποφασίσουν, σε μια δοσμένη στιγμή, να εκφράσουν τις απόψεις τους, αυτό θα ήταν πολύ καλό», ανέφερε, επικαλούμενη την «εντεινόμενη απελπισία» των Ιρανών που «ζουν εδώ και πολύ καιρό υπό ένα καθεστώς που τους κακομεταχειρίζεται».

Και ο Τραμπ

Τροφή για σενάρια είχε δώσει και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Μαΐου. Τότε, είχε δηλώσει πως οι Ιρανοί «αξίζουν» μια κυβέρνηση που «θα κάνει πραγματικότητα τα όνειρά τους». Ο δικηγόρος του Ρούντι Τζουλιάνι πρόσφατα εξήρε, μιλώντας σε ιρανούς εξόριστους αντιπολιτευόμενους, τον «σκληρό» Αμερικανό πρόεδρο που είναι «αποφασισμένος» να επιτύχει «αλλαγή του καθεστώτος» στην Τεχεράνη.

Πολλοί ειδικοί επισήμαναν πως ο Τραμπ διόρισε φέτος δύο «γεράκια» σε αξιώματα-κλειδιά: τον Πομπέο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Τζον Μπόλτον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας. Και οι δυο τους έχουν ταχθεί επανειλημμένα στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της αλλαγής καθεστώτος στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Γαλλία: Θα προκαλέσετε χάος!

Η αμερικανική «στάση» απέναντι στο Ιράν κινδυνεύει «να θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο» τη Μέση Ανατολή και να ενισχύσει τους σκληροπυρηνικούς στη χώρα, εκτίμησε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

«Διαφωνούμε με τη μέθοδο, διότι αυτές οι κυρώσεις που θα επιβληθούν εναντίον του Ιράν δεν θα βοηθήσουν τον διάλογο και αντίθετα θα ενισχύσουν τους συντηρητικούς και θα αποδυναμώσουν τον (Ιρανό) πρόεδρο (Χασάν) Ροχανί (…) Τελικά αυτή η στάση κινδυνεύει να θέσει την περιοχή σε μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτόν που βρίσκεται σήμερα», εκτίμησε ο Λεντριάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Inter.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, το Παρίσι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παρόλο που συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να περιοριστούν οι βαλλιστικές δραστηριότητες του Ιράν και οι ηγεμονικές του φιλοδοξίες στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις