Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Έτοιμη η Μέι να πατήσει… το κουμπί – Έκτακτο “πολεμικό” υπουργικό συμβούλιο για την Συρία

Φωτογραφία: Reuters

Ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συγκάλεσε η Τερέζα Μέι, προκειμένου να συζητηθεί η περίπτωση επέμβασης στην Συρία μαζί με ΗΠΑ και Γαλλία. Μάλιστα η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακάλεσε τους υπουργούς της από την πασχαλινή τους άδεια.

Ο Τραμπ προειδοποίησε την Τετάρτη (11.04.2018) τη Ρωσία για επικείμενη στρατιωτική δράση στη Συρία δηλώνοντας πως πύραυλοι «έρχονται» και καταφερόμενος εναντίον της Μόσχας επειδή υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Ωστόσο με νέες του δηλώσεις εμφανίστηκε αινιγματικός για το αν αυτή η επίθεση θα είναι σύντομα ή όχι.

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Δύση να μην επιτεθεί στη Συρία, η οποία υποστηρίζεται και από το Ιράν, και λέει ότι δεν έγινε χημική επίθεση στη συριακή πόλη Ντούμα.

Έτοιμη να δώσει το “πράσινο φώς” η Μέι

Το BBC μετέδωσε πως η Μέι είναι έτοιμη να δώσει το πράσινο φως για να συμμετάσχει η Βρετανία σε δράση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χωρίς να ζητήσει προηγουμένως έγκριση από το κοινοβούλιο. Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η Μέι έχει δώσει διαταγές σε βρετανικά υποβρύχια να θέσουν τη Συρία εντός του βεληνεκούς των πυραύλων τους και να είναι έτοιμα για πλήγματα κατά των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Η Μέι δεν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει την έγκριση του κοινοβουλίου, όμως υφίσταται μια μη δεσμευτική συνταγματική σύμβαση να το πράξει έπειτα από την ψηφοφορία που έγινε το 2003 για τη συμμετοχή στην υπό τις ΗΠΑ εισβολή στο Ιράκ. Τηρήθηκε σε επόμενες στρατιωτικές αναπτύξεις στη Λιβύη και το Ιράκ.

Η Βρετανία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές στη Συρία από τη στρατιωτική βάση της στην Κύπρο, όμως μόνον εναντίον στόχων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

“Πρέπει να λάβουμε προσεκτικά την απόφαση”

Ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε πως ακόμα δεν υπάρχει κάποια ειλημμένη απόφαση, προσθέτοντας ότι η όποια κίνηση θα εξεταστεί πολύ προσεκτικά και θα βασίζεται σε αποδείξεις.

«Καμία απόφαση μέχρι στιγμής, το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση στις 15.30 για το συζητήσει», δήλωσε ο υπουργός σε εκδήλωση της Wall Street Journal στο Λονδίνο.

«Η κατάσταση στη Συρία είναι φρικιαστική, η χρήση χημικών όπλων είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να αποτρέψει», δήλωσε. «Αλλά επίσης είναι μια πολύ, πολύ ευαίσθητη περίσταση και πρέπει να κρίνουμε στηριζόμενοι σε μια πολύ προσεκτική, πολύ μελετημένη και πολύ καλά υπολογισμένη βάση».

Ο Ντέιβις, που το 2013 ψήφισε κατά της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι η τότε απόφασή του στηρίχθηκε στην απουσία ξεκάθαρων αποδείξεων και την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου.

«Σε αυτά τα δύο πράγματα, είμαι βέβαιος, θα λάβουμε σήμερα απάντηση», δήλωσε.

Κόρμπιν: Να ζητηθεί η γνώμη του Κοινοβουλίου

Ο επικεφαλής της βρετανικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι πρέπει να ζητηθεί η γνώμη του κοινοβουλίου πριν αναληφθεί οποιαδήποτε στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας.

Ο Κόρμπιν έκανε δηλώσεις ενώ η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι πρόκειται να συζητήσει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την απάντηση της Βρετανίας στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε από τις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης στην πόλη Ντούμα.

«Το κοινοβούλιο πρέπει να δώσει τη γνώμη του πάνω σ’ αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος σε συνέντευξή του στο Sky News.

«Πρέπει να υπάρξει μια κανονική διαδικασία διαβούλευσης», πρόσθεσε. «Το υπουργικό συμβούλιο δεν πρέπει να λάβει μόνο του αυτή την απόφαση».

Οι Συντηρητικοί της Μέι δεν έχουν πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και εξαρτώνται από τους συμμάχους τους από το μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP για να κερδίζουν τις ψηφοφορίες.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις