Κόσμος

Eurofighter: «Υποστηρίζουμε σθεναρά την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία», λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Η Γερμανία είχε μπλοκάρει την πώληση, ωστόσο η νέα κυβέρνηση της κυβέρνησης Μερτς φαίνεται πως «ξεκλειδώνει» τη συμφωνία

Μια ανάσα πριν η Τουρκία «κλειδώσει» η αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, καθώς φαίνεται να έχει κερδίσει την υποστήριξη όλων των μελών της κοινοπραξίας (Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία).

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα, Δευτέρα (30.06.2025), την Άγκυρα, δήλωσε στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Βρετανία υποστηρίζει σθεναρά την προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon και υπογράμμισε τη σημασία της Τουρκίας για την παγκόσμια ασφάλεια.

«Σημειώνουμε εξαιρετική πρόοδο στην πιθανή εξαγωγή αεροσκαφών στην Τουρκία και είμαστε βέβαιοι ότι και οι τέσσερις εταίροι της κοινοπραξίας υποστηρίζουν αυτήν την πώληση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Η Γερμανία είχε μπλοκάρει την πώληση, ωστόσο η νέα κυβέρνηση της κυβέρνησης Μερτς φαίνεται πως «ξεκλειδώνει» τη συμφωνία. Ο Λάμι δήλωσε ότι οι προσπάθειες της Βρετανίας να εξασφαλίσει την έγκριση του Βερολίνου έχουν βοηθήσει στην προώθηση των συνομιλιών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξαν «θετικές εξελίξεις» στις συζητήσεις με την Βρετανία και τη Γερμανία σχετικά με την αγορά των μαχητικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκυρα συζητά την αγορά 20 νέων μαχητικών Eurofighter Tranche 4 και 20 μεταχειρισμένων Tranche 1, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη στρατηγική σημασία της συμφωνίας, λέγοντας: «Η ένταξη της Τουρκίας ως χρήστη του Typhoon θα ενδυναμώσει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ βασικών συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Ο Λάμι συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Πηγή: Onalert.gr 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο αρχηγός του ακροαριστερού κόμματος, Ζαν Λυκ Μελένσον θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2027
«Έχουμε λιγότερο από ένα χρόνο μέχρι τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Από την πλευρά μας, όλα είναι έτοιμα – υπάρχει ομάδα, πρόγραμμα και ένας μοναδικός υποψήφιος» λέει ο Μελανσόν
Ζαν Λικ Μελανσόν
Ο Τραμπ ανακοίνωσε την «Επιχείρηση ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ για τα πλοία που έχουν εγκλωβιστεί
Η επιχείρηση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ θα ξεκινήσει τη Δευτέρα το πρωί - Παράλληλα, ο Τραμπ έκανε λόγο για «πολύ θετικές συζητήσεις» με το Ιράν
Ντόναλντ Τραμπ
Deutsche Welle: Μεγαλύτερος ο φόβος της Γερμανίας για απόσυρση πυραύλων Tomahawk παρά για την αποχώρηση 5.000 Αμερικανών στρατιωτών
Προβληματισμό στο Βερολίνο προκαλούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ για μείωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και την ακύρωση της ανάπτυξης πυραύλων Tomahawk που θεωρούνταν κρίσιμος παράγοντας αποτροπής
Tomahawk
Οι ΗΠΑ απάντησαν στην πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Οι βασικοί άξονες του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστηρίζουν ότι οι μόνες επιλογές των ΗΠΑ είναι είτε μια «αδύναμη στρατιωτική επιχείρηση είτε μια μη συμφέρουσα συμφωνία»
Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης
Επίθεση στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: Εξακριβώθηκε ότι ο Κόουλ Άλεν πυροβόλησε αστυνομικό, βαραίνει το κατηγορητήριο
Ο 31χρονος Κόουλ Τόμας Άλεν, που κατηγορείται για απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει δηλώσει, μέχρι στιγμής, ένοχος ή αθώος
Cole Tomas Allen