Κόσμος

Εύα Καϊλή – Qatar Gate: «Έπρεπε να απελευθερωθεί έστω και με βραχιολάκι» λέει ο δικηγόρος Σβεν Μαρί

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή για το σκάνδαλο Qatar Gate, Σβεν Μαρί, δήλωσε σήμερα (17.2.2023) στη Le Soir ότι σέβεται την απόφαση να παραμείνει προφυλακιστέα αλλά θα ασκήσει έφεση «σήμερα» κιόλας, ενώ εκκρεμεί η αίτηση αποβολής κατά του δικαστή-ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

Η Εύα Καϊλή, καθώς και ο Μαρκ Ταραμπέλα, παραμένουν προφυλακιστέοι για το Qatar Gate, με τη Le Soir να σχολιάζει ότι πρόκειται για «δύσκολο χτύπημα» για την πρώην αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου καθώς είναι «ήδη κρατούμενη για 10 εβδομάδες».

Προφυλακιστέος παραμένει και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο φερόμενος εγκέφαλος του Qatar Gate που φαίνεται να έχει συμφωνήσει με τις Αρχές να αποκαλύψει όλα όσα συνέβησαν στο σκάνδαλο με σκοπό να «πέσει στα μαλακά» στην ποινή του.

Κάτι που σημαίνει ότι «ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο» σύμφωνα με τον Σβεν Μαρί, ο οποίος μίλησε στη Le Soir για την Εύα Καϊλή και το Qatar Gate, ενώ εκκρεμεί η αίτηση αποβολής κατά του δικαστή-ανακριτή Μισέλ Κλεζ.

«Δεν είναι μόνο αντιπρόεδρος, είναι και μητέρα»

«Πίστευα πραγματικά ότι έπρεπε και επρόκειτο να απελευθερωθεί, τουλάχιστον με ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι», δήλωσε ο Σβεν Μαρί μετά την απόφαση τoυ προδικαστικού συμβουλίου.

«Λυπάμαι που δεν απελευθερώθηκε και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αποτελεί ένα τρόπαιο. Όμως δεν είναι μόνο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Εύα Καϊλή είναι και μητέρα. Μια μητέρα που βλέπει το 24 μηνών μωρό της δύο φορές το μήνα. Σέβομαι αυτήν την απόφαση, αλλά την αμφισβητώ και θα ασκήσω έφεση σήμερα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, σημειώνει ότι θα προτιμούσε να ήταν παρών ο δικαστής Κλεζ στο προδικαστικό συμβούλιο, «γιατί ποιος ξέρει την υπόθεση καλύτερα από αυτόν; Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, αλλά είχαμε έναν δικαστή που έπρεπε να τον αντικαταστήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και ο οποίος προφανώς δεν γνώριζε την υπόθεση».

«Ο λόγος του “μετανοημένου” Παντσέρι έχει γίνει Ευαγγέλιο»

Ωστόσο, ο Σβεν Μαρί τονίζει ότι συμμερίζεται την άποψη του δικηγόρου του Μαρκ Ταραμπέλα, σχετικά με την υπερβολική βαρύτητα που δίνεται στον «μετανοημένο» Παντσέρι, λέγοντας: «Διαπιστώνω ότι τα στοιχεία για την κράτηση του πελάτη μου (σ.σ. Εύας Καϊλή) βασίζονται στις δηλώσεις του Παντσέρι, ο οποίος έλεγε ψέματα επί δύο μήνες και τώρα με το καθεστώς του μεταμελημένου, ο λόγος του έχει γίνει Ευαγγέλιο».

Όσον αφορά τον ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταρμπέλα, του οποίου το αίτημα για αποφυλάκιση απορρίφθηκε από το προδικαστικό συμβούλιο και προφυλακίζεται για ένα μήνα, ο δικηγόρος του, Μαξίμ Τόλερ δήλωσε ότι θα καταθέσει έφεση σήμερα. «Η αίτηση αποφυλάκισης είναι ανεξάρτητη από τη διαδικασία αποβολής του ανακριτή. Ακόμα κι αν δεν απαγορεύεται να σκεφτεί κανείς ότι το δεύτερο είχε αναγκαστικά συνέπεια στο πρώτο…», δήλωσε στον Τύπο.

Σύμφωνα με τη Le Soir, οποιοσδήποτε δικαστής μπορεί να αμφισβητηθεί – είτε κατά τη διάρκεια της έρευνας είτε κατά τη διάρκεια μιας δίκης – εάν υπάρχει «εύλογη υποψία» μεροληψίας. Η αίτηση απαλλαγής πρέπει να υποβάλλεται σε επιστολή που περιέχει τα επιχειρήματα και υπογράφεται από δικηγόρο εγγεγραμμένο για περισσότερα από δέκα χρόνια στο δικηγορικό σύλλογο.

Ο Μαξίμ Τόλερ, ο δικηγόρος του κ. Ταραμπέλα, είπε ότι εισήγαγε αυτή τη διαδικασία το πρωί της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου, ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου, σχετικά με τη νομιμότητα για την πιθανή παράταση κράτησης του πελάτη του.

«Αν ο δικαστής αρνηθεί να παραιτηθεί, είναι δυνατό να ασκηθεί έφεση ενώπιον ανώτερου δικαστηρίου», διευκρινίζει στη «Soir” ένας ποινικός δικηγόρος που ζητά την ανωνυμία του. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δικαστής Κλεζ έχει δύο ημέρες για να απαντήσει σε αυτό το αίτημα «συμφωνώντας ή όχι με το αίτημα να απέχει», λέει ο δικαστικός κώδικας. Εάν αρνηθεί να παραιτηθεί, η υπεράσπιση του Μαρκ Ταραμπέλα μπορεί, εντός τριών ημερών, να προσφύγει στο Εφετείο, το οποίο με τη σειρά του θα αποφασίσει εντός οκτώ ημερών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Πυρά» Τραμπ κατά Δημοκρατικών: «Απειλούν και εκβιάζουν Ρεπουμπλικανούς με μομφή, διατάζω την διερεύνηση της εγκληματικής πράξης, αμέσως!»
«Πρόκειται για εκβιασμό και πρέπει να λογοδοτήσουν, απειλούν τους δωρητές μας με φυλάκιση και πολλές άλλες μορφές τιμωρίας, μόνο και μόνο επειδή τυχαίνει να είναι Ρεπουμπλικάνοι» γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump σε Halloween πάρτι που διοργάνωσε στο Mar-a-Lago της Φλόριντα στις 31 Οκτωβρίου 2026 7
Ίλζε Άιγκνερ: Η πρόεδρος της Βουλής της Βαυαρίας που θέλει να γίνει πρόεδρος της Γερμανίας – Ήταν εργάτρια και δεν έχει απολυτήριο Λυκείου
Είναι καθολική στο θρήσκευμα, δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει παιδιά. Παρότι δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου, ούτε απολυτήριο λυκείου, κατάφερε να διαγράψει μια σημαντική πολιτική διαδρομή
Η Ίλσε Άιγκνερ 11
Ο Αντόνιο Ταγιάνι στο στόχαστρο φιλορώσων χάκερ – Στο dark web προσωπικά δεδομένα του ίδιου και της οικογένειάς του
Υπογράμμισε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τον εκφοβίσει, ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις σύμμαχες χώρες  και ότι η επίθεση σε βάρος του οφείλεται στην θέση της Ιταλίας στο ουκρανικό
Αντόνιο Ταγιάνι