Πέμπτη, 16 Μαΐ
21oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2014: And the winner is… Merkel!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, η οποία δεν φαίνεται να πλήττεται από το κύμα του ευρωσκεπτικισμού που αναμένεται να κατακλύσει τις Ευρώπη στις εκλογές της 25ης Μαΐου, προαναγγέλλεται ήδη ως η μεγάλη κερδισμένη της ψηφοφορίας για την ανανέωση των θεσμών της ΕΕ.

Καθώς στη Γερμανία αναμένεται μια νέα μεγάλη νίκη του συντηρητικού κόμματός της (CDU/CSU), μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η μοναδική επικεφαλής μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που επιβίωσε της οικονομικής κρίσης αναμένεται ότι θα δικαιολογήσει περισσότερο παρά ποτέ το παρωνύμιό της ως “Βασίλισσας της Ευρώπης”, εκτιμούν αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν απίθανο να υπάρξει κάποια θεμελιώδης αλλαγή οικονομικής πορείας στις Βρυξέλλες.

Η μεγάλη δυναμική της καγκελαρίου

Δεν είναι υποψήφια, όμως το πρόσωπό της υπάρχει παντού στους δρόμους της Γερμανίας: “Μαζί για την επιτυχία στην Ευρώπη”. Οι αφίσες της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) εικονίζουν την Μέρκελ που βρίσκεται στο ζενίθ της δημοτικότητάς της μάλλον, παρά τον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικεφαλής του ψηφοδελτίου των συντηρητικών και υποψήφιό τους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σχεδόν άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Η CDU/CSU χάνει λίγη δύναμη κυρίως προς όφελος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ενός μικρού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της δεξιάς που δημιουργήθηκε πρόσφατα και οι δημοσκοπήσεις το ανεβάζουν στο 7%, υπογραμμίζει ο Γενς Βάλτερ, πολιτειολόγος στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

Στη Γερμανία δεν συμβαίνει συνεπώς τίποτε που να μπορεί να συγκριθεί με την απόρριψη εν ενεργεία κυβερνήσεων η οποία αναμένεται στην Αυστρία, στην Ολλανδία και ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Λιτότητα παντού… εκτός από τη Γερμανία

Η γερμανική οικονομία εξακολουθεί να προηγείται των γειτονικών της. Έπειτα από περισσότερο από οκτώ χρόνια στην εξουσία, η Μέρκελ μπόρεσε να αρχίσει την τρίτη θητεία της με τη θέσπιση κοινωνικών μέτρων (εισαγωγή ενός κατώτατου μισθού, βελτίωση των συντάξεων…) υπό την πίεση των νέων σοσιαλδημοκρατών συμμάχων της, όταν αλλού στην Ευρώπη εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας.

Οι πολιτικές αυτές, που ενθαρρύνονταν από την Επιτροπή του απερχόμενου προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δεν είναι καθόλου δημοφιλείς και αναμένεται ότι θα οδηγήσουν σε “τιμωρία” των συντηρητικών σε πολλές χώρες. Όμως αυτό ουδόλως οφελεί τους σοσιαλιστές, οι οποίοι απέτυχαν να αποστασιοποιηθούν.

Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών και οι ευρωπαϊκές ισορροπίες

Το αποτέλεσμα είναι οι συντηρητικοί και οι σοσιαλιστές να έρχονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με φόντο την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών και μακροχρόνιες διαβουλεύσεις αναμένονται για το διορισμό του διαδόχου του Μπαρόζο.

Αν ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής είναι ένας συντηρητικός, ο Γιούνκερ ή κάποιος άλλος, η Μέρκελ “θα διατηρήσει ή θα αυξήσει την επιρροή της”. Αν είναι ο Σουλτς ή κάποιος άλλος σοσιαλδημοκράτης, “θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εργασθεί με επιτρόπους προερχόμενους από άλλα κόμματα”, αναλύει ο Τζούλιαν Ράπολντ, ειδικός στην ευρωπαϊκή πολιτική της βερολινέζικης “δεξαμενής σκέψης” DGAP , ο οποίος δεν προβλέπει “ουσιαστική αλλαγή” πολιτικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αυτός που θα επαναφέρει σε ισορροπία την ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ, όπως είχε διακηρύξει μετά την εκλογή του το 2012. “Η Γαλλία δεν πάει καλά οικονομικά” και “είναι απασχολημένη με τον εαυτό της”, επισημαίνει.

Ο σκιτσογράφος της κεντροαριστερής εφημερίδας “Ταγκεσπίγκελ” εικόνιζε αυτό το σαββατοκύριακο την Άγγελα Μέρκελ στην κουζίνα η οποία έλεγε: “Εγώ επιλέγω τι θα βάλουμε στο τραπέζι. Ο λαός επιλέγει αυτόν που σας σερβίρει τα πιάτα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν μειώνουν το ελληνικό χρέος για τα “ψηφαλάκια” της Μέρκελ και άλλων

“Θα αργήσει να βγει ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”, λέει η Μέρκελ

Το δραματικό παρασκήνιο των Καννών – Τα δάκρυα του Γιώργου Παπανδρέου – «Με άδειασες» είπε στον Βενιζέλο – «Κάποτε θα με ευγνωμονείς» του απάντησε

Σενάρια τρόμου – Κλειστές τράπεζες, αναλήψεις μόνο 100 ευρώ και το σχέδιο… “Μαύρος Κύκνος”

Πως ο Ομπάμα ”έκαψε” το γερμανικό σχέδιο επιστροφής στη δραχμή

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε