Δευτέρα, 22 Απρ.
17oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2019: Έτρεξαν στις κάλπες οι Ισπανοί – Αυξημένη η συμμετοχή

Ευρωεκλογές 2019: Έτρεξαν στις κάλπες οι Ισπανοί – Αυξημένη η συμμετοχή
photo Reuters

Σημαντική ήταν η αύξηση της συμμετοχής στις ευρωεκλογές 2019 στην Ισπανία σε σχέση με τις αντίστοιχες το 2014, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στη Μαδρίτη.

Στις 14.00 (τοπική ώρα/15.00 ώρα Ελλάδας) η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είχε ανέλθει στο 34,77%, ενώ την ίδια ώρα αντίστοιχα στις ευρωεκλογές του 2014 η συμμετοχή ανερχόταν στο 23,87%.Στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που διεξήχθησαν στις 28 Απριλίου η συμμετοχή έως την ίδια ώρα ήταν 41,49%.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, οι Ισπανοί μετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στην εκλογική διαδικασία του Απριλίου, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε τελικά το 75%.

Οι Ισπανοί ψηφίζουν σήμερα για τις ευρωεκλογές, τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, σε έναν “δεύτερο γύρο” μετά τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου από τις οποίες ο απερχόμενος πρωθυπουργός σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ελπίζει να βγει ενισχυμένος σε εθνικό επίπεδο και στην Ευρώπη.

Αυτή η τριπλή εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σχεδόν έναν μήνα μετά τις εκλογές της 28ης Απριλίου τις οποίες κέρδισε το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ, χωρίς ωστόσο να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η ευρωσκεπτικιστική τάση που διαφαίνεται σε πολλές χώρες δεν μοιάζει να αγγίζει την Ισπανία. Οι σοσιαλιστές έχουν μια πιθανότητα να έρθουν πρώτοι, καθώς το PSOE λαμβάνει σχεδόν 30% στις δημοσκοπήσεις.

Στις 15.00 ώρα Ελλάδας, ποσοστό 34,77% των 37 εκατομμυρίων εκλογέων είχε προσέλθει στις κάλπες, ποσοστό κατά περίπου 11 μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014, αλλά λίγο μόνο μεγαλύτερο σε σχέση με τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές του 2015.

Το γεγονός ότι οι ευρωεκλογές συμπίπτουν με τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες κινητοποιούν περισσότερους ψηφοφόρους, “αυξάνει τη συμμετοχή”, εξήγησε ο Μιγκέλ ‘Ανχελ Ολιβέ, υφυπουργός αρμόδιος για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις