Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2019: Θρίαμβος Κουρτς στην Αυστρία παρά το σκάνδαλο Στράχε

Ευρωεκλογές 2019: Θρίαμβος Κουρτς στην Αυστρία παρά το σκάνδαλο Στράχε
photo Reuters

Τεράστια νίκη που χαρακτηρίζεται ως θρίαμβος πέτυχε το κυβερνών συντηρητικό λαϊκό κόμμα του αυστριακού καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το κόμμα του Κουρτς αναδείχθηκε πρώτη πολιτική δύναμη με 34,9% με αύξηση κατά κατά 7,9 μονάδες σε σχέση με το 2014 και με το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ σε ευρωεκλογές στη χώρα, έχοντας απόσταση ρεκόρ 11,5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4%.

Την ίδια στιγμή, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς αντιμετωπίζει σήμερα στην Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής πρόταση δυσπιστίας, της οποίας η πιθανολογούμενη υπερψήφιση θα οδηγήσει στην ανατροπή του ίδιου και της υπηρεσιακής πλέον κυβέρνησης της οποίας ηγείται από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυβερνητική κρίση που συνταράσσει το τελευταίο δεκαήμερο την Αυστρία, έπειτα από την “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε στην παραίτηση του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και στη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, όχι μόνον δεν επηρέασε, αλλά τουναντίον φέρεται να ευνόησε τον καγκελάριο και το κόμμα του.

Από το σκάνδαλο Στράχε αλώβητο φαίνεται πως βγήκε και το Κόμμα των Ελευθέρων, η δύναμη του οποίου μειωθηκε ελάχιστα από 19,7% στο 17,2%. Ακόμη

σχεδόν αμετάβλητο στο 23,4% (μείον 0,7) παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών.

Ακολουθούν οι Πράσινοι οι οποίοι με 14% πέτυχαν σχεδόν το ποσοστό τους ρεκόρ του 2014 (14,5 %) ενώ ελαφρά αύξηση στο 8,7% (από το 8,1) είχε το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ, ενώ εκτός Ευρωκοινοβουλίου θα παραμείνουν το κόμμα “Τώρα” (πρώην Λίστα Πιλτς), με ποσοστό 1% και το ΚΚ Αυστρίας (0,8%).

Μετά τις χθεσινές ευρωεκλογές, το Λαϊκό Κόμμα αυξάνει κατά δύο τους ευρωβουλευτές του σε επτά, οι Σοσιαλδημοκράτες διατηρούν τις πέντε έως τώρα έδρες τους στο Ευρωκοινοβούλιο, το Κόμμα των Ελευθέρων χάνει μία έδρα και θα έχει τρεις ευρωβουλευτές, όπως μία έδρα χάνουν και οι Πράσινοι και θα έχουν μελλοντικά δύο, ενώ τη μία έδρα του διατηρεί το ΝΕΟΣ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις