Πέμπτη, 20 Ιουν.
34oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024 – Ιλάρια Σάλις:Έσπασε στο ξύλο δυο Ούγγρους νεοναζί και βγήκε ευρωβουλευτής

Ευρωεκλογές 2024 – Ιλάρια Σάλις:Έσπασε στο ξύλο δυο Ούγγρους νεοναζί και βγήκε ευρωβουλευτής

Η Ιταλίδα δασκάλα Ιλάρια Σάλις, η οποία κατηγορείται ότι ξυλοκόπησε δύο Ούγγρους νεοναζί, εξελέγη ευρωβουλευτής  με το ψηφοδέλτιο της συμμαχίας οικολόγων και ιταλικής αριστεράς.

Η Σάλις είχε συλληφθεί πέρυσι στην Βουδαπέστη με την κατηγορία ότι επετέθη σε δύο νεοναζί. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες και κατά την περίοδο της προφυλάκισής της είχε μεταφερθεί επανειλημμένα στο δικαστήριο με τα πόδια και τα χέρια της δεμένα με αλυσίδες.

Μετά την έντονη κινητοποίηση της ιταλικής κοινής γνώμης, η φυλάκιση μετετράπη σε κάτ’ οίκον περιορισμό, αλλά η δική δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

“Μας κατηγόρησαν ότι εργαλειοποιήσαμε την υποψηφιότητα αυτή, ακούσαμε παρά πολλά. Πράξαμε ορθά όμως, η Ιλάρια τα κατάφερε”, δήλωσε ο γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς Νικόλα Φρατογιάνι.

H 39χρονη Ιταλίδα δασκάλα έλαβε 173.000 ψήφους και, σύμφωνα με τον Τύπο, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη από την ουγγρική δικαιοσύνη μόλις το Ευρωκοινοβούλιο ανακηρύξει επίσημα την εκλογή της. 

Οι αναλυτές τονίζουν ότι στην υποψηφιότητά της, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται και η αύξηση του ποσοστού της συμμαχίας οικολόγων και αριστεράς, η οποία άγγιξε το 6,6%.

Η υπόθεση θυμίζει πολύ την περίπτωση του Φρέντι Μπελέρη ο οποίος είναι παράνομα φυλακισμένος στις φυλακές της Αλβανίας και επίσης εξελέγη ευρωβουλευτής. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις